Την προσοχή των Ελλήνων σεισμολόγων έχει προκαλέσει η σεισμική δραστηριότητα στο Αιγαίο, έπειτα από την ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,7 Ρίχτερ στην Τουρκία, την Κυριακή, καθώς προκλήθηκε από κλάδο του ρήγματος της βόρειας Ανατολίας, που καταλήγει στον ελληνικό χώρο.
Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Σεισμολογίας του ΑΠΘ Μαν. Σκορδίλης, οι σεισμικές δονήσεις μεγέθους 5,3 και 5,4 Ρίχτερ στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λήμνου και Σαμοθράκης, οι σεισμικές δονήσεις στους Γόνους, καθώς και οι παρατεταμένη σεισμική δραστηριότητα στα Ψαχνά και την Εύβοια δείχνουν ότι "βρισκόμαστε σε διαδικασία κάποιου σεισμικού γεγονότος". Πρόσθεσε δε πως "αυτή η διαδικασία μπορεί να συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί και να σταματήσει για λίγο καιρό", ενώ υποστήριξε ότι η σχετικά έντονη σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται στο Αιγαίο, από τις αρχές του καλοκαιριού, χρήζει διεξοδικής μελέτης.
Καθησυχαστικές είναι οι εκτιμήσεις του αναπληρωτή καθηγητή Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Ευ.Λέκκα, ο οποίος, αποφεύγοντας να συσχετίσει το γεγονός ότι η περιοχή των Ψαχνών Ευβοίας, όπου έχουν σημειωθεί αρκετές σεισμικές δονήσεις τελευταία, βρίσκεται στην ίδια ζώνη με τον κλάδο του ρήγματος του κόλπου του Σάρου, εκτιμά ότι ο σεισμός στην Τουρκία δεν είναι πιθανό να επιφέρει σεισμική δράση στον ελληνικό χώρο.
|