Σε κλίμα έντασης συζητήθηκε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Ευβοίας το θέμα της χορήγησης άδειας στην Καρφούρ. Κατά την εισήγησή του ο αντινομάρχης, ο κ. Κορόζης, στάθηκε στα εξής ζητήματα:
Τη θέση της Χαλκίδας ως πόλο οικιστικό και η μετέπειτα διαμόρφωση της αγοράς. Στόχος είναι η ανάπτυξη της ευρύτερης ζώνης της Χαλκίδας ως οικιστικός πόλος με μια αύξηση πληθυσμού 100%. την επόμενη 20ετία. Θα πρέπει να μελετηθεί πως διαμορφώνεται η αγορά και τι δυνατότητες έχει.
Τη διαρροή εισοδήματος από την περιοχή. Υπάρχει σίγουρα μεγαλύτερος κίνδυνος από έναν ξένο μεγαλοεπιχειρηματία να υπάρχει διαρροή χρήματος από ότι στον ντόπιο. Υπάρχει όμως και η άποψη ότι αυτός που θέλει να πάει στην Καρφούρ θα πάει και στην Αθήνα αν δεν ικανοποιείται από την ευβοϊκή αγορά.
Το συμφέρον των καταναλωτών. Με συνθήκες ψεύτικου προστατευτισμού θα κλείσουν κάποτε τα μαγαζιά. Θα πρέπει να υπάρχει προσαρμογή στις συνήθειες των καταναλωτών ώστε να προτιμηθούν οι ευβοϊκές επιχειρήσεις.
Το χωροταξικό σχεδιασμό και επιπτώσεις στο περιβάλλον. Η επιχείρηση Καρφούρ είναι συμβατή με τις προβλέψεις του χωροταξικού σχεδιασμού. Θα πρέπει να μελετηθούν όμως οι συζεύξεις του οδικού δικτύου και των λοιπών έργων υποδομής, ώστε μην υπάρχει ο κίνδυνος από μια άκαιρη επένδυση να υπάρχουν καταστροφικές συνέπειες στο δίκτυο ανάπτυξης των διόδων έξω από τη Χαλκίδα.
Επιπτώσεις στην απασχόληση.
Τέλος, ο κ. Κορόζης, εκφράζοντας την πλειοψηφία του Ν.Σ., εισηγήθηκε το "όχι" στην Καρφούρ και πρότεινε τη σύνταξη ολοκληρωμένης μελέτης και έρευνας σε ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά, μελέτης κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων όχι μόνο για την Καρφούρ αλλά και το σύνολο μεγάλων μονάδων και το πως εντάσσονται στο οικονομικό περιβάλλον της περιοχής.
|