Πολλές φορές, δυστυχώς, θα πρέπει να συμβεί κάποιο εργατικό ατύχημα για να εξετάσουμε εάν και κατά πόσο εφαρμόζεται στην πράξη η νομοθεσία, που αφορά στην ασφάλεια και υγιεινή στους χώρους εργασίας και με το εάν αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά τα προβλήματα που υπάρχουν.
Σίγουρα, οι ασφαλείς και υγιείς χώροι εργασίας εξακολουθούν να είναι ζητούμενο και αυτό σε ορισμένες περιπτώσεις δεν έχει να κάνει μόνο με τα μέτρα που λαμβάνονται και τα μέσα που παρέχονται, αλλά και με το κατά πόσο οι ίδιοι οι εργαζόμενοι τηρούν ορισμένους κανόνες που στόχο έχουν την ασφάλειά τους.
Για την αντιμετώπιση κινδύνων ατυχημάτων απαιτούνται συντονισμένες προσπάθειες και συνεργασία με στόχο πάντα τη βελτίωση της οργάνωσης της εργασίας.
Η ασφάλεια και η υγεία στους τόπους εργασίας είναι ένα μεγάλο και σοβαρό κεφάλαιο που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής.
Την Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου, στις 9:30 το πρωί, σημειώθηκε εργατικό ατύχημα στον τομέα της καθαριότητας του δήμου Χαλκιδέων, που είχε ως αποτέλεσμα 39χρονη συμβασιούχος, η σύμβαση της οποίας λήγει σε ένα μήνα, εργαζόμενη σε απορριμματοφόρο της ανακύκλωσης, να χειρουργηθεί στον αστράγαλό της.
Το συμβάν συνέβη την ώρα που το απορριμματοφόρο της ανακύκλωσης κατευθυνόταν σε επιχείρηση στο Πει- Δοκού. Η απότομη κλίση, που πήρε το όχημα και το τράνταγμα, όταν έπεσε σε λακούβα μετακίνησαν προς τα πάνω το μεταλλικό σκαλοπάτι, στο οποίο πατούσε η άτυχη γυναίκα, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστεί το πόδι της, στο σημείο όπου υπάρχει το κενό μεταξύ του σκαλοπατιού με το όχημα. Αμέσως, μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Χαλκίδας όπου εισήχθη στο χειρουργείο.
Η αναγγελία του ατυχήματος έγινε στην Επιθεώρηση Εργασίας προς διερεύνηση των αιτιών που προκάλεσαν το ατύχημα και για να διαπιστωθεί εάν είχαν τηρηθεί τα μέτρα ασφαλείας.
Το ερώτημα που προκύπτει και σε αυτή την περίπτωση είναι, εάν λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των εργαζομένων. Σε μία πρώτη συζήτηση αποδείχθηκε, ότι η 39χρονη δεν φορούσε τα ειδικά υποδήματα εργασίας, με τα οποία έχει προμηθεύσει ο δήμος τους εργαζόμενους, οπότε η απροσεξία της στιγμής απέβη μοιραία.
Αυτό που επισημαίνεται είναι, ότι ορισμένες φορές ενδεχομένως και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι εκθέτουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο, είτε γιατί δεν τον γνωρίζουν, είτε γιατί τον αψηφούν ή γιατί δεν χρησιμοποιούν μέσα ατομικής προστασίας. Αυτό βέβαια, στις περιπτώσεις, όπου υπάρχει επίβλεψη και παροχή των απαραίτητων μέσων για την προστασία των εργαζομένων και χωρίς να σημαίνει, ότι μπορεί κάποιος να πει ελαφρά τη καρδία ότι φταίνε οι εργαζόμενοι όταν προκαλούνται ατυχήματα.
Ο τεχνικός ασφαλείας του δήμου Χαλκιδέων, μηχανολόγος κ. Μεταξάς Νίκος είναι κατηγορηματικός ως προς το ότι ο δήμος παρέχει στους εργαζόμενους όλα τα απαραίτητα μέσα για την προφύλαξή τους και συγκεκριμένα, έχουν χορηγηθεί ρούχα, γάντια, μάσκες, κράνη, ειδικά υποδήματα.
Αλλωστε, επισημαίνει, μιλώντας στο "Σερβιτόρο της Εύβοιας", ότι στο δήμο της Χαλκίδας εκτός από τεχνικό ασφαλείας υπάρχει και Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας, όπου εκλέγονται εργαζόμενοι με αρμοδιότητα τον έλεγχο των χώρων εργασίας, τη στιγμή που σε άλλους δήμους δεν υπάρχουν αντίστοιχες επιτροπές.
Οι εργαζόμενοι έχουν ενημερωθεί για τους κινδύνους και τους έχουν δοθεί οδηγίες για την αποφυγή ατυχημάτων. Οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να παρέχουν εξοπλισμό για την προστασία των εργαζομένων, αλλά και οι εργαζόμενοι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν χρήση των μέσων που τους παρέχονται.
Σε κάθε περίπτωση, τόσο οι τεχνικοί ασφαλείας όσο και οι επιτροπές υγιεινής και ασφάλειας πρέπει να βρίσκονται στους τόπους εργασίας να ενημερώνουν, να εκπαιδεύουν τους εργαζόμενους και να επιβλέπουν για τη σωστή χρήση των ατομικών μέσων προστασίας.