"Η ΛΑΡΚΟ αναδεικνύεται και με αφορμή το θανατηφόρο ατύχημα για άλλη μια φορά -αν και κρατική επιχείρηση- ως τον υπ' αριθμό ένα παράγοντα ανεξέλεγκτης και ασύδοτης δράσης στην Εύβοια".
Αυτό καταγγέλλουν οι Ενεργοί Πολίτες Εύβοιας σε ανακοίνωση που εξέδωσαν με αφορμή το πρόσφατο θανατηφόρο ατύχημα και παράλληλα υπενθυμίζουν βασικά στοιχεία της δράσης της, όπως:
"Εδώ και δεκαετίες ρυπαίνει με τοξική σκουριά τον Ευβοϊκό Κόλπο και με την επίσημη άδεια της -κάθε- ελληνικής Κυβέρνησης.
Χρόνια τώρα είναι ο υπ' αριθμόν ένας ρυπαντής της γης και των νερών της Κεντρικής Εύβοιας με βαρέα μέταλλα και εξασθενές χρώμιο, με την ανεξέλεγκτη εξορυκτική της δραστηριότητα, δημιουργώντας ανεπανόρθωτες ζημιές στην αγροτική παραγωγή της περιοχής και αγνώστου βαθμού επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων.
Χρόνια τώρα δεν εφαρμόζει κανένα όρο της περιβαλλοντικής της αδειοδότησης, είτε λειτουργεί χωρίς τις απαραίτητες άδειες, σύμφωνα με εκθέσεις επιθεωρητών περιβάλλοντος.
Με την ανοχή της - αν όχι την συγκάλυψη της- μεταφέρθηκαν στα μεταλλεία της επικίνδυνα τοξικά απόβλητα, που πρόσφατα η κεντρική εξουσία με απόφασή της ακύρωσε προηγούμενη προεκλογική δέσμευση της περιφέρειας για απομάκρυνση τους.
Εδώ και δεκαετίες δεν παίρνει κανένα μέτρο αποκατάστασης, μετατρέποντας τη Κεντρική Εύβοια σε μια περιβαλλοντική έρημο.
Και τώρα κανένας αρμόδιος της εταιρίας δεν λέει τίποτα για το θάνατο του άτυχου εργάτη. Κάποια ανακοίνωση αναφέρει ότι η ΛΑΡΚΟ δεν είχε καμιά δραστηριότητα στον συγκεκριμένο χώρο και ότι ο εργαζόμενος δούλευε σε εργολάβο. Και ο εργολάβος δεν δούλευε για λογαριασμό της ΛΑΡΚΟ;
Όπως και να δεις τα προβλήματα καταλήγεις σε ένα συμπέρασμα:
Μια εταιρία ασύδοτη, ανεξέλεγκτη που έχει πληγώσει περιβαλλοντικά ανεπανόρθωτα την Κεντρική Εύβοια και που στις εγκαταστάσεις της έτσι απλά χάνονται ανθρώπινες ζωές και ένα σύστημα εξουσίας τοπικό και κεντρικό, θεατής των εξελίξεων.
Το ερώτημα για το ισοζύγιο ξανατίθεται με αφορμή το θανατηφόρο ατύχημα.
Μήπως ως τοπική κοινωνία πρέπει να επανεξετάσουμε το ισοζύγιο της συνεισφοράς της ΛΑΡΚΟ στην οικονομία της περιοχής και της χώρας και από την άλλη την περιβαλλοντική καταστροφή που έχει επιφέρει στην περιοχή μας;
Μήπως αυτό το ισοζύγιο γίνεται επικίνδυνα αρνητικό για το μέλλον του τόπου μας και για τη ζωή μας";
Σχετικά θέματα: