"Από τον κυβερνητικό σχεδιασμό και τον εισαγόμενο προς ψήφιση προϋπολογισμό απουσιάζει παντελώς η αναπτυξιακή προοπτική, στραγγαλίζοντας κάθε ελπίδα εξόδου από την κρίση".
Αυτό επισήμανε ο βουλευτής Εύβοιας της ΝΔ, κ. Κεδίκογλου Σίμος κατά την ομιλία του για τον προϋπολογισμό του 2011 και παράλληλα κατέθεσε καινοτόμες, όπως τις χαρακτήρισε, αναπτυξιακές προτάσεις, ελάχιστου δημοσιονομικού κόστους για την αντιμετώπιση της οικονομικής ύφεσης.
Τόνισε, επίσης, την ανάγκη να προχωρήσουν τα έργα υποδομής, λέγοντας πως "είναι μέγιστο λάθος η περικοπή των δημοσίων επενδύσεων".
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην Εύβοια, η ανάπτυξη της οποίας εξαρτάται άμεσα από την κατασκευή του κεντρικού οδικού άξονα. «Επιτέλους -είπε- μετά από 20 χρόνια οι μελέτες είναι έτοιμες για την κατασκευή του. Με ένα σύγχρονο οδικό δίκτυο η Εύβοια μπορεί να γίνει η Χαλκιδική της Αθήνας».
Προς την κατεύθυνση υλοποίησης αναπτυξιακών έργων είναι οι προτάσεις καινοτόμων Συμπράξεων Δημοσίων-Ιδιωτικού Τομέα, όπως η παραχώρηση έκτασης του δημοσίου για 30 χρόνια με άδεια κατασκευής πολυτελούς ξενοδοχειακού συγκροτήματος σε αντάλλαγμα για την κατασκευή του δρόμου. Δυστυχώς, όμως, τόνισε ο Σίμος Κεδίκογλου, αυτός ο προϋπολογισμός δεν προσφέρει τέτοιο πεδίο.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του στάθηκε στη συμβολή του αγροτικού τομέα στην εθνική οικονομία και επισήμανε, ότι "η κυβέρνηση κινείται σε λάθος κατεύθυνση, καθώς έγιναν περικοπές κινήτρων για τους νέους αγρότες, πάγωσαν τα αναπτυξιακά έργα του προγράμματος Μπαλτατζής, ξεγράψανε τους αλιείς στις κοινοτικές διαβουλεύσεις και προχώρησαν στην κατάργηση των Τοπικών Κέντρων Αγροτικής Ανάπτυξης, τη στιγμή που είναι αναγκαία η γεωπονική αλλά και η οικονομοτεχνική καθοδήγηση των αγροτών".
«Το ζητούμενο - είπε χαρακτηριστικά- είναι να μπορέσει ο αγρότης να γίνει επιχειρηματίας. Για να το έχει όμως αυτό πρέπει να χτυπήσουμε τη ρίζα των δεινών του αγροτικού τομέα, που είναι ο κατακερματισμός του αγροτικού κλήρου».
Πρόσθεσε, πως η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι τα φορολογικά κίνητρα για συνενώσεις αγροτικών κλήρων σε μεγαλύτερες καλλιέργειες, ενώ μία ακόμα πρόταση είναι η άμεση διασύνδεση των Ομάδων παραγωγών με την αγορά παρακάμπτοντας τους μεσάζοντες.
Όσον αφορά στην πάταξη της φοροδιαφυγής, επισήμανε, ότι «ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι τα εικονικά και τα πλαστά τιμολόγια, δηλαδή η φοροδιαφυγή στη διακίνηση».
Αυτό που προτείνει η ΝΔ είναι η τήρηση βιβλίων αποθήκης και σε μικρότερες επιχειρήσεις. Να υπάρχει πλήρης παρακολούθηση της κίνησης προϊόντων και υπηρεσιών στην αγορά.
Συνέχισε, εκφράζοντας την αμφιβολία του για τη δυνατότητα της κυβέρνησης να μεταρρυθμίσει τον υπερτροφικό δημόσιο τομέα αναφέροντας, ότι συνεχίζεται η προνομιακή μεταχείριση των δημοσίων ΚΤΕΟ εις βάρος των μικρομεσαίων ιδιωτών, αλλά και της οδικής ασφάλειας και ευνοείται σκανδαλωδώς πολυεθνική αλυσίδα, γεγονός που δημιουργεί προοπτικές μονοπωλιακών καταστάσεων.
Τέλος, καυτηρίασε την καθυστέρηση στην κατάθεση του νέου αναπτυξιακού νόμου, λέγοντας:
«Είστε 15 μήνες στην κυβέρνηση και ακόμα δεν έχετε φέρει στη Βουλή το απολύτως απαραίτητο εργαλείο για προσέλκυση οποιουδήποτε επενδυτή.
Αδρανοποιήσατε τον προηγούμενο αναπτυξιακό νόμο του Χρήστου Φώλια, που είχε αποσπάσει ευμενέστατα σχόλια από διεθνείς οικονομικούς κύκλους κι ακόμα δεν έχετε φέρει το δικό σας νόμο, ενώ θα έπρεπε να ήταν ο πρώτος που θα ψηφιζόταν από αυτή τη Βουλή, αλλά εσείς προτιμήσατε να προτάξετε τη ψήφο στους μετανάστες.
Το ζήτημα της προσέλκυσης των επενδύσεων είναι το κατ' εξοχήν που απαιτεί συνεννόηση και συναίνεση τουλάχιστον των δύο μεγάλων κομμάτων εξουσίας.
Το πρώτο που ζητούν οι επενδυτές είναι ένα σταθερό πλαίσιο για τα επόμενα 15-20 χρόνια, προκειμένου να αποδώσει η επένδυσή τους. Τους απομακρύνει το ενδεχόμενο των αλλεπάλληλων αλλαγών και δε νομίζω να πιστεύετε ότι θα παραμείνετε διαρκώς στην εξουσία για τις επόμενες δύο δεκαετίες.
Η Ελλάδα έχει στραγγίξει από ρευστό και χρειάζεται νέο, καθαρό χρήμα, όχι δηλαδή από δανεισμό.
Και αυτό εισάγεται με δύο τρόπους σε μία οικονομία: με αύξηση των εξαγωγών και με προσέλκυση επενδύσεων. Σε αυτό το σημείο φαίνεται το αδιέξοδο των κυβερνητικών χειρισμών.»
Ο Σίμος Κεδίκογλου συνέχισε, κάνοντας λόγο για την «αυτοκτονική πολιτική», η οποία ακολουθείται στον τομέα των εξαγωγών, καθώς έχει επιβληθεί στις ελληνικές εξαγωγικές εταιρείες ΦΠΑ- κάτι που δεν ισχύσει στις αντίστοιχες εταιρείες άλλων χωρών και εκτός αυτού παρακρατείται παράτυπα.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε, έχει πληγεί η ανταγωνιστικότητα των Ελλήνων εξαγωγέων ειδικά σε μία περίοδο που τους χρειαζόμαστε περισσότερο παρά ποτέ, σε μια περίοδο που θα έπρεπε να τους αναγάγουμε σε πρότυπο της κοινωνίας μας.