Το επικείμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος για τη βιοποικιλότητα έγινε αφορμή να συζητηθούν εκ νέου θέματα που αφορούν στο δίκτυο Natura 2000, τις Ζώνες Ειδικής Προστασίας, καθώς και τους Τόπους Κοινοτικής Σημασίας. Σε ορισμένες δε περιπτώσεις έχουν ήδη προκληθεί έντονες αντιδράσεις, καθώς εκτιμάται ότι θα μπει φρένο στην ανάπτυξη αρκετών περιοχών.
Η Ελλάδα είναι γνωστό πως ενέταξε το όρος Κανδήλι και το όρος Δίρφυ Πυξαριά στο δίκτυο Natura σαν Ζώνη Ειδικής Προστασίας. Συγκεκριμένα πρόκειται για μία έκταση 62.000 στρεμμάτων. Το ζητούμενο για τον Σύλλογο "kireas.org" ήταν να ενταχθεί η κοιλάδα του Προκοπίου και το Δέλτα Κηρέως στο δίκτυο Natura 2000 σαν Τόπος Κοινοτικής Σημασίας με στόχο την καλύτερη προστασία της περιοχής από τη στιγμή μάλιστα που είχε συμπεριληφθεί και στον επιστημονικό κατάλογο Life, γεγονός που θα σήμαινε τη δέσμευση αρκετά μεγαλύτερης έκτασης.
Το θέμα της ένταξης της κοιλάδας Προκοπίου και Δέλτα Κηρέως στο δίκτυο Natura 2000 ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Αννας, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 1 Φεβρουαρίου.
Η απόφαση που ελήφθη ομόφωνα ήταν να μη γίνει περαιτέρω δέσμευση της περιοχής και να μην ενταχθεί στο δίκτυο Natura η Κοιλάδα Προκοπίου και το Δέλτα Κηρέως.
Μιλώντας στο "Σερβιτόρο της Εύβοιας" ο Δήμαρχος κ. Ψαρρός Ανέστης σχετικά με τους λόγους που τους οδήγησαν στη συγκεκριμένη απόφαση υπενθύμισε ότι στον επιστημονικό κατάλογο από το 1994 είχε συμπεριληφθεί εκτός απο τα 62.000 στρέμματα του ορεινού όγκου Κανδηλίου και Πυξαριά και η ευρύτερη περιοχή του κάμπου Μαντουδίου, εκατέρωθεν του ποταμού, στην οποία βρίσκονται αγροκτήματα, αλλά και οι εγκαταστάσεις πρώην Σκαλιστήρι και Παπαστρατή.
Το 2010 στο δίκτυο Natura εντάχθηκαν μόνο τα 62.000 στρέμματα χωρίς, όπως είπε, να ληφθεί υπόψιν η άποψη της τοπικής κοινωνίας.
Πρόσφατα συζητήθηκε εκ νέου το ενδεχόμενο της ένταξης και της υπόλοιπης έκτασης στο δίκτυο, κάτι που σύμφωνα με τον κ. Ψαρρό, εάν συμβεί θα είναι καταστροφικό και ολέθριο για την περιοχή.
Συγκεκριμένα είπε ότι "στην περίπτωση που ενταχθεί η περιοχή της Κοιλάδας του Προκοπίου και το Δέλτα Κηρέως τότε θα αποκλειστεί κάθε ενδιαφέρον για οποιαδήποτε δραστηριότητα και ανάπτυξη.
Ομόφωνα αποφασίσαμε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνει περαιτέρω δέσμευση μιας περιοχής, που προσπαθεί να βρει το βηματισμό της και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Είμαστε κάθετα αντίθετοι σε όποια μορφή επέκτασης.
Είναι αστείο στο σημείο που έχει φθάσει η χώρα να δεσμεύονται περιοχές με μεταλλευτικό, αγροτικό, κτηνοτροφικό και τουριστικό ενδιαφέρον.
Αλλωστε στις εν λόγω περιοχές υπάρχουν γεωργικές καλλιέργειες και βρίσκονταν και οι πρώην εγκαταστάσεις Σκαλιστήρι και Παπαστρατή, δεν μπορούμε να μιλάμε για βιότοπους.
Αν όλη η Ελλάδα είναι υπό προστασία και οι περιοχές μπουν σε πρόσθετη αστυνόμευση τότε δεν θα υπάρξει κανένα ενδιαφέρον για επιχειρηματική δραστηριότητα και θα πρέπει να φύγουμε όλοι".
Ο κ. Ψαρρός επισήμανε ότι οι Σύλλογοι που παρέστησαν στη συνεδρίαση του Συμβουλίου συμφώνησαν με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Φάνηκε δε αισιόδοξος ότι δεν θα υλοποιήσουν σχέδια που θα οδηγήσουν σε μαρασμό τις τοπικές κοινωνίες και επανέλαβε, μιλώντας στο "Σερβιτόρο της Εύβοιας" ότι δεν είναι δυνατόν να αποφασίζουν κάποιοι σε γραφεία ερήμην των τοπικών κοινωνιών.
Το αμέσως προσεχές διάστημα θα επιδιώξουν και επαφές στο αρμόδιο Υπουργείο.