Το κείμενο που ακολουθεί είναι του κ. Βαγγέλη Σταύρου, Προέδρου του Επιμελητηρίου Ευβοίας, Αν. Γ. Γραμματέα της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίου Ελλάδος και Προέδρου της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ευβοίας.
Μια νέα ιστορική δικαστική απόφαση του Πρωτοδικείου Πειραιά αλλάζει το τοπίο στις σχέσεις μεταξύ των δανειοληπτών και των τραπεζών, για το ζήτημα των πανωτοκίων και των πλειστηριασμών.
Σύμφωνα με την απόφαση δεν μπορεί να γίνει πλειστηριασμός αυθαίρετα όπως γινόταν μέχρι σήμερα. Για να μπορεί η τράπεζα να επιδικάσει υπέρ τα χρηματικά ποσά, θα πρέπει πρώτα να έχει επικυρωθεί το ποσό που χρωστάει ο δανειολήπτης με δικαστική απόφαση. Επίσης, θα πρέπει οι δανειολήπτες να είναι γνώστες του ποσού που τους ζητάνε οι τράπεζες, οι οποίες είναι αναγκασμένες να τους πληροφορήσουν σχετικά. Σε αυτό είχε υπάρξει μεγάλη διαφορά μεταξύ δανειοληπτών και τραπεζών μια και οι τελευταίες λειτουργούσαν μονομερώς στο ζήτημα των πανωτοκιών και αποφάσιζαν εν αγνοία των οφειλετών, αφού θεωρούσαν δικαίωμά τους να μπορούν να βάζουν πανωτόκια χωρίς πριν να ενημερώνουν τους πελάτες τους.
Η συγκεκριμένη δικαστική απόφαση θέτει σε αμφισβήτηση τις απαιτήσεις των τραπεζών για τα πανωτόκια. Σε όσες περιπτώσεις ίσχυαν μέχρι σήμερα τα πανωτόκια, αλλάζουν οι υπολογισμοί και πρέπει να επαναπροσδιοριστούν όλες οι οφειλές. Οι μέχρι τώρα διαδικασίες πλειστηριασμών που ίσχυαν καταργούνται και θα απαιτείται δικαστική απόφαση για την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων.
Το ζήτημα των πανωτοκίων έχει απασχολήσει και τη Βουλή μετά από ερώτηση βουλευτών όλων των κομμάτων, οι οποίοι έχουν κατά καιρούς καταφερθεί εναντίον της τακτικής των τραπεζών, να επιβάλλουν πανωτόκια μονομερώς. Επίσης, πρόσφατη είναι και η απόφαση της ΕΕ που κρίνει παράνομη την επιβολή πανωτοκίων από τις τράπεζες.
Με την απόφαση αυτή του Πρωτοδικείου Πειραιά ανοίγει ένα παράθυρο για την συνολική διευθέτηση ενός θέματος που είχε αρνητικό αντίκτυπο στην αγορά και σε χιλιάδες μικρομεσαίους επαγγελματίες, οι οποίοι αδυνατούσαν να πληρώνουν δάνεια τα οποία έφταναν πολλές φορές να είναι πολλαπλάσια του ποσού, το οποίο είχαν λάβει ως δάνειο.
Πρέπει να επισημάνουμε ότι από όσα τουλάχιστον γνωρίζουμε το σύνολο των δανειοληπτών που έχει προσφύγει στην δικαιοσύνη έχει κερδίσει τις υποθέσεις έναντι των τραπεζών, αλλά το παράδοξο είναι ότι οι τράπεζες τις περισσότερες φορές αρνούνται να εφαρμόσουν αποφάσεις της Τράπεζας της Ελλάδος ή των δικαστηρίων.
Γι'αυτό και η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος, της οποίας είμαι μέλος της Διοίκησης, έχει αποφασίσει αν χρειασθεί να προσφύγει ακόμη και στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια, προκειμένου να δικαιωθούν οριστικά οι δανειολήπτες και οι επιχειρήσεις τους που όχι μόνο έχουν υποστεί τεράστια ταλαιπωρία τα τελευταία χρόνια αλλά και οικονομική ζημιά που οδήγησε άλλους στο μαρασμό και άλλους στο κλείσιμο της επιχείρησης με τα γνωστά δυσάρεστα αποτελέσματα για την τοπική και Εθνική οικονομία.
|