Να ενεργοποιηθεί η πρόταση της Greenpeace και του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Αλιβερίου και Περιχώρων αναφορικά με το φωτοβολταϊκό πάρκο στο Αλιβέρι προτείνει ο πρώην δήμαρχος Αυλώνος κ. Κατσούλης Δημήτρης σε άρθρο του με αφορμή και την ανακοίνωση κατασκευής του μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού πάρκου στην Κοζάνη.
Ο κ. Κατσούλης επαναφέρει το θέμα της προοπτικής του ενεργειακού κέντρου Αλιβερίου και εκτός από τη μονάδα φυσικού αερίου και αυτό της κατασκευής φωτοβολταϊκού πάρκου στο παλιό λιγνιτωρυχείο της περιοχής.
Ο κ. Κατσούλης αναφέρει τα εξής:
"Η πρόσφατη πανηγυρική ανακοίνωση της κατασκευής του μεγαλύτερο φωτοβολταϊκού πάρκου στην περιοχή της Κοζάνης, από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, ήταν μία καλή ευκαιρία για να ξαναέρθει στο προσκήνιο η προοπτική του ενεργειακού κέντρου του Αλιβερίου και εν προκειμένω, πέρα από την δεύτερη μονάδα φυσικού αερίου, η κατασκευή φωτοβολταικού πάρκου, ισχύος 50 ΚW στην έκταση των 2.500 στρεμμάτων, στο παλιό λιγνιτωρυχείο του Αλιβερίου (βλ. www.greenpeace.org/greece/el/news/118508/118523/---/ και www.greenpeace.org/greece/el/news/118508/118523/pv-aliveri/) . Η πρόταση είχε διατυπωθεί τον περασμένο Ιούλιο από την Οικολογική Οργάνωση Greenpeace και τον Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος Αλιβερίου και Περιχώρων και είχε γίνει δεκτή με ευρεία αποδοχή από όλους εκείνους που είχαμε προ πολλού διατυπώσει την πρόταση για την διαμόρφωση ενός «Πράσινου» Ενεργειακού Κέντρου στο Αλιβέρι (Βλ. σχετικά με δημοσιευμένες θέσεις μας www.servitoros.gr/news/view.php/29123/ και www.servitoros.gr/news/view.php/20560/ - «Πρόταση Κατσούλη για ένα Αλιβέρι πρότυπο κέντρο πράσινης ενέργειας, 18/10/2008).
Είναι καιρός να αναθερμανθεί το ενδιαφέρον για την πρόταση και να επιδιωχθεί η ουσιαστική και κυρίως έμπρακτη αποδοχή της από την ΔΕΗ. Αυτή την προσπάθεια πρέπει να στηρίξουν και κυρίως να αναδείξουν οι τοπικοί φορείς, τόσο ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος, όσο και οι άλλοι τοπικοί κοινωνικοί και οικολογικοί φορείς.
Η τοπική αυτοδιοίκηση, στην νέα της μορφή, πρέπει να σχεδιάσει, να οργανώσει και να διεκδικήσει την ανάδειξη του Αλιβερίου σε πρότυπο πράσινο ενεργειακό κέντρο ακολουθώντας το θετικό παράδειγμα της τοπικής αυτοδιοίκησης των μεγάλων ενεργειακών κέντρων της χώρας, της Κοζάνης, Πτολεμαϊδας και Μεγαλούπολης. Σε αυτή την προσπάθεια η τοπική κοινωνία θα συμπράξει δυναμικά γιατί ανοίγει νέες προοπτικές για την τοπική ανάπτυξη".
Σχετικά θέματα: