Συζητήθηκε στη Βουλή την Πέμπτη, 13 Ιανουαρίου η επίκαιρη ερώτηση που είχε καταθέσει η βουλευτής Εύβοιας του ΛΑΟΣ κα Ουρανία Παπανδρέου- Παπαδάκη και αφορούσε στις ελλείψεις των αγροτικών ιατρών στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.
Η βουλευτής ζήτησε κατά την ομιλία της από τον υπουργό να δώσει κίνητρα στους νέους γιατρούς, απαιτώντας την άμεση τοποθέτηση πολλών αγροτικών ιατρών σε πολλές περιοχές της Εύβοιας. Ο υφυπουργός Υγείας κ. Τιμοσίδης δεσμεύτηκε για την άμεση διευθέτηση του ζητήματος.
Η κα Παπανδρέου στην τοποθέτησή της τόνισε ότι στόχος της ερώτησής της είναι να μεταφέρει ένα πρόβλημα που είναι γνωστό καθώς και την αγωνία, όπως τη βίωσε και η ίδια, και "την ιατρική ανασφάλεια και εγκατάλειψη, που βιώνουν στην κυριολεξία οι πολίτες που ζουν στην ξεχασμένη ελληνική περιφέρεια, στην ύπαιθρο και στα νησιά μας. Κάτι που οφείλεται στην πλήρη εγκατάλειψη των αγροτικών ιατρείων, με την έλλειψη κυρίως αγροτικών ιατρών, ή ιατρών υπόχρεων της υπαίθρου."
Πιο αναλυτικά ανέφερε τα εξής:
"Κύριε Υπουργέ και εσείς έχετε υπηρετήσει ως αγροτικός ιατρός, όπως και όλοι οι γιατροί που τιμούν το Κοινοβούλιο και ξέρετε τη χαρά, τις δυσκολίες, αλλά και την ικανοποίηση που νιώθει ο απλός αγροτικός ιατρός προσφέροντας έτσι άμεσες υπηρεσίες στον άρρωστο, που τις έχει ανάγκη.
Η ύπαρξη στοιχειωδών, είναι η αλήθεια, αγροτικών ιατρείων σε απομακρυσμένες και απομονωμένες περιοχές, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, είναι μία πάρα πολύ παλιά κοινωνική κατάκτηση και στην κυριολεξία υπηρετεί -με την έννοια της στοιχειώδους πρωτοβάθμιας υγείας- τον πολίτη.
Θέλω να σας ρωτήσω και θέλω την απάντησή σας το εξής: Οι μεγάλες ελλείψεις αγροτικών ιατρών. όπως καταγράφονται πανελλαδικά, δηλώνουν αλήθεια μια αλλαγή στην πολιτική της υγείας και στο θεσμό του αγροτικού ιατρού; Ή απλώς είναι, όπως και σε πολλές άλλες περιπτώσεις, μια αμέλεια ή το χειρότερο, μια κρατική αδιαφορία";
Ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Μιχάλης Τιμοσίδης τόνισε καταρχήν ότι οι ίδιες συνθήκες που περιγράφει η κα Παπανδρέου επικρατούν όχι μόνο στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, αλλά σε όλη τη χώρα.
"Θα ήταν άδικο, όμως, είπε, να ισχυριστούμε, ότι υπήρξε ή υπάρχει στη σκέψη μας ως πολιτική ηγεσία ή ως Κυβέρνηση, μια λογική να εγκαταλείψουμε τα περιφερειακά και τα αγροτικά ιατρεία.
Θα ήταν άδικο, γιατί όχι μόνο δεν έχει συμβεί αυτό, αλλά πρωτοβουλίες που μπορούν να βελτιώσουν τα πράγματα, έχουμε πάρει. Σύντομα, στο νέο νομοσχέδιο που θα καταθέσουμε την ερχόμενη εβδομάδα, θα υπάρχει παρέμβαση που θα διορθώνει, αν θέλετε, λειτουργικές δυσκολίες, οι οποίες όμως από λειτουργικές δυσκολίες γίνονται ουσιαστικές, γιατί δεν καλύπτονται έγκαιρα τα αγροτικά ιατρεία, στα οποία λήγει η θητεία του ιατρού που υπηρετούσε εκεί.
Έτσι, με ένα νόμο που είχαμε ψηφίσει πριν πολλά χρόνια και που μέχρι σήμερα δεν σκεφτήκαμε να τον αλλάξουμε, δεν δίνεται η δυνατότητα -κι από τη στιγμή μάλιστα που τέθηκε και η υποχρεωτικότητα της τρίμηνης εκπαίδευσης των αγροτικών ιατρών στα νοσοκομεία, που είναι ένα καλό μέτρο- αυτό το κενό του τριμήνου να καλύπτεται. Επίσης, δεν υπήρχε νομοθετική κάλυψη ώστε ο Υπουργός να έχει τη δυνατότητα με απόφαση δική του, να καλύψει αυτά τα κενά.
Έτσι, παρατηρήσαμε το πρόσφατο παρελθόν -δηλαδή πριν δυο, τρεις μήνες περίπου- και είδαμε ότι έχουμε τέτοια προβλήματα, τέτοια φαινόμενα. Παρατηρήθηκαν μαζικά τα μεγάλα κενά, γιατί δίνεται η δυνατότητα σε πολλούς αγροτικούς ιατρούς, οι οποίοι δεν έχουν την υποχρεωτικότητα που ξέραμε εμείς -ότι δηλαδή κάνεις αγροτικό ιατρείο, τελειώνεις και μετά πας για ειδικότητα- να υποβάλουν πολλές φορές αιτήσεις για ειδικότητα.
Αυτό παρατηρήθηκε ιδιαίτερα στις άγονες περιοχές. Υπάρχει δηλαδή η δυνατότητα ο ιατρός που έχει πάει σε ένα άγονο ιατρείο να διακόψει, γιατί ανοίγει η θέση της ειδικότητάς του. Έτσι παραμένει κενή αυτή η θέση.
Δεν υπάρχει κανένας άλλος λόγος, ούτε απόφαση υπάρχει να περιορίσουμε τον αριθμό. Ίσα-ίσα στο νέο νομοσχέδιο οργανώνουμε τον τομέα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με την ένταξη των κλάδων υγείας από τα ταμεία. Εκτιμούμε ότι αυτό θα δώσει τη δυνατότητα σε όλη τη χώρα να υπάρχουν σημεία, στα οποία θα μπορεί να εξυπηρετείται ο πολίτης, είτε είναι ασφαλισμένος στο ΙΚΑ είτε είναι ασφαλισμένος στον ΟΓΑ".
Ουρανία Παπανδρέου: "Δύο χρόνια έχει να πάει αγροτικός ιατρός στο Πήλι"
Στη δευτερολογία της η βουλευτής ανέφερε: "Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να σας πω ότι απλό είναι το θέμα. Βεβαίως περιμένουμε το νέο νομοσχέδιο και βεβαίως περιμένουμε τα όλα «θα» που θα μας λύσουν τα προβλήματα. Όμως, τα θέματα που αφορούν την υγεία, όπως εσείς πολύ καλά γνωρίζετε, θέλουν άμεσες λύσεις. Θα μπορούσατε, λοιπόν, με μία άμεση νομοθετική διευθέτηση να μην εγκαταλείπεται το αγροτικό ιατρείο πριν αντικατασταθεί από τον επόμενο αγροτικό ιατρό. Είναι απλό.
Θα ξεκινήσω την αναφορά μου από την ιδιαίτερη πατρίδα μου, την Εύβοια. Οι ελλείψεις των αγροτικών ιατρών καταγράφονται. Ξεκινώ από την Κύμη, από τους ωραίους Ανδρωνιάνους και έρχομαι στην κεντρική Εύβοια, στο πανέμορφο Πήλι, μια καταπληκτική περιοχή που είναι αρκετά απομονωμένη.
Τις ημέρες των εορτών πέρασα να πω στους ανθρώπους χρόνια πολλά. Τα περήφανα γηρατειά ξέρετε γιατί διαμαρτύρονταν; Γιατί πεθαίνουν αβοήθητοι. Και στην κυριολεξία συμβαίνει αυτό. Γιατί σ' αυτό το χωριό, στην κωμόπολη -δεν είναι απλό χωριό- έχει να πάει αγροτικός ιατρός εδώ και δύο χρόνια.
Κανένας δεν πηγαίνει να τους πάρει την πίεση. Αυτό ζητούν οι άνθρωποι: Να τους γράψουν τα απλά φάρμακα για την πίεσή τους. Δεν ζητούν πολύπλοκες εξετάσεις. Και βεβαίως τώρα, με αυτή την οικονομική κρίση και με το κόψιμο των απλών συντάξεων που έχει γίνει σε αυτούς τους ανθρώπους, αδυνατούν να πάρουν το ταξί και να μεταφερθούν σε δύο ώρες -γιατί η απόσταση είναι αρκετά μακρινή- στο Κέντρο Υγείας ή στο Νοσοκομείο της Χαλκίδας για να λύσουν το πρόβλημά τους.
Υπάρχουν πάρα πολλές καταγγελίες. Εγώ η ίδια έχω κάνει πάρα πολλές αναφορές, πάρα πολλές ερωτήσεις. Δυστυχώς, από την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Υγείας δεν έχω πάρει απαντήσεις. Και ο Δήμαρχος της περιοχής και εξωραϊστικοί σύλλογοι καταγγέλλουν: «Στείλτε μας έναν αγροτικό γιατρό».
Δεν νομίζω ότι είναι τόσο μεγάλο το πρόβλημα για να λυθεί, κύριε Υπουργέ. Απλώς πιστεύω ότι λέμε: «Δεν βαριέσαι, στα πλαίσια του «θα», θα γίνει και αυτό».
Να προχωρήσω παραπάνω προς την περιοχή της Βόρειας Εύβοιας. Εκεί, μόλις πλησίασα για τα Χρόνια Πολλά, είχαν οι άνθρωποι έτοιμες υπογραφές, γιατί ζητούν τον απλό αγροτικό γιατρό να περάσει, να τους πει «καλημέρα», να τους γράψει το απλό φάρμακο και να τους μετρήσει την πίεσή τους.
Νομίζω, λοιπόν, ότι αυτά τα θέματα πρέπει να λυθούν άμεσα. Οι άνθρωποι νιώθουν -και πάρα πολύ δίκαια- εντελώς εγκαταλελειμμένοι.
Να πάω άμεσα και γρήγορα, γιατί ο χρόνος μας περιορίζει, στη γειτονική Φωκίδα. Εκεί τα πράγματα φαίνεται ότι είναι πολύ χειρότερα, κύριε Υπουργέ. Οι άνθρωποι διαμαρτύρονται, γιατί πλέον σε αυτές τις περιοχές προκηρύσσονται οι θέσεις, αλλά κάποιοι γιατροί με αυτή την ανεργία που επικρατεί και με τόσο χρόνο αναμονής νέων γιατρών για να μπουν στην ειδικότητα, δεν υπάρχουν, λέει, αγροτικοί γιατροί για να στελεχώσουν αγροτικά, απομεμακρυσμένα, δύσκολα ιατρεία.
Θα τα δεχθώ όλα αυτά, αλλά ο γιατρός πρέπει να υπηρετεί τον πολίτη. Και εμείς το έχουμε κάνει. Δεν υπάρχουν, λέει, αγροτικοί γιατροί για να πάνε στη Φωκίδα.
Σας παρακαλώ πάρα πολύ, για την άμεση λύση αυτών των απλών προβλημάτων, που όμως θα αντιμετωπίσουν άμεσα ένα οξύ πρόβλημα της εγκαταλελειμμένης περιφέρειας. Με την ευαισθησία σας, κύριε Υπουργέ, πιστεύω ότι θα ενεργήσετε άμεσα".
Ο Υφυπουργός, κ. Τιμοσίδης απαντώντας παραδέχτηκε ότι υπάρχουν περιπτώσεις όπου δεν καλύπτονται τα κενά.
"Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τα όσα επισήμανε, υπάρχει απροθυμία νέων γιατρών να πάνε σε αυτά τα μέρη, παρ' ό, τι -επειδή ρωτάτε τι κίνητρα έχουν- σε άγονες περιοχές -και θα αναφερθώ και στην περιοχή σας- τους δίνεται επιπλέον μηνιαίως πάνω από 400 ευρώ, ίσως και παραπάνω, ανάλογα και με τις εφημερίες που θα καλύψει κάποιος γιατρός. Και βεβαίως, υπάρχει το μπόνους ότι δεν μπαίνουν στη σειρά για να κάνουν την ειδικότητά τους. Συνεπώς, έχουν δύο πολύ ισχυρά κίνητρα. Παρ' όλα αυτά, υπάρχουν τέτοια προβλήματα.
Εμείς, λοιπόν, τι κάναμε για να αντιμετωπίσουμε άμεσα αυτά τα υπαρκτά προβλήματα;
Πρώτον, από την 1/12/2010 έχουμε στείλει εγκύκλιο στις διοικήσεις. Έχουμε δηλώσει και δεσμεύσαμε τις διοικήσεις των νοσοκομείων, εάν υπάρχουν αγροτικά ιατρεία όπου λήγει η θητεία των γιατρών, να συνεχιστεί αυτή μέχρις ότου να καλυφθεί.
Και αυτό, επειδή υπήρξε έλλειψη νόμου, δεσμευθήκαμε να το βάλουμε το νέο νομοσχέδιο που, όπως σας είπα, έρχεται σε λίγες ημέρες και το οποίο θα καλύψει αναδρομικά από την 1η Δεκεμβρίου.
Δεν μπορούσαμε να πάμε πιο πίσω. Έτσι, λοιπόν, καλύψαμε πάρα πολλά κενά σε παραμεθόριες περιοχές, σε νησιά απομακρυσμένα. Υπήρξε όμως το τραγικό σε ένα νησί να φύγει ο γιατρός στις 28 Νοεμβρίου και δεν μπορεί να το καλύψει.
Όταν πηγαίνεις αναδρομικά, δεν μπορείς να γυρίσεις πάρα πολύ πίσω. Παρ' όλα αυτά, δεσμευόμαστε ότι θα γραφτεί αυτό στο νέο νόμο, ότι δηλαδή δεν θα φεύγει ο αγροτικός γιατρός -εφόσον το επιθυμεί, να παραμείνει- μέχρις ότου καλυφθεί η θέση του από τον επόμενο γιατρό που θα έρθει με την προκήρυξη.
Αρα, λοιπόν, δράσαμε αμέσως. Από την άλλη μεριά, δώσαμε εντολή -κάτι που πρέπει να κάνουν όλες οι διοικήσεις των νοσοκομείων- να καλύπτονται έστω και μία ή δύο φορές την εβδομάδα ιατρεία από όμορα ιατρεία και από το κέντρο υγείας. Αυτό γίνεται σε μεγάλο βαθμό. Σε ελάχιστες περιπτώσεις που δεν έγινε, υπήρξε από εμάς η κατάλληλη πίεση και αυτό εφαρμόζεται".
Οι θέσεις που καλύπτονται στους Νομούς της Περιφέρειας
Ο Υφυπουργός αναφέρθηκε σε αποφάσεις για συγκεκριμένες τοποθετήσεις γιατρών που αφορούν και την Εύβοια και είναι οι εξής:
"Στις 17 Σεπτεμβρίου, που έγινε ο διαγωνισμός, επτά αγροτικοί γιατροί τοποθετήθηκαν σε κέντρα υγείας και περιφερειακά ιατρεία της Ευρυτανίας -ήδη υπηρετούν, έχουν πάει εκεί εδώ και λίγες ημέρες- επτά στη Φωκίδα, έντεκα στη Φθιώτιδα και είκοσι ένας στην Εύβοια.
Επίσης, με την προκήρυξη της 13ης Δεκεμβρίου 2010, δηλαδή πριν από ένα μήνα, θα καλυφθούν τριάντα δύο θέσεις αγροτικών γιατρών στη περιοχή της Φθιώτιδας, έντεκα στη Φωκίδα, δεκατρείς ακόμη στην Εύβοια και έξι στην Ευρυτανία.
Το ευχάριστο είναι ότι υπάρχει ενδιαφέρον και φαίνεται ότι θα καλυφθούν αυτά τα κενά που σας αναφέρω. Επίσης πρέπει να πω ότι εννέα αγροτικά ιατρεία στη Φωκίδα και αντίστοιχα στην Ευρυτανία έχουν χαρακτηριστεί άγονα. Αυτό είναι ένα κίνητρο που θα κάνει πιο σίγουρη την κάλυψη αυτών των κενών.
Κλείνοντας, θέλω να σας πω ότι ο θεσμός του αγροτικού γιατρού, που έχει αναβαθμιστεί τα τελευταία χρόνια γιατί τις θέσεις αυτές καλύπτουν και μόνιμοι γενικοί γιατροί, είναι ένας θεσμός που τον έχει ανάγκη η περιφέρεια, ειδικά η ξεχασμένη περιφέρεια, όπου η πρόσβαση του ασθενή και ιδιαίτερα των μεγάλων ηλικιών -γιατί η τρίτη ηλικία έχει παραμείνει, δυστυχώς- είναι δύσκολη.
Είναι κάτι που πρέπει να το φροντίσουμε με ιδιαίτερο τρόπο. Θα πρέπει, λοιπόν, προς αυτή την κατεύθυνση και με την οργάνωση πια του Εθνικού Οργανισμού Παροχών Υγείας, που δημιουργείται με το νέο νομοσχέδιο, να κινηθούμε, ώστε σε κάθε περιοχή όπου βρίσκεται η οικία του εργαζόμενου ή η εργασία του να μπορεί πολύ κοντά να έχει δομές τέτοιες, για να αντιμετωπίσει όλα του τα προβλήματα.
Δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι μπορεί να τα λύσει όλα. Μπορεί, όμως, να τα βελτιώσει. Και είμαι βέβαιος ότι οι πολίτες, βλέποντας αυτό να υλοποιείται στην πράξη, μας δίνουν περιθώρια να προσπαθήσουμε ακόμη περισσότερο".
Σχετικό θέμα: