Ρεπορτάζ της εφ. Ελευθεροτυπία αναφέρεται σε πιθανές περιοχές, για τη φιλοξενία ΧΥΤΑ, στα υπέρ και στα κατά τους, ανάμεσά τους και η Ριτσώνα. Για το ενδιαφέρον που παρουσιάζει για την ευβοιώτικη περιοχή σας το παραθέτουμε αυτούσιο:
"Αλήθειες, υπερβολές αλλά και ψέματα επιστρατεύτηκαν από πολλές πλευρές μπροστά στην επικείμενη θεσμοθέτηση των έξι γνωστών τοποθεσιών της Αττικής που θα αξιοποιηθούν ως χώροι επεξεργασίας ή ταφής των σκουπιδιών.
Ολα είναι θεμιτά, αφού όλοι -μα όλοι- δεν θέλουμε τα σκουπίδια στην αυλή μας. Ομως πλέον το πρόβλημα έχει φτάσει στο απροχώρητο και θα χρειαστεί να ληφθούν αποφάσεις, με το δεδομένο ότι "ιδανικοί χώροι δεν υπάρχουν πια στην Αττική", όπως παραδέχθηκε και η Βάσω Παπανδρέου στην πρόσφατη συνέντευξή της στην "Ε".
"Ξεναγοί" μας στο οδοιπορικό μας στην.. .άγονη γραμμή της Αττικής ήταν οι μηχανικοί-περιβαλλοντολόγοι Φάνης Λώλος και Αντώνης Μαυρόπουλος, από την πολυμελή ομάδα ειδικών που εκπόνησε τη μελέτη για τη διαχείριση των απορριμμάτων για λογαριασμό της περιφέρειας Αττικής και του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ.
"Εξετάσαμε συνολικά 17 θέσεις και καταλήξαμε στις έξι που αναμένεται να νομοθετηθούν τις επόμενες ημέρες", μας ενημερώνουν και μας παρουσιάζουν ένα χάρτη της Αττικής, όπου για πρώτη φορά οριοθετήθηκαν όλες οι περιοχές που εκ προοιμίου αποκλείονται από τη χωροθέτηση. Είναι οι ακτές σε βάθος 1.000 μέτρων, οι δασικές ζώνες, οι περιοχές που έχουν ενταχθεί στο δίκτυο "Φύση 2000", οι χώροι προστασίας των αεροδρομίων και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. "Οι επιλογές ήταν ελάχιστες και δεν είναι τυχαίο ότι στις περισσότερες περιπτώσεις καταλήξαμε σε χώρους που είχαν εντοπιστεί σε παλιότερες μελέτες και κυρίως το 1996 από τη μελέτη του Πανεπιστημίου Θράκης που εκπονήθηκε για λογαριασμό της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής", μας επισήμαναν.
Είναι όμως γεγονός ότι κάποιοι επέτρεψαν να αναπτυχθεί οικιστικά ο Βαρνάβας, που είχε υποδειχθεί ως κατάλληλος χώρος πριν από μία δεκαετία και επομένως να εξαιρείται σήμερα από τις υποψήφιες περιοχές. Το ίδιο και οι Μηλιές, που πλέον ανήκουν σε οικοδομικό συνεταιρισμό. Το ίδιο και η Πέτρα Σταυρονικήτα. Οπως είναι γεγονός ότι κανένας δήμαρχος δεν διαμαρτύρεται για τις 13 παράνομες χωματερές της Ανατολικής Αττικής, όπου θάβονται χωρίς επεξεργασία 270.000 τόνοι σκουπιδιών το χρόνο.
Και οι δύο επιστήμονες μας διαβεβαίωσαν ότι η Ριτσώνα, που υποδεικνύει η Νομαρχία Ανατολικής Αττικής, είναι γεωλογικά ισοδύναμη με τις Τρύπες στο Πολυδένδρι, αφού βρίσκεται κοντά στην Υλίκη και τον Ευβοϊκό, σε ρηξιγενή περιοχή και με ασβεστολιθικό υπέδαφος. Αποκαλύπτουν όμως και κάτι ακόμη, που δείχνουν ότι οι τοπικοί άρχοντες -ως ένα βαθμό δικαιολογημένοι, εν ονόματι των τοπικών συμφερόντων και πιέσεων- έχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Μας είπαν χαρακτηριστικά: "Η Ανατολική Αττική, που προτείνει να γίνει ο ΧΥΤΑ στη Ριτσώνα, στη γειτονική Εύβοια, απέρριψε το αίτημα της αυτοδιοίκησης της Τζιας να δεχτεί 1.000 τόνους σκουπίδια το χρόνο, με το επιχείρημα ότι ανήκουν σε άλλο νομό"!
Χωρίς να διεκδικούμε το αλάθητο, μεταφέρουμε στο χαρτί τα όσα διαπιστώσαμε στο οδοιπορικό μας:
Στη θέση Τρύπες στο Πολυδένδρι, για τις οποίες οι τοπικοί φορείς επιστρατεύουν επιχειρήματα περί υδρογεωλογικής ακαταλληλότητας, σεισμικότητας και προστατευόμενης περιοχής, λειτουργεί σήμερα ο σκουπιδότοπος της κοινότητας. Σε απόσταση μικρότερη του ενός χιλιομέτρου, μέσα στην ίδια λεκάνη απορροής, βρίσκεται και η χωματερή του Καπανδριτίου. Μέσα στη ζώνη προστασίας λειτουργούν σήμερα τρία εργοστάσια, ενώ βρίσκεται και ένα μαντρί.
Η σημερινή χωματερή της Κερατέας λειτουργεί δίπλα στο ρέμα, στην αρχή του δρόμου προς τη νέα θέση που προτείνουν οι μελετητές. Η τελευταία έχει θεωρηθεί ακατάλληλη από τις τοπικές αρχές, παρ' όλο που είναι αθέατη από κατοικημένες περιοχές και τη λεωφόρο. Ο αρχαιολογικός χώρος του Ομβριόκαστρου, που είναι έξω από τα όρια του μελλοντικού ΧΥΤΑ, είναι περιφραγμένος στο μεγαλύτερο μέρος του από ιδιώτες, μάλιστα σε ένα τμήμα του είναι και οργωμένος.
Στο Γραμματικό και τη Μάνδρα υπάρχουν μεγάλοι χώροι, μακριά από κατοικημένες περιοχές, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν λύση για πολλές δεκαετίες, όμως οι προσβάσεις είναι προβληματικές. Ο σημερινός δρόμος προς το Γραμματικό περνάει μέσα από κατοικημένη περιοχή και η κυκλοφοριακή επιβάρυνση θα είναι σημαντική. Στη Μάνδρα, ο υπάρχων δρόμος είναι ανεπαρκέστατος και θα χρειαστεί διαπλάτυνση ή νέος δρόμος μέσα από κατάφυτη περιοχή. (Της Χαράς Τζαναβάρα από την Ελευθεροτυπία)
|