Συγκεκριμένα στο νομοσχέδιο Αξιοποίηση του γεωθερμικού δυναμικού, τηλεθέρμανση και άλλες διατάξεις - άρθρο 23 - εντάχθηκε και ψηφίστηκε διάταξη σύμφωνα με την οποία η ΔΕΗ παίρνει άδεια, για την κατασκευή, πέρα από τη μονάδα του Λαυρίου, μονάδων ισχύος 1600 MW προκειμένου να αντικαταστήσει τις μονάδες Αγίου Γεωργίου 8-9, Αλιβερίου 3-4, Λαυρίου 1,2,3, Μεγαλόπολης 1,2 και Πτολεμαίδας 1.
Οι μονάδες αυτές, μετά την κατασκευή των νέων που θα τις αντικαταστήσουν, θα τεθούν σε καθεστώς ψυχρής εφεδρείας.
Μετά από επίμονες παρεμβάσεις του Βουλευτή Δημήτρη Πιπεργιά -προέδρου της διαρκούς κοινοβουλευτικής επιτροπής παραγωγής και εμπορίου - ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης κ. Ακης Τσοχατζόπουλος διευκρίνισε ότι "δεν τίθεται κανένας περιορισμός στη ΔΕΗ, ούτε σε ότι αφορά τη καύσιμο ύλη, για τις μονάδες αυτές - η ΔΕΗ θα μπορεί να χρησιμοποιεί Λιγνίτη, φυσικό αέριο ή Λιθάνθρακα - ούτε σε ότι αφορά την περιοχή κατασκευής των μονάδων".
Με αυτά δεδομένα και επειδή υπάρχει έτοιμη μελέτη για μονάδα 600 ΜW στο Αλιβέρι - κόστους μάλιστα 1 εκατομμυρίου δολαρίων - και επειδή η μονάδα αυτή θα είναι πιο συμφέρουσα από όλες, μετά την ψήφιση της διάταξης αυτής από τη Βουλή, αναμένεται ότι η ΔΕΗ θα προωθήσει όλες τις σχετικές διαδικασίες για την κατασκευή της μονάδας.
Η εξέλιξη αυτή δικαιώνει απόλυτα τον Δημήτρη Πιπεργιά καθώς όπως είναι γνωστό για χρόνια προσπαθεί να πείσει για την ανάγκη εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης του ενεργειακού κέντρου Αλιβερίου που δίνει ψωμί σε εκατοντάδες οικογένειες.
Και είναι εξόφθαλμα θετική αυτή η εξέλιξη αν ληφθούν υπόψη οι θυελλώδεις αντιδράσεις των ιδιωτών οι οποίοι σύμφωνα με τον ίδιο νόμο, περιορίζονται στο να διεκδικήσουν την κατασκευή νέων μονάδων οι οποίες θα καλύπτουν την μελλοντική αύξησης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας.
|