Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ευβοίας κατέθεσε πρόταση σε συνεργασία με το Δήμο Καρύστου και τον Οργανισμό Πολιτιστικής Τουριστικής Ανάπτυξης Ευβοίας, στα πλαίσια του προγράμματος ΕΤΕΡΠΣ με θέμα "Διαχείριση προστατευόμενης περιοχής φαραγγιού Δημοσάρη (όρος Οχη - κάμπος Καρύστου - ακρωτήριο Καφηρέας)", προϋπολογισμού 110.000 ευρώ και συνολικής διάρκειας 3 ετών, για την υλοποίηση των ακόλουθων δράσεων:
1. Λειτουργία Κέντρου Ενημέρωσης Καλυβίων
Πρόσληψη ενός ατόμου σε μόνιμη βάση και ενός ατόμου part-time
Κάλυψη των αρχικών λειτουργικών εξόδων
2. Εκπαίδευση προσωπικού
- Εκπόνηση σχεδίου λειτουργίας του Κέντρου Ενημέρωσης
- Διεξαγωγή εκπαιδευτικών σεμιναρίων στο προσωπικό του Κέντρου
- Ημερίδες
3. Παραγωγή ενημερωτικού υλικού
- Δημιουργία CD-Rom για την προστατευόμενη περιοχή
- Δημιουργία ιστοσελίδας (Web site).
Το ΕΤΕΡΠΣ στοχεύει στην αποτελεσματική διαχείριση προστατευομένων περιοχών εφόσον πληρούν ορισμένα κριτήρια όπως: Οικολογική αξία της περιοχής, Πιέσεις που δέχεται η περιοχή, Συνέχεια και συνέργια με προηγούμενες προσπάθειες διαχείρισης και προηγούμενα προγράμματα ανάλογου περιεχομένου.
Κέντρο Ενημέρωσης Καλυβίων
Η περιοχή της Όχης χαρακτηρίζεται από μεγάλη ποικιλία οικοτόπων με σημαντικά ενδημικά φυτικά και ζωικά είδη. Πρόκειται για ένα σύνθετο σύστημα βιοτόπων, με ορεινά οικοσυστήματα, υγροτόπους και θαλάσσια οικοσυστήματα σε καλή κατάσταση διατήρησης.
Στην περιοχή απαντούν 26 τύποι οικοτόπων του Παραρτήματος Ι της Οδηγίας 92/43/ΕΕ, εκ των οποίων οι 2 είναι τύποι οικοτόπων προτεραιότητας. Η φρυγανική - σκληροφυτική βλάστηση του όρους Όχη, η βλάστηση από λυγαριές και πικροδάφνες στις όχθες του βουνού, τα πλατάνια που αναπτύσσονται στις κοιλάδες του, το σημαντικό δάσος καστανιάς κοντά στην ψηλότερη κορυφή του βουνού, καθώς και τα μικρά ποτάμια και ρέματα που ξεκινούν από το βουνό συνθέτουν το ορεινό τμήμα της περιοχής. Τα θαλάσσια οικοσυστήματα της περιοχής, τα λιβάδια της ποσειδωνίας και οι κοραλλιογενείς ύφαλοι, βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση διατήρησης.
Η ορνιθοπανίδα που έχει παρατηρηθεί στην περιοχή, είναι ιδιαίτερα σημαντική όπως αποδεικνύεται από ανάλογες επιστημονικές εργασίες και παρατηρήσεις. Ιδιαίτερα σημαντική μπορεί να θεωρηθεί η μεταναστευτική ορνιθοπανίδα, αλλά και τα αρπακτικά είδη που έχουν καταγραφεί. Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει η ερπετοπανίδα του τόπου αυτού.
Οι κύριες πιέσεις που δέχεται η περιοχή προέρχονται:
- Από τις πυρκαγιές που καταστρέφουν τη δενδρώδη βλάστηση σε ορισμένους πολύ σημαντικούς οικοτόπους όπως είναι το Καστανόδασος, οι υπολειματικές συστάδες ίταμου και αρκουδοπούρναρου στις ανώτερες ζώνες των κορυφών Γιούδα και Προφήτη Ηλία, τα μεσογειακά δάση πεύκης, οι περιοχές μεσογειακής μακίας κ.ά. Οι τακτικές πυρκαγιές σε συνδυασμό με την έντονη βόσκηση που ασκείται αμέσως μετά, έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση των πληθυσμών πολλών φυτικών ειδών και την αλλαγή της σύνθεσης των φυτοκοινοτήτων της περιοχής. Επιπλέον, προκαλούν σοβαρές πιέσεις και στα είδη πανίδας που χρησιμοποιούν τους συγκεκριμένους βιότοπους
- Από την ανεξέλεγκτη και άναρχη τουριστική ανάπτυξη. Ο μαζικός τουρισμός είναι αποκλειστικά συγκεντρωμένος στα παράλια κατά τη θερινή περίοδο με πόλο έλξης τον ήλιο και τη θάλασσα. Το φαινόμενο αυτό, κατά κανόνα συνοδεύεται από την εκτός σχεδίου δόμηση κατοικίας και τουριστικών καταλυμάτων, από διανοίξεις δρόμων παράλληλα με την ακτή, από επεκτάσεις των ορίων των οικισμών. Αποτέλεσμα είναι η διακοπή της οικολογικής συνέχειας μεταξύ της παράκτιας ζώνης και της άμεσα περιβάλλουσας χερσαίας ζώνης που συχνά περιλαμβάνει φαράγγια, ημιορεινές και ορεινές εκτάσεις, ρέματα κλπ. και η καταστροφή ή έντονη υποβάθμιση των βιοτόπων.
Η πρόταση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ευβοίας δρα συμπληρωματικά και αναδεικνύει το έργο που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του Β' ΚΠΣ με την επωνυμία "Προστασία και Ανάδειξη Φαραγγιού Δημοσάρη και ευρύτερης περιοχής" το οποίο με την από 28/5/1997 Προγραμματική Σύμβαση [ΥΠΕΧΩΔΕ - Ν.Α.Εύβοιας - Τεχνική Εταιρεία Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Εύβοιας (ΤΕΝΑΕ) Α.Ε.] εντάχθηκε στο πρόγραμμα ΕΠΠΕΡ, αποτέλεσε την πιλοτική εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου διατήρησης της φύσης στο νομό Εύβοιας.
Σκοπός του έργου ήταν η ορθολογική διαχείριση της φύσης μέσα από την προστασία και ανάδειξη των στοιχείων του φυσικού περιβάλλοντος. Σαν αποτέλεσμα είναι ο νομός να έχει πλέον στη διάθεσή του πολύ σοβαρές υποδομές όπως:
- Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη, Οδηγός παρατηρητηρίων ορνιθοπανίδας, Οδηγός πινακίδων σήμανσης
- Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καρυστίας
- Διάνοιξη, διαμόρφωση, βελτίωση και εξωραϊσμός του μονοπατιού που διασχίζει το φαράγγι Δημοσάρη
- Μόνιμη έκθεση στο Κέντρο Ενημέρωσης, Ενημερωτικό φυλλάδιο, Βιβλίο-λεύκωμα για την περιοχή της Οχης.
|