Απάντηση στο ζήτημα ανέγερσης Αρχαιολογικού Μουσείου στη Βόρεια Εύβοια, στο οποίο είχε αναφερθεί σε σχετική του ερώτηση ο βουλευτής Εύβοιας του ΠΑΣΟΚ κ. Συμεών Κεδίκογλου, δίνει ο υφυπουργός Πολιτισμού κ. Νικητιάδης.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό προσανατολίζονται στην αξιοποίηση του δωρηθέντος και αναπαλαιωμένου ακινήτου στα Καμάρια Ιστιαίας, πρώην ιδιοκτησίας Αγγ. Βλαχοθανάση.
Το ζήτημα της ανέγερσης Αρχαιολογικού Μουσείου στη Βόρεια Εύβοια παρουσιάζει στασιμότητα από το 2001 μέχρι σήμερα καθώς το Υπουργείο και η αρμόδια ΙΑ' ΕΠΚΑ (Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων) είχαν αξιολογήσει μη κατάλληλα τα ακίνητα που έχουν κατά καιρούς προτείνει οι δημοτικές αρχές για τη στέγασή του.
Η απάντηση του υφυπουργού Πολιτισμού
Με βάση τα στοιχεία που έθεσαν υπόψη οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού ο υφυπουργός απαντά τα εξής:
"Στην περιοχή της Βόρειας Εύβοιας υπάρχουν δύο συλλογές, η επισκέψιμη Αρχαιολογική Συλλογή στην Αιδηψό, που στεγάζεται σε αίθουσα του νέου Υδροθεραπευτηρίου του ΕΟΤ και η μη επισκέψιμη Συλλογή στους Ωρεούς, η οποία στεγάζεται σε κτήριο του Δήμου.
Το 1983 εγκρίθηκε η ίδρυση Αρχαιολογικού Μουσείου στους Ωρεούς, με σκοπό τη στέγαση όλων των αρχαίων της βόρειας Εύβοιας. Το 1990 έγινε αποδοχή της δωρεάς οικοπέδου έκτασης 2653,80 τ.μ στη θέση "Περιβολάκια", στην περιοχή των Ωρεών, για την ανέγερση Αρχαιολογικού Μουσείου, ωστόσο, το 2001 η θέση του οικοπέδου κρίθηκε ακατάλληλη από την αρμόδια ΙΑ' ΕΠΚΑ (Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων).
Όσον αφορά στα τρία κτίρια που έχει προτείνει εναλλακτικά ο Δήμος, γνωστά ως "Οχυρά" κάτω από το Κάστρο Ωρεών, δεν θεωρούνται κατάλληλα για την έκθεση των αρχαίων, δεδομένου ότι δεν αποτελούν ενιαίο εκθεσιακό χώρο και τυχόν αξιοποίησή τους με το σκοπό της δημιουργίας μουσείου θα είχε ως αποτέλεσμα τη διακοπή της μουσειολογικής αφήγησης και την έλλειψη συνοχής όσον αφορά στην αποτύπωση της ιστορικής εξέλιξης και αρχαιολογικής εικόνας της περιοχής.
Η αρμόδια ΙΑ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων αναζητώντας κάποιο ακίνητο που να διαθέτει επάρκεια χώρων, κτηριακή καταλληλότητα και ασφάλεια για τη συγκέντρωση και τη στέγαση των αρχαιοτήτων όλης της βόρειας Εύβοιας προσανατολίζεται στην αξιοποίηση του δωρηθέντος και αναπαλαιωμένου ακινήτου πρώην ιδιοκτησίας Βλαχοθανάση στα Καμάρια Ιστιαίας, χαρακτηριστικό δείγμα αρχοντικού σπιτιού του τέλους του 19ου αιώνα".
Ο κ. Κεδίκογλου εκφράζει την ικανοποίησή του "που το Αρχαιολογικό Μουσείο της Β. Εύβοιας, βγαίνει από τα συρτάρια, όπου παρέμενε από το 2001 και διαβεβαιώνει τους συμπολίτες του ότι θα εστιάσει τις προσπάθειές του για την ευόδωση του στρατηγικού αυτού στόχου για την περιοχή της ανέγερσης Αρχαιολογικού Μουσείου Βόρειας Εύβοιας, προγραμματίζοντας άμεσα και μια συνάντηση με την Γενική Γραμματέα Πολιτισμού του υπουργείου, την κυρία Μενδώνη."
Τέλος, επισημαίνει ότι "αυτή η εξέλιξη δεν θα πρέπει να ειδωθεί με στενά τοπικιστικά κριτήρια, καθώς Ωρεοί και Καμάρια ανήκουν στον ενοποιημένο δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού και το Μουσείο αφορά όλη τη Βόρεια Εύβοια."