Για τον πολιτισμό στον Δήμο Μαντουδίου - Λίμνης - Αγ. Αννας και την λειτουργία των συλλόγων μετά την εφαρμογή του Καλλικράτη ήταν τα θέματα στα οποία αναφέρθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο του Πολιτιστικού Συλλόγου Πηλίου "Εναέριος" κατά τη συνάντηση όλων των Συλλόγων που έγινε στις 29 Ιανουαρίου μετά από πρόσκληση του Δήμου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Αννας.
Στην τοποθέτησή τους, αφού έκαναν εκτενή αναφορά σε σειρά προβλημάτων που θα επιφέρει η εφαρμογή του σχεδίου Καλλικράτης, τόνισαν ότι οι πολιτιστικοί σύλλογοι δεν είναι επιχειρήσεις, και παρακλάδια και υπηρέτες τοπικών ή κεντρικών εξουσιών, τοπικών ή κεντρικών επιχειρηματικών ομίλων, αντιθέτως η ύπαρξη τους λειτουργεί για να καλύπτουν κενά πολιτισμού.
Στη συνέχεια έθεσαν συγκεκριμένα αιτήματα για την ανάπτυξη της περιοχής και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, ζητώντας τη συμπαράσταση της δημοτικής αρχής.
Πιο αναλυτικά η τοποθέτησή τους έχει ως εξής:
"Ο Καλλικράτης, στην τοπική αυτοδιοίκηση αποτελεί εργαλείο του Μνημονίου διαρκείας για την αφαίμαξη του ελληνικού λαού. Θα λειτουργήσει στον Πολιτισμό όπως άλλωστε και σε άλλα βασικά αγαθά και υπηρεσίες, με όρους ανταγωνιστικότητας, εμπορίου και ελεύθερης αγοράς μέσω των Σ.Δ.Ι.Τ. (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα).
Επίσης, το Ε.Σ.Π.Α. (Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς) θα διατεθεί για το ξεκοκάλισμα του, προς όφελος του επίδοξου ή του ήδη μεγάλου κεφαλαίου. Είναι πλέον γεγονός πως στα Σχολεία, το ρεύμα και το πετρέλαιο το πληρώνουν οι γονείς ανεξάρτητα αν έχουν ή δεν έχουν.
Είναι ήδη γεγονός, πως γιατροί σε Αγροτικά Ιατρεία είναι απλήρωτοι και αναγκάζονται να προχωρούν σε επίσχεση εργασίας ή να εγκαταλείπουν την θέση τους ενώ ξανά ο λαός, αναγκάζεται να πληρώνει χαράτσια σε δημόσια και ιδιωτικά Ιατρεία έχει δεν έχει.
Είναι ήδη γεγονός, το Κέντρο Υγείας Μαντουδίου, το οποίο και θα κληθεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του νέου δήμου που αποτελείται πλέον των 15.000 κατοίκων, έχει ήδη υποβαθμιστεί τόσο σε υλικό όσο και σε επιστημονικό προσωπικό, ενώ έχει επιβληθεί και το 5 ευρω χαράτσι που αν κάποιος δεν πληρώσει δεν εξετάζεται.
Από τα γεννοφάσκια του, λοιπόν, ο Καλλικράτης έχει σχεδιαστεί να λειτουργήσει ως ο καλύτερος εταίρος επιχειρηματικών ομίλων εξυπηρετώντας τα συμφέροντα τους, ξεπουλώντας ότι δημόσιο έχει απομείνει, όπως βουνά, θάλασσες, κάμπους, σχολεία, νοσοκομεία, ενέργεια, πολιτισμό όπως επίσης και άλλες δημόσιες υπηρεσίες και αγαθά κοινής ωφέλειας τα οποία κατακτήθηκαν από τον ελληνικό λαό ύστερα από μακρόχρονους αγώνες ως και με αίμα.
Μέσω του Καλλικράτη, οι τοπικές δε διοικήσεις, θα κληθούν να παίξουν το ρόλο του μεσίτη, δηλαδή αυτού που θα ερευνεί, θα σχεδιάζει και θα υποβάλλει επενδυτικές επιχειρηματικές προτάσεις στους τομείς που προαναφέραμε.
Από τον Καποδίστρια, ο σύλλογος μας όφελος δεν έλαβε. Δεν ήταν λίγες οι φορές που είχαμε συναντήσεις με τις τοπικές διοικήσεις ή και που απευθυνθήκαμε σε πολιτικούς και κυβερνητικούς φορείς της κεντρικής εξουσίας.
Σχεδόν πάντα, τα λόγια έμεναν λόγια. Επιπλέον, δεν έλειψαν οι στιγμές που ορισμένοι προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν την απήχηση που είχαν οι προσπάθειες μας ώστε να προβληθούν ως δήθεν ευεργέτες.
Θαρρείς, πως μας έκαναν χάρη δίνοντας μας την παραμικρή βοήθεια. Είμαστε ένας σύλλογος που λειτουργεί για την κοινωνία εθελοντικά. Αντιθέτως, πιστεύουμε πως υποχρεωμένοι θα έπρεπε να νοιώθουν όσοι αντί αυτών, προσφέρουμε εμείς.
Όσον αφορά τις απόψεις μας για τις δραστηριότητες και τα προβλήματα μας, εμείς οι σύλλογοι δεν πρέπει να τρέφουμε καμία αυταπάτη πως ο ρόλος που θα επιδιώξουν να μας δώσουν, μέσω του Καλλικράτη θα είναι τέτοιος, ώστε να προσφέρει υπηρεσίες διαχειριστικού χαρακτήρα και τα όποια κονδύλια διατεθούν, να αναλωθούν σε εμπορικά προϊόντα του πολιτισμού, που προσφέρουν οι εταιρίες πολιτισμού και ψυχαγωγίας όπως οι ίδιες αυτοαποκαλούνται, αλλά και διάφορες άλλες.
Τι πρέπει όμως οι σύλλογοι να πράξουν; Θα πρέπει μήπως να ακολουθήσουν τις παραπάνω πρακτικές; Αν ναι το μόνο σίγουρο είναι πως τότε, μόνο ο πολιτισμός δεν θα είναι αυτός που θα έχει κερδίσει.
Πιστεύουμε πως:
- Πολιτισμός είναι η δημιουργία, η ψυχαγωγία, η ιστορία, η αλληλεγγύη. Επίσης είναι η υπεράσπιση αλλά και η διεκδίκηση για Υγεία, η Παιδεία και η Πρόνοια, δηλαδή τα βασικά αγαθά τα οποία πρέπει να απολαμβάνει απεριόριστα ο λαός, το φυσικό περιβάλλον στο οποίο ζει, η ανθρώπινη αξιοπρέπεια που του εξασφαλίζει η σταθερή εργασία με σύγχρονα δικαιώματα που απορρέουν από τις σύγχρονες ανάγκες τους. Τίποτα δεν χαρίζεται, παρά μόνον κερδίζεται με αγώνες.
- Οι πολιτιστικοί σύλλογοι δεν είναι επιχειρήσεις, δεν είναι παρακλάδια και υπηρέτες τοπικών ή κεντρικών εξουσιών, τοπικών ή κεντρικών επιχειρηματικών ομίλων. Δεν επιζητούν το κέρδος με τη δράση τους, δεν λειτουργούν ανταγωνιστικά. Αντιθέτως η ύπαρξη τους λειτουργεί για να καλύπτουν κενά Πολιτισμού που εσκεμμένα και με αρνητικές συνέπειες δεν πραγματοποιεί και δεν πριμοδοτεί καταρχήν το κεντρικό κράτος αλλά στη συνέχεια και οι υπόλοιποι φορείς που είναι υπεύθυνοι να πράξουν.
- Οι σύλλογοι πρέπει να παράγουν πολιτισμό και να μην αρκούνται σε μια απλή αναπαραγωγή του. Να αναδεικνύουν την ιστορία του τόπου και του πολιτισμού τόσο τοπικά όσο και συνολικά του δήμου. Να μην επιδίδονται σε μια ελαφρά διασκέδαση, γιατί έχουν υποχρέωση να δίνουν τα φώτα στις τοπικές κοινωνίες και όχι να παρασύρονται προς τέρψιν του κοινού. Οι εκδηλώσεις έχουν νόημα όταν πραγματοποιούνται για να εκπολιτίσουν το νου και την ψυχή των ανθρώπων, τους ενώνουν και τους δραστηριοποιούν.
Διεκδικούμε και επιδιώκουμε
Για τον Δήμο:
- Κοινή δράση φορέων και συλλόγων για διεκδίκηση κοινών ζητημάτων όπως για παράδειγμα αποτελεί το νέο σύγχρονο οδικό δίκτυο που θα συνδέει την κεντρική με την βόρεια Εύβοια, όπως επίσης αποτελεί η υψηλής ποιότητας και δωρεάν Υγείας, Παιδείας- Πρόνοιας!
- Χρηματοδότηση και επέκταση των χορευτικών ομάδων σε συνεργασία με τους πολιτιστικούς συλλόγους.
- Εξασφάλιση των βασικών αναγκών των συλλόγων από τον Δήμο.
- Δημιουργία και δωρεάν παραχώρηση κτιρίων για την λειτουργία τους ως Πολιτιστικά Κέντρα. Ρεύμα και θέρμανση δωρεάν.
- Χρηματοδότηση των συλλόγων, για την αυτονομία τους σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό και διάθεση προσωπικού του Δήμου για την λειτουργία των συλλόγων και για την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων τους. Έτσι επιτυγχάνεται ένα μεγάλο βήμα για την επιβίωση τους την δράση και παράλληλα τη διατήρηση τους ως μη κερδοσκοπικοί. Οι σύλλογοι και ο πολιτισμός δεν πρέπει να βρεθούν στην θέση να εξαρτώνται ανάλογα την όρεξη της κάθε εταιρίας για χρηματοδότηση.
- Προστασία των δασών με κεντρική πολιτική πρόληψης και πυρόσβεσης πυρκαγιών. Ταυτόχρονα την προστασία των παραδοσιακών επαγγελμάτων της περιοχής, όπως είναι αυτό των ρητινοσυλλεκτών.
- Την προστασία του θαλάσσιου πλούτου μας από τις μεγάλες αλιευτικές εταιρίες.
- Απαγόρευση οποιασδήποτε επιχειρηματικής δραστηριότητας σε περιοχές φυσικού κάλλους και κύρια αυτές που έχουν ανακηρυχτεί σε περιοχές Natura.
- Όποια πρόταση επένδυσης έρθει στον τόπο μας, να καταρχήν να αξιολογηθεί ώστε να μην αλλοιώσει τον χαρακτήρα και τις ανάγκες του τόπου.
Να δοθεί ο λόγος στους τοπικούς φορείς και κύρια στους κατοίκους, με μεγαλύτερη έμφαση στην νεολαία. Το ότι κυριαρχεί η ανεργία δεν σημαίνει πως θα συμφωνήσουμε για μεροκάματο χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Για αυτό το ζήτημα θεωρούμε πρέπει να πραγματοποιηθεί ξεχωριστή συζήτηση με την παρουσία όλων των φορέων.
- Χρηματοδότηση των αναγκών των σχολείων και διατήρηση αυτών που σήμερα λειτουργούν. Τη δωρεάν και ασφαλή μετακίνηση των μαθητών σε σχολεία διπλανών χωριών. Να απορρίψουμε τη συγχώνευση σχολείων που θα σημάνει για τις αδύναμες κοινωνίες την περαιτέρω υποβάθμιση τους και ταυτόχρονα την επιβάρυνση του οικογενειακού προϋπολογισμού και την συμπίεση του ελεύθερου χρόνου των μαθητών.
- Αντιμετώπιση του διαχρονικού ζητήματος των ναρκωτικών που και στην περιοχή μας ανθεί και διογκώνεται κυρίως στους νέους.
Για το Πήλι:
Τη Δημόσια ανάκτηση των ιστορικών αποθηκών λευκόλιθου στην παραλία Πηλίου από τον ιδιώτη Πόρτουλα που για δεκαετίες παρανόμως αλλά και ανενόχλητα, συνεχίζει να κατέχει. Στη συνέχεια την αξιοποίηση τους ως Πολιτιστικό Κέντρο και Μουσείο.
Την χρηματοδότηση του μοναδικού στη χώρα μας, για τις τοιχογραφίες- αγιογραφίες και ιστορία του από το 1350, εκκλησιδίου του Αγ. Ιωάννη, στην παραλία Πηλίου.
Την φύλαξη και συντήρηση των χιλιοβασανισμένων ιστορικών κτιρίων στη θέση Ατάλαντος.
Την ανάδειξη της αρχαίας ακρόπολης Πηλίου, Κλασικής και Ελληνιστικής εποχής, που όπως αναφέρει ιστορικός σε βιβλίο του, βρίσκεται ανατολικά του χωριού, στη θέση Κοτρόνι ή Καστρί. Αλλωστε το Πήλι κατοικήθηκε πολύ πιο πριν, κατά την Μυκηναϊκή Εποχή.
Μετά την εισήγηση του συλλόγου μας προ 3ετίας στην Ορνιθολογική Εταιρία Ελλάδος και την παρέμβαση πιο πρόσφατα όμορου συλλόγου του Δήμου, ο Πυξαριάς ανακηρύχθηκε σε περιοχή Natura για την σπάνιας αξία, χλωρίδας και πανίδας του.
Ζητούμε, λοιπόν, να απαγορευτεί η οποιαδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα στον Πυξαριά.
Να δημιουργηθεί σε συνεργασία και με την Δασική Υπηρεσία Λίμνης, ορειβατικό καταφύγιο, που αποτελεί πάγιο αίτημα του συλλόγου μας και που θα εξυπηρετεί και άλλες περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης κυρίως για τους βοσκούς.
Ο σύλλογος μας έχει από την ίδρυση του, αναδείξει την περιβαλλοντική αξία του Πυξαριά, συνεργαζόμενος με τον ΕΟΣ Χαλκίδας που τον έχει χαρακτηρίσει ως μοναδικό ορειβατικό βουνό με μονοπάτια ιδιαίτερης ιστορίας, ομορφιάς και βαθμού δυσκολίας.
Την κατάκτηση Μπλέ σημαίας για την παραλία Πηλίου και όχι μόνο. Υπάρχουν όροι που πρέπει να εκπληρωθούν για τον παραπάνω στόχο που και από μόνοι τους πρέπει να είναι βασικοί όροι για όλες τις παραλίες (καθαριότητα, κανόνες υγιεινής, τουαλέτες, ναυαγοσώστης κλπ).
Τέλος ζητούμε την συμβολή του Δήμου στην ολοκλήρωση της πολυδάπανης νέας οδού Προκόπι-Πήλι. Ήδη σε ένα από τα σημεία που δεν έχουν ολοκληρωθεί (κόμβος Προκοπίου) έχει σημειωθεί ακόμη και θάνατος νέου συνανθρώπου μας.
Θέλουμε έναν Δήμο μαχητή και υπηρέτη υπέρ του λαού του και όχι των μεγάλων συμφερόντων. Δεν έχουμε, όπως προαναφέραμε, αυταπάτες για τον χαρακτήρα του Καλλικράτη. Γι' αυτό και ζητούμε την απειθαρχία σε ότι απαξιώνει τις εναπομείνασες κοινωνικές υπηρεσίες και δικαιώματα μας. Μόνο σε μία τέτοια Δημοτική Αρχή θα σταθούμε συνεργάτες και αλληλέγγυοι".