Σε άρθρο της εφ. "Αυγή" παρουσιάζεται έρευνα που εξετάζει τις διάφορες πτυχές αποκλεισμού που υφίστανται οι μικροί γεωργοί στην Ελλάδα, τη Σουηδία, τη Φινλανδία, την Ολλανδία και τη Γαλλία, η οποία χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ενωση το διάστημα 1998-2001.
Στην Ελλάδα η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 24 χωριά των νομών Καρδίτσας, Χανίων, Εύβοιας και Λέσβου με τη μέθοδο των συνεντεύξεων σε 206 γυναίκες και 90 άνδρες, όπου διαπιστώθηκε η μεγάλη ανομοιογένεια καταστάσεων και συμπεριφορών όχι μόνο από νομό σε νομό, αλλά και από χωριό σε χωριό.
Σύμφωνα με την έρευνα, στην Ελλάδα και την Ολλανδία οι μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις δεν θεωρούνται βιώσιμες και γι' αυτό και η Αγροτική Τράπεζα και οι γεωπόνοι ουσιαστικά τους εγκαταλείπουν. Επίσης, στις δύο αυτές χώρες και στη Γαλλία οι μικροί γεωργοί έχουν ελάχιστη έως μηδενική γεωργική εκπαίδευση (περίπου το 85%). Το χειρότερο είναι ότι αποκλείονται και από τα επιδοτούμενα προγράμματα γεωργικής κατάρτισης. Διαφορετική είναι η εικόνα στη Σουηδία και τη Φινλανδία, όπου το μορφωτικό επίπεδο είναι υψηλό, ανεξαρτήτως του μεγέθους της εκμετάλλευσης.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα στοιχεία για το ρόλο που αποδίδουν οι άντρες στις γυναίκες. Έτσι, όταν το 1997 καταρτίστηκε στην Ελλάδα το Μητρώο Αγροτών και οι περισσότεροι μικροί γεωργοί -οι οποίοι πολυαπασχολούνται- έπρεπε να καταγραφούν μόνο ως κάτοχοι αγροτικής γης ή να μεταφέρουν την ιδιοκτησία στη σύζυγό τους που δεν ασκούσε άλλο επάγγελμα, μόλις το 14,3% των ανδρών στην Καρδίτσα (περιοχή με έντονα τα "πατροπαράδοτα" στερεότυπα) μετέφεραν τον τίτλο στις γυναίκες τους, ενώ στη Λέσβο το ποσοστό ήταν πολύ μεγαλύτερο, 61%.
Οι ίδιες οι γυναίκες αισθάνονται μεγαλύτερο κύρος όταν είναι ιδιοκτήτες γεωργικών εκμεταλλεύσεων, αφού όταν οι τίτλοι ιδιοκτησίας δεν μεταφέρονται σε αυτές δηλώνουν ότι θα εγκαταλείψουν τη γεωργία (53%). Αντιθέτως, όταν φέρουν και τυπικά την ιδιότητα του γεωργού μόνο το 12% δηλώνει ότι θα εγκαταλείψει το αγροτικό επάγγελμα.
Τέλος, σε όλες τις χώρες οι μικροί γεωργοί δεν ανήκουν σε καμία αγροτική οργάνωση, είτε γιατί αποκλείονται από τους μεγαλύτερους είτε διότι το επιλέγουν οι ίδιοι, θεωρώντας ότι τα συμφέροντά τους δεν εκπροσωπούνται σωστά.
|