Το Εθνικό Σύστημα Υγείας "νοσεί". Αυτή η διαπίστωση δεν είναι κάτι το καινούργιο, καθώς είναι γνωστά τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ευρύτερος δημόσιος τομέας της υγείας στη χώρα μας.
Η μεταρρύθμιση στο χώρο της υγείας στο πλαίσιο εφαρμογής συγκεκριμένων άρθρων του "Καλλικράτη" είναι δεδομένη, καθώς γίνεται αναφορά στην εκχώρηση της ευθύνης λειτουργίας των Κέντρων Υγείας και των Νοσοκομείων στους νέους Δήμους.
Κάτι ανάλογο που πρόσφατα έγινε με τη φημολογία περί κατάργησης των ΔΟΥ Καρύστου και Λίμνης, γίνεται αυτή τη φορά με το ενδεχόμενο κατάργησης και συγχωνεύσεων κλινικών στο Νοσοκομείο Χαλκίδας και μεταφοράς τους στο Νοσοκομείο της Θήβας.
Βέβαια και στις δύο περιπτώσεις σταθμίζονται οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών απέναντι στο ενδεχόμενο καταργήσεων, συγχωνεύσεων, και αλλαγών χρήσεων υγειονομικών μονάδων και νοσοκομείων, χωρίς ακόμα να έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση ή διαβούλευση για τις σαρωτικές αλλαγές που είναι προ των πυλών.
Όπως φαίνεται, έρχεται "τσουνάμι" μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο της νέας αρχιτεκτονικής στο ΕΣΥ. Ήδη για ορισμένα νοσοκομεία έχει προταθεί συγχώνευση με ενιαία διοίκηση.
Επίσης, έχουν γίνει γνωστές εισηγήσεις αναφορικά με την ενδεχόμενη κατάργηση ή προσάρτηση μικρών νοσοκομείων σε μεγαλύτερα.
Κάτι ανάλογο συζητείται και για το νοσοκομείο της Χαλκίδας σε σχέση με κλινικές, που, όπως ακούγεται θα μεταφερθούν στο νοσοκομείο της Θήβας. Ανησυχία υπάρχει και για το ενδεχόμενο κατάργησης του νοσοκομείου και κέντρου υγείας της Καρύστου, αλλά και της Κύμης.
Μαζί με τη φημολογία για κατάργηση κλινικών και συγχώνευση νοσοκομείων πυκνώνουν και οι φωνές διαμαρτυρίας, ενώ θολό παραμένει το τοπίο και σε σχέση με το θέμα των προσλήψεων.
Σαρωτικές αλλαγές στον υγειονομικό χάρτη. Ενιαίο συγκρότημα νοσοκομείων Χαλκίδας-Θήβας;
Ο "Σερβιτόρος της Εύβοιας" σε επικοινωνία του με τον πνευμονολόγο κ. Βλαχογεώργο Γιώργο, ο οποίος υπηρετεί στο τμήμα επειγόντων του Νοσοκομείου Χαλκίδας επιχείρησε να διασταυρώσει τις πληροφορίες περί μεταφοράς τριών κλινικών στο Νοσοκομείο της Θήβας.
Ο κ. Βλαχογεώργος ήταν κατηγορηματικός ως προς το ότι δεν έχει ακουστεί κάτι για μεταφορά κλινικών, αλλά για δημιουργία συγκροτήματος Νοσοκομείων Χαλκίδας - Θήβας, όπου το ένα θα συμπληρώνει το άλλο.
Αλλωστε, όπως είπε χαρακτηριστικά, δεν έχει νόημα να φτιάξουν ένα νοσοκομείο, διαλύοντας και αποδυναμώνοντας ένα άλλο, μεταφέροντας κλινικές.
Στην προκειμένη περίπτωση η συζήτηση αφορά στην κάλυψη των ελλείψεων του ενός νοσοκομείου από το άλλο, όπου οι ασθενείς θα νοσηλεύονται με το ίδιο εισιτήριο, όπως για παράδειγμα θα μπορεί ενδεχομένως ένας ασθενής την αξονική τομογραφία να την κάνει στο νοσοκομείο της Χαλκίδας.
Σημείωσε, πως στο νοσοκομείο της Θήβας μόνο το χώρο της εντατικής μπορεί να προσφέρει, αλλά και σε αυτό το ενδεχόμενο υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες, καθώς θα πρέπει να την ιδρύσουν πρώτα για να λειτουργήσει αφού δεν ενεργοποίησαν το νέο εσωτερικό οργανισμό.
Τόνισε, ότι αναμένεται να ξεκινήσουν συζητήσεις, τις οποίες, ωστόσο, χαρακτήρισε προσχηματικές, αφού τις όποιες αποφάσεις έχουν λάβει θα τις εφαρμόσουν.
Ο κ. Βλαχογεώργος, μιλώντας στο "Σερβιτόρο της Εύβοιας" ανέφερε ότι εκείνο που ίσως συμβεί είναι η υποβάθμιση των Νοσοκομείων της Κύμης και της Καρύστου σε Κέντρα Υγείας, κάτι που σημαίνει ότι οι κλινικές τους θα κλείσουν και αυτό θα προκαλέσει την αντίδραση της τοπικής κοινωνίας.
Ένα σημαντικό ζήτημα θα προκύψει, επίσης, και με τις μετατάξεις των γιατρών που έχουν προσωποπαγή θέση. Όπως είπε ο κ. Βλαχογεώργος δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο για να γίνει μετάταξή τους.
Επισήμανε, ότι σαφέστατα μιλάμε για ένα είδος υγειονομικού "Καλλικράτη" και πρόσθεσε, ότι το σημαντικότερο θέμα που θα πρέπει να τους απασχολήσει είναι το ότι δεν εξαιρέθηκε η υγεία από το πέντε- ένα, που σημαίνει πέντε συνταξιοδοτήσεις και μία πρόσληψη.
"Αυτό -είπε- είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό και η ανάγκη να καλυφθούν οι κενές θέσεις, που μόνο μέσω ΑΣΕΠ μπορεί να γίνει, κάτι το οποίο προς το παρόν είναι αβέβαιο αν θα συμβεί."
Όσο δε για τις μετατάξεις και την κάλυψη διοικητικών θέσεων ανέφερε ότι αυτές θεωρούνται ως νέες προσλήψεις στα αντίστοιχα Υπουργεία, χωρίς να εξετάζεται ο κλάδος και η ειδικότητα, οπότε οι ανάγκες σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό θα εξακολουθούν να υπάρχουν.
Αν γίνει αυτό, είπε ο κ. Βλαχογεώργος, τότε θα κλείσουν τμήματα ή και κλινικές.