Βρίθει από ποτά - μπόμπες η αγορά ενώ και οι τιμές σε πολλές περιπτώσεις αγγίζουν τα όρια της αισχροκέρδειας.
Το θέμα, ιδιαίτερα την καλοκαιρινή περίοδο, αποτελεί μάστιγα για τους πολίτες που ανυποψίαστοι, πληρώνουν πανάκριβα τα οινοπνευματώδη κυρίως ποτά, τα οποία πολλές φορές είναι και επικίνδυνα για την υγεία των ανθρώπων.
Το θέμα έφερε με ερώτηση του στη Βουλή ο Δημήτρης Πιπεργιάς, ο οποίος επισήμανε ότι το 'κακό παράγινε' και συνεπώς θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα, τόσο σε ότι αφορά την ποιότητα των οινοπνευματωδών ποτών όσο και για τις τιμές.
Ο αρμόδιος Υφυπουργός Οικονομικών κ. Φωτιάδης κατόπιν σχετικής έρευνας έδωσε στον Βουλευτή στοιχεία τα οποία επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες του για το θέμα.
Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο κατά τους ελέγχους που διενήργησε το ΣΔΟΕ το 2002, διαπιστώθηκαν 852 παραβάσεις σε 533 ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν στον τομέα της αιθυλικής αλκοόλης και των οινοπνευματωδών ποτών, πράγμα που σημαίνει ότι σε κάθε ένα από του ελεγχόμενους διαπιστώθηκαν περισσότερες από μία παραβάσεις.
Εντοπίστηκαν επίσης 268.303 φιάλες οινοπνευματωδών ποτών που διατέθηκαν στην κατανάλωση λαθραία, συνολική αξίας 973.858 ευρώ.
Κατασχέθηκαν 181.693 φιάλες (διάφορα λαθραία αλκοολούχα) ποτά αξίας 577.771 ευρώ.
Κατασχέθηκε καθαρό οινόπνευμα (χύμα) 881.421 λίτρα, αξίας 10.004.377 ευρώ.
Επίσης κατασχέθηκαν 39.600 φιάλες των 200 και 350 γραμ. καθαρού οινοπνεύματος αξίας 125.253 Ευρώ.
Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι όσοι καταναλώνουν αλκοολούχα ποτά πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεχτικοί.
Το υπουργείο πάντως στην απάντηση του εμφανίζεται καθησυχαστικό σε ότι αφορά την ποιότητα των ποτών.
Όπως επισημαίνει "το γενικό χημείο του κράτους σε 1100 αγορανομικά δείγματα αλκοόλης και αλκοολούχων ποτών που εξέτασε το προηγούμενο χρόνο, μόνο το 6% αυτών βρέθηκε μη κανονικό για λόγους που σχετίζονται κυρίως με παραπλανητική επισήμανση και με σύσταση που δεν ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές, ενώ σε καμιά περίπτωση δεν προέκυψαν στοιχεία επικινδυνότητας για τη Δημόσια Υγεία".
|