Φωτιές ανάβει στους κατοίκους του Αλιβερίου κτήμα στο Μυλάκι της Εύβοιας που δημιουργήθηκε... από στάχτες καμένου λιγνίτη της ΔΕΗ, οι οποίες, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Πατρών, περιέχουν τοξικά μέταλλα, μόλυβδο, κάδμιο, νικέλιο, χρώμιο.
Η Συντονιστική Επιτροπή Φορέων αντιδρά στη δημοπράτηση που έχει οριστεί να γίνει αύριο στην Αθήνα και ζητεί από τους βουλευτές, το νομάρχη και το δήμαρχο Ταμυνέων να ακυρώσουν την εκποίηση "της μεγαλύτερης χαβούζας τοξικών αποβλήτων της Μεσογείου" -όπως υποστηρίζουν- και να προωθήσουν τις ενέργειες εκείνες που θα αποκαταστήσουν άμεσα το περιβάλλον της συγκεκριμένης περιοχής. Οι ίδιοι φέρονται αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις εάν δεν σταματήσει ή δεν ακυρωθεί η δημοπρασία.
Το κτήμα που πυροδοτεί τις αντιδράσεις δημιουργήθηκε από προσχώσεις με τέφρα από την καύση λιγνίτη και λόγω των πολλαπλών γεωλογικών ρηγμάτων δεν έχει δυνατότητα οικοδομικής εκμετάλλευσης. Οπως υποστηρίζουν οι τοπικοί φορείς, "αποτέλεσε επί δεκαετίες αποθήκη τοξικών αποβλήτων και εστία μόλυνσης, με πρόσθετη επιβάρυνση τη διασπορά των προϊόντων της χημικής αποσάθρωσης της τέφρας στον Ευβοϊκό. Σήμερα επιχειρείται να περάσει στα χέρια ιδιώτη με επικρατέστερη έκδοση την εκμετάλλευση από το παρακείμενο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ Ηρακλής και τη δημιουργία διαμετακομιστικού σταθμού λιθάνθρακα, του μεγαλύτερου στη Μεσόγειο. Το Δημόσιο αντί να αναλάβει την ευθύνη απορρύπανσης του περιβάλλοντος επιχειρεί να απαλλαγεί από το βαρύ φορτίο της ρυπογόνου έκτασης που το ίδιο δημιούργησε με τεράστια οφέλη".
"Είναι απίστευτη η προχειρότητα και η ασυνεννοησία που υπάρχει μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων ΠΕΧΩΔΕ και Οικονομικών", μας λέει ο πρώην βουλευτής του ΣΥΝ Ευβοίας Βαγγέλης Αποστόλου.
"Το πρώτο μιλάει για την ευθύνη της ΔΕΗ να μεριμνήσει ώστε να εκπονηθεί μελέτη αποκατάστασης του χώρου απόθεσης της τέφρας. Το δεύτερο αναφέρεται μόνο στην αξιοποίησή του μέσω της εκποίησης σε ιδιώτες. Το υπουργείο Οικονομικών χαρακτηρίζει καταπατητή το Φιλοδασικό Σύλλογο Μυλακίου που φρόντισε για την εξυγίανση ενός τμήματος του συγκεκριμένου ακινήτου. Είναι χαρακτηριστικό το απόσπασμα από τη μελέτη του Πανεπιστημίου Πατρών, Τμήμα Γεωλογίας-Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Γεωχημείας, καθηγητής Βαρνάβας, που λέει ότι η τέφρα περιέχει τοξικά μέταλλα όπως μόλυβδο, κάδμιο, νικέλιο, χρώμιο. "Παρατηρείται σημαντική διασπορά των προϊόντων χημικής αποσάθρωσης της τέφρας"", σημειώνει χαρακτηριστικά.
Ρεπορτάζ Γιώργου Κιούση, εφ. Ελευθεροτυπία
|