Την άμεση καταγραφή και αποκατάσταση των ζημιών ζητά, με ανακοίνωσή της, η ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ, ενώ ταυτόχρονα επαναφέρει τις προτάσεις του Κόμματος για την αντισεισμική θωράκιση της περιοχής και της χώρας γενικότερα, υπογραμμίζοντας ότι η προστασία της οικονομικής και κοινωνικής ζωής των κατοίκων από τους σεισμούς είναι ζωτικής σημασίας έργο υποδομής.
Η ΝΕ Εύβοιας καταγγέλλει τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για την έλλειψη της αντισεισμικής θωράκισης, των κοινωνικών και τεχνικών υποδομών που απαιτούνται, αλλά και τις λήψης μεσοπρόθεσμων μέτρων, όπως είναι ο έλεγχος αντοχής των κτιρίων. Καταγγέλλει, επίσης, και τις πράσινες ή γαλάζιες διοικήσεις της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης που δεν έχουν στόχο τη διεκδίκηση αυτών των μέτρων.
Η πρόταση του ΚΚΕ για την αντισεισμική θωράκιση περιλαμβάνει:
- Την καταγραφή και παραπέρα έρευνα της σεισμικής επικινδυνότητας της περιοχής και όχι μόνον.
- Την αναθεώρηση και βελτίωση του νέου αντισεισμικού κανονισμού - σύμφωνα και με την πρόοδο της επιστημονικής έρευνας και γνώσης - και θέσπιση (με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους) μικροζωνικών μελετών για το χτίσιμο και την κατασκευή έργων.
- Την άμεση προτεραιότητα για μικροζωνική έρευνα και μελέτη των επικίνδυνων περιοχών, που απαιτούν ειδικούς όρους πολεοδόμησης και κατασκευής των κτιρίων ή απαγόρευση δόμησης σε αυτές τις περιοχές.
- Τη διαμόρφωση και υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης πολιτικής λαϊκής στέγης.
- Την άμεση υλοποίηση των προτάσεων - μελετών του ΟΑΣΠ για την περιοχή.
- Το δημόσιο έλεγχο εφαρμογής των θεσπισμένων ειδικών όρων και προδιαγραφών κατασκευής, της ποιότητας των υλικών κτλ., που πρέπει να ανταποκρίνονται στην οξύτητα του φαινομένου στην περιοχή και στο νομό.
- Την αποφασιστική ανάπτυξη του ερευνητικού έργου και του δυναμικού του, καθώς και το συντονισμό τους.
- Τον επιστημονικό έλεγχο όλων των κτιρίων της περιοχής, καθώς και των άλλων πόλεων του νομού και ιδιαίτερα των αυθαίρετων.
- Τη συνεχή ενημέρωση του κόσμου για τη σεισμικότητα της περιοχής όπου ζει και για τον τρόπο αντιμετώπισης του φαινομένου, τόσο ατομικά, όσο και σε επίπεδο γειτονιάς του δήμου.
- Την παρουσία των υπαρχόντων ελεύθερων χώρων και τη δημιουργία νέων, προκειμένου να αποτελούν χώρους εκτόνωσης και καταφυγής προσωρινής κατάλυσης μετά από ένα σεισμό.
- Τη θεσμοθέτηση σχεδίου αντιμετώπισης του φαινομένου, ανά νομό, περιφέρεια και σ' όλη τη χώρα. Την επικαιροποίηση και τον εκσυγχρονισμό, την ενίσχυση με υλικοτεχνική υποδομή και ανθρώπινο δυναμικό του μηχανισμού επέμβασης, που θα λειτουργεί με τη συμμετοχή της ΤΑ και των φορέων των εργαζομένων και θα επιβάλλει τα απαραίτητα μέτρα για την άμεση ανακούφιση των πληγέντων.
|