Την έντονη αντίδραση των γιατρών του Ι.Κ.Α έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης να μην προχωρήσει σε ανανέωση των συμβάσεων έργου των γιατρών του και τη μετατροπή τους σε αορίστου χρόνου καθώς και την κάλυψη των μεγάλων αναγκών σε ιατρικό και λοιπό υγειονομικό προσωπικό.
Το κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το ΙΚΑ είναι οι μεγάλες ανάγκες που προκύπτουν σε ιατρικό προσωπικό από τη λήξη των συμβάσεων των συμβασιούχων έργου γιατρών -1.200 στον αριθμό σε σύνολο 8.000- από τώρα και μέχρι τον περασμένο Οκτώβριο.
Σε ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής Εύβοιας του ΛΑΟΣ κα Ουρανία Παπανδρέου-Παπαδάκη υπογραμμίζει ότι "ενώ έχει υπογραφεί απόφαση ανανέωσης των συμβάσεων, η οποία εκκρεμεί στον υπουργείο Εσωτερικών, το υπουργείο Οικονομικών έρχεται τώρα και ανακοινώνει τη μείωση κατά 30% στις συμβάσεις έργου, που μεταφράζεται σε 400 γιατρούς.
Συνεπώς ερωτάται η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κα Κατσέλη:
Μηχανήματα ελέγχου απινιδωτών.
Με άλλη ερώτησή της αναφέρεται στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με καρδιολογικά προβλήματα οι οποίοι βρίσκονται σε αγανάκτηση και καθημερινή ανασφάλεια από το γεγονός ότι, αν εξαιρεθούν κάποια νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, δεν υπάρχουν στα υπόλοιπα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας μηχανήματα ελέγχου απινιδωτών.
Επομένως ένας ασθενής από την Λάρισα, τη Λαμία ή ακόμη και την Εύβοια με πρόβλημα στον απινιδωτή του θα πρέπει να διανύσει μία απόσταση περίπου τριών ωρών για να μεταβεί σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης ή της Αθήνας και πάνω από μια ώρα αν ξεκινάει από την Εύβοια, προκειμένου να μεταφερθεί σε νοσοκομείο των Αθηνών.
Η κα Παπανδρέου ζητά να απαντήσει ο Υπουργός Υγείας στο ερώτημα ποια είναι η θέση του Υπουργείο για το συγκεκριμένο θέμα.