Ιδιαίτερα σεισμογόνος... μήνας ο Απρίλιος του 2003. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, είχαμε τους περισσότερους σεισμούς των τελευταίων μηνών σε μεγέθη λίγο μεγαλύτερα από τα συνηθισμένα, πάνω από 3,8 Ρίχτερ.
Αυτό είχε αποτέλεσμα στον ελλαδικό χώρο να παρατηρηθούν δύο σεισμοί, ο ένας 5,5 Ρίχτερ στις 9 Ιουνίου στους Γόννους, νοτίως του Λιτόχωρου, και ένα σεισμό της τάξης των 4,9 Ρίχτερ στα Ψαχνά.
Οπως εξηγεί στην "Ελευθεροτυπία" ο Παναγιώτης Παπαδημητρίου, επίκουρος καθηγητής Σεισμολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στη χώρα μας τους τελευταίους μήνες παρατηρείται μια σεισμική δραστηριότητα που χαρακτηρίζει γενικά ολόκληρη τη λεκάνη της Μεσογείου.
"Ξεκινήσαμε με το σεισμό στο Σαν Τζουλιάνο στην Ιταλία στις 31 Οκτωβρίου του 2002, μετά είχαμε στις 2 Δεκεμβρίου το σεισμό στο Βαρθολομιό, αργότερα, τον Ιανουάριο, έναν 6,1 στα βόρεια της Μπινγκόλ στην Τουρκία και μετά τον κύριο σεισμό των 6,4 Ρίχτερ στην Μπινγκόλ την 1η Μαΐου. Αντιδιαμετρικά παρατηρούνται στην άλλη άκρη της λεκάνης της Μεσογείου ο σεισμός των 6,8 Ρίχτερ στην Αλγερία στις 21 Μαΐου, μια ταυτόχρονη γενική ενεργοποίηση της λεκάνης της Μεσογείου η οποία ερμηνεύεται όχι από τα ρήγματα αλλά από την κίνηση των πλακών, της Ευρασιατικής με την Αφρικανική και της Αραβικής με την Ευρασιατική, με μια διεύθυνση Βορράς-Νότος. Αυτό έχει αποτέλεσμα την ενεργοποίηση των μεγάλων ρηγμάτων στα όρια αυτών των πλακών".
Ο Παναγιώτης Παπαδημητρίου υποστηρίζει ότι όλη αυτή η δραστηριότητα στο χώρο της Μεσογείου θα πρέπει να μας προβληματίζει και να μην εφησυχάζουμε.
"Πολύ περισσότερο όταν έχουμε ένα προηγούμενο γεγονός, το 1980, όπου έγινε ένας ισχυρός σεισμός στην Αλγερία, 7,3 Ρίχτερ στις 10 Οκτωβρίου, μετά είχαμε έναν ισχυρό σεισμό στη νότια Ιταλία στις 24 Νοεμβρίου, μεγέθους 6,9 Ρίχτερ και στις 24 Φεβρουαρίου του 1981 στις Αλκυονίδες με μέγεθος 6,7. Και τότε παρατηρήσαμε αυτό το φαινόμενο. Και τότε η κίνηση της Ευρασίας σε σχέση με την Αφρική είχε ενεργοποιήσει ολόκληρη τη λεκάνη της Μεσογείου". (Ελευθεροτυπία - 19/06/2003)
|