Με βάση μελέτη που υπέβαλλε ο ΔΕΣΜΗΕ στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας προκύπτει πως το σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας δεν είναι έτοιμο να απορροφήσει τα φορτία ενέργειας από τις εγκαταστάσεις, που ήδη υπάρχουν ή είναι σε εξέλιξη, των ανανεώσιμων πηγών.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Αξία" η 20σέλιδη εισήγηση που παρουσίασε ο ΔΕΣΜΗΕ στις αρχές Δεκεμβρίου στην ΡΑΕ είναι ενδεικτική των τεράστιων επενδύσεων που απαιτούνται σε υποδομές, προκειμένου τα "αιολικά πάρκα να μην μείνουν απλώς ανεμογεννήτριες στημένες στα βουνά και τα φωτοβολταϊκά πάρκα πάνελς εγκαταλελειμμένα".
Το πρόβλημα που υπάρχει έχει να κάνει με την έλλειψη δικτύων, γραμμών και υποδομών που θα απορροφήσουν την παραγωγή των αιολικών πάρκων για να την μετατρέψουν σε ηλεκτρικό ρεύμα που θα φτάσει στους καταναλωτές.
Πιο συγκεκριμένα, ο Διαχειριστής του συστήματος, συνεκτιμώντας την προοπτική εγκατάστασης των νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου στο Αλιβέρι, στην Μεγαλόπολη (ΔΕΗ), στη Βοιωτία (Ε lpedison, ΓΕΚ-Τέρνα, Αλουμίνιον της Ελλάδος) και στην Κορινθία (Motor Oil-Μυτιληναίος), παρουσίασε, μεταξύ περιοχών ανά τη χώρα, τα εξής στοιχεία για το Νομό μας:
"Νότια Εύβοια: Λειτουργούν ΑΠΕ 215 μεγαβάτ, όλα αιολικά, ενώ σε διάφορα στάδια είναι έργα ισχύος 1.130 μεγαβάτ, επίσης στο σύνολό τους αιολικά. Δυνατότητα νέας σύνδεσης αιολικών νοτίως του Αλιβερίου δεν υφίσταται, ενώ το νέο ΚΥΤ σε συνδυασμό με δύο νέες μεταφοράς θα δώσουν τη δυνατότητα απορρόφησης ισχύος περί τα 650 μεγαβάτ, συμπεριλαμβανομένων των 400 μεγαβάτ φυσικού αερίου της ΔΕΗ στην περιοχή.
Ο ΔΕΣΜΗΕ εκτιμά ότι στην πράξη μπορούν να απορροφηθούν τελικά μόνο 150 με 160 μεγαβάτ"