Η πορεία των αγροτικών προϊόντων για να φτάσουν από το χωράφι στο ράφι έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών ανάμεσα στον παραγωγό και τον καταναλωτή.
Είναι γνωστό και έχει αποδειχθεί με βάσει στοιχεία έρευνας της ΠΑΣΕΓΕΣ, ότι οι καταναλωτές πληρώνουν πολύ ακριβότερα τα προϊόντα σε σχέση με τις τιμές που εισπράττουν οι αγρότες.
Η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρείται σε είδη όπως είναι το ψωμί, τα δημητριακά, το ρύζι και το κρασί, στο οποίο η κατάσταση είναι τραγική, αφού η διαφορά της ψαλίδας είναι 750%.
Το θέμα αυτό έφεραν στη Βουλή, ζητώντας τη λήψη μέτρων για τη μείωση της ψαλίδας των τιμών ανάμεσα στον παραγωγό και στον καταναλωτή, την προστασία του καταναλωτή και τον εξορθολογισμό των τιμών των αγροτικών προϊόντων, δεκαέξι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ των οποίων και η βουλευτής του Νομού κα Κατερίνα Περλεπέ-Σηφουνάκη.
Μιλώντας στο "Σερβιτόρο της Εύβοιας" ο κ. Κυριαζής Πέτρος, από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Εύβοιας "Η Δήμητρα", αφού συνεχάρη τους κυβερνητικούς βουλευτές για την πρωτοβουλία τους να ασχοληθούν με ένα σοβαρό ζήτημα, τόνισε, ότι καταγράφονται μεγάλα ανοίγματα στις τιμές του χωραφιού και στις τιμές των προϊόντων, όταν φθάνουν στο ράφι.
Όπως είπε στο "Σερβιτόρο της Εύβοιας" ο κ. Κυριαζής"έχει ξεφύγει κάθε έλεγχος και πλέον η κατάσταση είναι τραγική λόγω της έλλειψης προστατευτικών κανονισμών στην αγορά, των ανεξέλεγκτων εισαγωγών σε συνδυασμό με το ισοζύγιο των αγροτικών προϊόντων που λειτούργησε αρνητικά από το 2001 έως σήμερα, που έχουμε αρνητικό πρόσημο στις εξαγωγές. Όλα αυτά λειτούργησαν εις βάρος των παραγωγών, αλλά και των καταναλωτών, οι οποίοι έχουν δίκιο να διαμαρτύρονται, αφού οι μεν πωλούν σε εξευτελιστικές τιμές και οι δε αγοράζουν ακριβά.
Δυστυχώς, μείναμε έξω από τους κανόνες της αγοράς. Ο τομέας των εισροών στη φυτική παραγωγή την περίοδο 2010, που αφορά τα κόστη παραγωγής επιβαρύνθηκε, αρκεί κανείς να αναλογιστεί τις αυξήσεις σε ΦΠΑ, καύσιμα, τις δυσμενείς συνθήκες, ενώ από την άλλη οι εκροές, οι τιμές που απολαμβάνει ο παραγωγός μειώθηκαν.
Στα σημερινά αδιέξοδα μας οδήγησε το γεγονός ότι μείναμε έξω από τους κανόνες της αγοράς, δεν λειτουργήσαμε με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και αποκοπήκαμε από τους καταναλωτές".
Ο κ. Κυριαζής αναφέρθηκε στις προτάσεις που έχουν καταθέσει προκειμένου να ανακάμψει ο αγροτικός τομέας, λέγοντας, ότι υπήρχε κατά την εκτίμησή του ένας επιτυχημένος θεσμός, που είχε προταθεί από τα Υπουργεία Γεωργίας, που δυστυχώς, δεν εξελίχθηκε.
Πρόκειται για τις Εθνικές Διεπαγγελματικές Οργανώσεις προϊόντων στις οποίες συμμετείχαν όλοι οι εμπλεκόμενοι κατά προϊόν φορείς, ο παραγωγός, ο μεταποιητής, η πολιτεία, ο καταναλωτής με τους εκπροσώπους Ινστιτούτων Καταναλωτών, Επιμελητηρίων.
Ο κ. Κυριαζής δήλωσε χαρακτηριστικά: "Είχε συγκροτηθεί η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Λαδιού, που στην πορεία ατόνησε. Τώρα γίνεται μία καλή προσπάθεια με τη Διεπαγγελματική Μελιού.
Το αίτημά μας είναι να επανδραστηριοποιηθούν αυτές οι Οργανώσεις και από κοινού όλοι οι φορές που συμμετέχουν για κάθε προϊόν να καταγράψουν τις αιτίες που παρατηρούνται οι μεγάλες διαφορές στις τιμές, πως το λάδι π.χ πωλείται από τον παραγωγό 2,10 και φθάνει να πωλείται με αμφίβολη μορφή στο σούπερ μάρκετ 5,5 ή γιατί παρατηρούνται εκρηκτικές τιμές στο ψωμί, τα δημητριακά, τα ζυμαρικά, το ρύζι και το κρασί, όπου η διαφορά ψαλίδας είναι 750% πάνω.
Εκτός από αυτή τη διαδικασία οι αγρότες πρέπει να πάμε και σε καθετοποιημένες δομές, να αναζητήσουμε φορείς που θα παρέμβουν στην αγορά και θα λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Διαφορετικά είμαστε καταδικασμένοι.
Είναι δυσάρεστο το γεγονός ότι στην Εύβοια αλλά και πανελλαδικά οι αιτήσεις για συμμετοχή στο πρόγραμμα εκρίζωσης αμπελώνων ξεπέρασαν κατά πολύ το προβλεπόμενο όριο. Υπάρχει τάση φυγής, η οποία αν δεν ανακοπεί θα δημιουργηθούν μελλοντικοί άνεργοι ή μελλοντικοί δημόσιοι υπάλληλοι...
Σαν αγροτικός τομέας χάσαμε την επαφή μας με την αγορά, αυτό είναι το μεγάλο μειονέκτημα. Πάσχουμε από τυποποίηση, marketing, managment, από επώνυμα προϊόντα. Οι αγρότες πρέπει να γίνουν επιχειρηματίες. Θα πρέπει στην Ελλάδα να αλλάξει η νοοτροπία ότι αγρότης γίνεται εκείνος που δεν έχει γνώσεις, ότι ασχολείται με τη γη όποιος δεν "παίρνει τα γράμματα", όπως έλεγαν πριν μερικά χρόνια.
Η ελληνική γεωργία για να είναι βιώσιμη απαιτεί πλέον τον πιο ικανό, απαιτεί τον επιστήμονα, τον παραγωγό, τον τυποποιητή. Για να έχουμε παραγωγή αξιόλογων προϊόντων, όπως είναι ο κρόκος Κοζάνης.
Η ελληνική γεωργία δεν μπορεί να έχει μέλλον με την ίδια μορφή και βέβαια απαιτείται και η στήριξη από την Πολιτεία, που μέχρι σήμερα δεν είναι αυτή που θα έπρεπε για την ενίσχυση του πρωτογενή τομέα."
Συνεδρίαση της Φορολογικής Επιτροπής καθορισμού γεωργικού προϊόντος
Τις προτάσεις και τις θέσεις τους θα καταθέσουν στη συνεδρίαση της Φορολογικής Επιτροπής καθορισμού του γεωργικού εισοδήματος των προϊόντων, που θα πραγματοποιηθεί, στη ΔΟΥ Χαλκίδας, την Πέμπτη 13 Ιανουαρίου, με τη συμμετοχή εκτός από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Εύβοιας, του προϊσταμένου επιθεωρητή της ΔΟΥ, δύο γεωπόνων, και εκπροσώπων της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών.
Ο κ. Κυριαζής τόνισε στο "Σερβιτόρο της Εύβοιας" ότι η κατάσταση στον πρωτογενή τομέα αποτυπώνεται με μελανά χρώματα καθώς από το 2001 έως σήμερα το αγροτικό εισόδημα έχει απαξιωθεί, ενδεικτικά έχουν χάσει σε σχέση με το 2001, πραγματικό αγροτικό εισόδημα της τάξεως του 27%, ενώ με βάση τα στοιχεία της Eurostat καταγράφεται πτώση του αγροτικού εισοδήματος το 2010 της τάξεως του 4,3%.