Στις προοπτικές των Ελληνορωσικών σχέσεων, τόσο στον τομέα του τουρισμού, όσο και των επενδύσεων αναφέρθηκε ο Σίμος Κεδίκογλου, βουλευτής Εύβοιας της ΝΔ, Β' Αντιπρόεδρος του Ελληνορωσικού Συνδέσμου και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Φιλίας με τη Ρωσική Ομοσπονδία, μιλώντας σε Ημερίδα του ΕλληνοΡωσικού Συνδέσμου, που πραγματοποιήθηκε με την συνδιοργάνωση του ΕλληνοΡωσικού Εμπορικού Επιμελητηρίου με θέμα: «Ρωσία-Ελλάδα-Κύπρος πολιτικές, οικονομικές, πολιτιστικές συνέργειες παρόν και μέλλον».
Στο χαιρετισμό του ο Σίμος Κεδίκογλου, υπογράμμισε τη σημασία που έχει η υλοποίηση του Αγωγού South Stream αλλά και του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη.
Όπως τόνισε, πρόκειται για ένα κατ' εξοχήν έργο προστασίας του περιβάλλοντος, που θα συμβάλει στη μείωση του αριθμού των δεξαμενόπλοιων, τα οποία περνούν καθημερινά τα Δαρδανέλια και σημείωσε ότι αυτό είναι ένα επιχείρημα που θα πρέπει να αξιοποιηθεί κατάλληλα.
Υπενθύμισε, ότι ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής και ο Βλαντιμίρ Πούτιν, έθεσαν τις ελληνορωσικές σχέσεις σε ένα διαφορετικό επίπεδο και εξέφρασε την ευχή, στον ίδιο δρόμο να πορευθεί και η σημερινή κυβέρνηση.
Ο Σίμος Κεδίκογλου επισήμανε τη σημασία της ενίσχυσης των ελληνο-ρωσικών σχέσεων για την επίτευξη του στόχου της εξόδου της Ελλάδας από την οικονομική ύφεση, μέσα από την προσέλκυση νέων επενδύσεων και την ανάπτυξη όλων των μορφών οικονομικής συνεργασίας.
Χαρακτηριστικά, υπογράμμισε τη μειονεκτική θέση, στην οποία έχουν περιέλθει οι ελληνικές εξαγωγικές εταιρείες και το πλήγμα που έχουν δεχτεί, ειδικά στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύουμε, καθώς παράτυπα εδώ και ένα χρόνο παρακρατείται ο ΦΠΑ και δεν τους επιστρέφεται.
Το γεγονός αυτό μειώνει την ανταγωνιστικότητά τους σε σχέση με άλλες διεθνείς εταιρείες, οι οποίες δεν επιβαρύνονται από το ΦΠΑ και ευνοείται η δραστηριότητά τους στην παγκόσμια αγορά.
Ο βουλευτής στηλίτευσε την κυβέρνηση για την αδυναμία της, να παρουσιάσει το νέο αναπτυξιακό νόμο, που θα καταστήσει τη χώρα μας ανταγωνιστική και θα παρέχει κίνητρα ως ενίσχυση για την υλοποίηση και προώθηση επενδυτικών σχεδίων.
«Η Ελλάδα -είπε- χρειάζεται νέο καθαρό χρήμα, δηλαδή που δεν θα προέρχεται από δανεισμό. Αυτό μπορεί με δύο τρόπους να συμβεί στην Ελλάδα: Με τη δημιουργία ενός θεσμικού πλαισίου που θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην ελληνική οικονομία, καθώς και για την ενίσχυση της δραστηριότητας των εγχώριων εγχώριες εξαγωγικών επιχειρήσεων».
Στη συνέχεια, ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην αναγκαιότητα κατάργησης του καθεστώτος θεωρήσεων μεταξύ της Ε.Ε. και της Ρωσίας, δηλώνοντας ότι απαιτείται η διευκόλυνση των διαδικασιών έκδοσης visa προκειμένου να μην υπάρχουν προβλήματα στην τουριστική κίνηση.
Τις εργασίες της ημερίδας απασχόλησαν επιμέρους ζητήματα προώθησης των συνεργασιών μεταξύ Ρωσίας-Ελλάδας- Κύπρου με στόχο την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στη χώρα μας και παράλληλα, τη διευκόλυνση των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων.