Ομάδα καθηγητών του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου (εκπροσωπούμενη από τους καθηγητές Γιάννη Πολύζο και Μπελαβίλα Νίκο) παρουσίασε την Τρίτη 20 Μαρτίου στην Υλίκη τη μελέτη και τις εναλλακτικές προτάσεις της για την κατασκευή του Ολυμπιακού Κωπηλατοδρόμιου.
Η παρουσίαση έγινε σε αντιπροσωπεία του Συνασπισμού (αποτελούμενη από στελέχη των όμορων νομών και αρμόδια για το θέμα στελέχη της ΚΕ) με επικεφαλής τον πρόεδρο του ΣΥΝ Νίκου Κωνσταντόπουλο.
Οι καθηγητές ανέπτυξαν τα τεχνικά, οικονομικά, περιβαλλοντικά και λειτουργικά πλεονεκτήματα της πρότασής τους που περιλαμβάνει τρεις εναλλακτικές χωροθετήσεις (Λίμνη Ιωαννίνων, Υλίκη και Παραλίμνη με προτίμηση στις δυο τελευταίες). Στο Μαραθώνα θα κατασκευασθεί από την αρχή τεχνητή λίμνη ενώ στην Υλίκη και την Παραλίμνη έχουμε έτοιμες και κατάλληλες λίμνες, σε μικρή απόσταση από την Εθνική Οδό και δυνατότητα ήπιας κατασκευής που και θα παραμείνει δίνοντας ώθηση στην ανάπτυξη της περιοχής και δε θα επιβαρύνει το περιβάλλον.
Σχολιάζοντας την πρόταση ο Νίκος Κωνσταντόπουλος επεσήμανε ότι η κυβέρνηση σε πείσμα των τεκμηριωμένων αντιρρήσεων των αρχαιολόγων και των αντιδράσεων των οικολογικών οργανώσεων, επιμένει στην επιλογή του Μαραθώνα, ενώ όπως και στην περίπτωση αυτή, από γενικότερο σχεδιασμό της κατασκευής των Ολυμπιακών έργων απουσιάζει η περιφέρεια της χώρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το αντίστοιχο κωπηλατοδρόμιο στην πόλη της Ατλάντας απείχε από το κεντρικό στάδιο πάνω από 400 χιλιόμετρα.
Παρεμβαίνοντας ο Στάθης Ευσταθίου ο πρώην κοινοτάρχης Λουκισίων, ζήτησε να αξιοποιηθούν προς αυτή την κατεύθυνση και τα 900 περίπου στρέμματα κρατικής γης που βρίσκονται δίπλα στην Παραλίμνη στην κοινότητα Λουκισίων, αίτημα που και στο παρελθόν είχε υποβληθεί στην κυβέρνηση αλλά δεν απαντήθηκε.
|