Με αφορμή τις συζητήσεις που γίνονται το τελευταίο διάστημα για το ενδεχόμενο κλεισίματος της Ηλεκτρομηχανικής στην Κύμη ο απερχόμενος Δήμαρχος Αυλώνος κ. Δημήτρης Κατσούλης σε σχετική ανακοίνωση τονίζει ότι η λύση δε θα δοθεί μέσα από "επαναστατικές γυμναστικές εκτόνωσης και λαϊκίστικες εξάρσεις", αλλά μέσα από ένα σχέδιο στρατηγικής για τη διατήρηση και ανάπτυξη της παραγωγικής μονάδας, ένα σχέδιο, όπως υπογραμμίζει, διεκδίκησης, που θα προσδιορίζει ξεκάθαρες λύσεις.
Η άποψή του είναι ότι δεν θα πρέπει να ενταχθούν οι εργαζόμενοι στη διαδικασία των μετατάξεων, καθώς αυτή η λύση θα είναι "τεράστιο πλήγμα στην τοπική οικονομία και την τοπική ανάπτυξη".
Προτείνει, επίσης, τη διοργάνωση άμεσων δυναμικών κινητοποιήσεων με πρωτοβουλία του νέου δήμου Κύμης-Αλιβερίου.
Συγκεκριμένα, αναφέρει:
"Αποτέλεσμα των προδιαγεγραμμένων έως ένα σημείο εξελίξεων είναι η απώλεια των θέσεων εργασίας και ακόμη περισσότερο η περαιτέρω αποσύνθεση της κοινωνικής συνοχής με την επιδείνωση της οικονομικής εξαθλίωσης πολλών νοικοκυριών της περιοχής μας.
Η διατάραξη της κοινωνικής συνοχής θα είναι εξίσου αναπόφευκτη ακόμη και εάν υλοποιηθεί η υπόσχεση των μετατάξεων των εργαζομένων σε υπηρεσίες άλλων περιοχών.
Μπροστά στο φάσμα των αρνητικών εξελίξεων που μας κτυπούν την πόρτα είναι άσκοπο να προβάλλονται βραχυπρόθεσμες κοντόφθαλμες λύσεις ή «επαναστατικές γυμναστικές» εκτόνωσης και λαϊκιστικές εξάρσεις.
Είναι δύσκολο σε αυτό το κλίμα να αναζητήσει κανείς μεσοπρόθεσμες και βιώσιμες λύσεις με γνώμονα την τοπική ανάπτυξη δηλαδή την βιωσιμότητα της παραγωγικής βάσης και συνεπώς τη διατήρηση σε διαρκή βάση των θέσεων εργασίας μέσα στο εργοστάσιο και όχι γενικώς ανά την Ελλάδα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να επιδιωχθούν οι δύσκολες αλλά μοναδικά βιώσιμες λύσεις.
Σε κάθε περίπτωση πρέπει να υπάρξει τα ταχύτερο δυνατόν ένα σχέδιο στρατηγικής για την διατήρηση και εν συνεχεία την παραπέρα ανάπτυξη της παραγωγικής μονάδας στην Ηλεκτρομηχανική της Κύμης. Στο σχέδιο αυτό πρέπει να έχει στάδιο διεκδίκησης και σε κάθε ένα στάδιο να προσδιορίζει ξεκάθαρες λύσεις.
Πρέπει να ξεκινήσουμε από μία παραδοχή. Δεν πρέπει να ενταχθούν οι εργαζόμενοι στη διαδικασία των μετατάξεων. Σε καμία περίπτωση για μετατάξεις εκτός περιοχής αλλά ούτε και στην περιοχή. Αυτή η λύση σήμερα σημαίνει τεράστιο πλήγμα στην τοπική οικονομία και την τοπική ανάπτυξη. Δηλαδή με άλλα λόγια δεν πρέπει να κλείσει το εργοστάσιο.
Λίγο απέχει από το κλειστό εργοστάσιο το εργοστάσιο που δεν παράγει. Ασφαλώς ένα εργοστάσιο για να έχει ζωή πρέπει να είναι βιώσιμο. Βιωσιμότητα σημαίνει εξασφάλιση της απασχόλησης για διαρκή χρονικό ορίζοντα.
Συνεπώς προϋποθέτει την ανταγωνιστικότητα, σχέδιο και κυρίως ένταξη σε ένα γενικότερο βιώσιμο σχέδιο ανάπτυξης. Αυτό το σχέδιο είναι πρωτίστως υπόθεση της τοπικής κοινωνίας.
Αλίμονο εάν, στις σημερινές μάλιστα συνθήκες, εξακολουθούμε να κοιτάμε το εργοστάσιο με τα μάτια του οικοδεσπότη που παρατηρεί τον φιλοξενούμενο. Συνεπώς μεγαλύτερη εμπλοκή του τοπικού πολιτικού συστήματος.
Η εμπλοκή αυτή θα έχει περιεχόμενο όταν δεν εξαντλείται στην διαμαρτυρία αλλά επικεντρώνεται στην επεξεργασία και προώθηση εναλλακτικών λύσεων για την βιώσιμη λειτουργία του.
Ακόμη και για την αναζήτηση του κατάλληλου εναλλακτικού ιδιοκτησιακού σχήματος εάν το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας αποφασίσει το κλείσιμό του. Γι' αυτό καλές είναι οι κινητοποιήσεις που πρέπει να οργανωθούν άμεσα, να είναι δυναμικές και να στείλουν ηχηρότατο μήνυμα και αλλά απαιτείται σχέδιο ολοκληρωμένης παρέμβασης με στρατηγικό στόχο την λειτουργία της παραγωγικής βάσης και την διατήρηση των θέσεων εργασίας.
Την πρωτοβουλία γι' αυτό το σχέδιο πρέπει να την αναλάβει άμεσα ο Δήμος Κύμης- Αλιβερίου ο οποίος πρέπει να διαμορφώσει ένα συνολικότερο στρατηγικό σχέδιο για την τοπική οικονομία.
Κάτω από άλλες συνθήκες η άμεση ενασχόληση με αυτό το αντικείμενο θα ήταν υπερβολή στα πρώτα του βήματα. Σήμερα είναι αδήριτη ανάγκη να γίνει παράλληλα με την προσπάθεια οργάνωσης.
Σε αυτή τη διαδικασία οφείλουμε όλοι να συμπράξουμε και να στηρίξουμε. Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να πάρουμε πρωτοβουλίες. Εάν τα περιμένουμε όλα από το αθηνοκεντρικό κράτος, ή εάν αρκεστούμε στην επαναστατική γυμναστική και μόνο τότε το παιχνίδι θα έχει χαθεί. Εξάλλου η οργανωμένη παρέμβαση για την Ηλεκτρομηχανική είναι το πρώτο βήμα αντίστασης για τα χειρότερα που έρχονται.
Η πολιτεία και ειδικότερα το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας το οποίο έχει την ευθύνη για το εργοστάσιο οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλίες αλλά αυτές δεν μπορεί να είναι πρωτοβουλίες που αγνοούν την τοπική οικονομία για την οποία το εργοστάσιο είναι σημαντικό.
Πάντως όσες δήθεν έλαβε έως σήμερα είναι όλες αρνητικές και δεν οδηγούν στην αισιόδοξη προοπτική για τον τόπο μας.
Γι' αυτό λοιπόν πέρα από τις δυναμικές διεκδικήσεις πρέπει να έχουμε σχέδιο ολοκληρωμένης παρέμβασης με αδιαπραγμάτευτους στόχους τη λειτουργία της παραγωγικής μονάδας και την διατήρηση των θέσεων εργασίας με όρους βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας ακόμη και εάν χρειαστεί οι λύσεις να κινηθούν εκτός του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας".