Σχετικά με τα δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο και τη σχετική ερώτηση του βουλευτή κ. Αναστάσιου Λιάσκου με θέμα: «Δεν θα αποζημιωθούν οι ελαιοπαραγωγοί του Νομού μας» η Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης Ν. Ευβοίας ανακοινώνει προς άρσιν παρεξηγήσεων αλλά και για καλύτερη ενημέρωση τα ακόλουθα.
Η Υπηρεσία παίρνοντας αφορμή από αίτηση Ελαιοπαραγωγών του Δ.Δ. Φύλλων κατ' αρχάς και μια αναφορά του Δήμου Ληλαντίων με τις οποίες ζητούσαν αποζημίωση για μειωμένη παραγωγή ελαιοκάρπου κατά το στάδιο της καρπόδεσης λόγω υψηλών θερμοκρασιών, πραγματοποίησε επιτόπιες μεταβάσεις στους ελαιώνες και διαμόρφωσε μια πρώτη άποψη περί του ύψους των ζημιών κατά το συγκεκριμένο αυτό στάδιο, και το οποίο κατά την εκτίμησή της κυμαινόταν από 20-100%.
Την πρώτη αυτή εκτίμηση απέστειλε στο Υπ. Γεωργίας και βάσει αυτής το Υπ. Γεωργίας εξέδωσε απόφαση για εξατομίκευση ζημιών.
Στη συνέχεια και με νεώτερες εκτιμήσεις τόσο στην εν λόγω περιοχή αλλά και στην ευρύτερη διαπιστώθηκε ότι οι πραγματικές ζημιές από υψηλές θερμοκρασίες στο στάδιο της καρπόδεσης δεν υπερβαίνουν το ποσοστό του 30% της ελαιοπαραγωγής.
Με βάση αυτές τις εκτιμήσεις το Υπ. Γεωργίας εξέδωσε απόφαση με την οποία γνωστοποιεί ότι δε συντρέχουν λόγοι συγκρότησης επιτροπών για εξατομίκευση ζημιών.
Εδώ επισημαίνεται ότι η εκτίμηση παραγωγής στο στάδιο της καρπόδεσης είναι πάντα επισφαλής γι' αυτό και πρέπει να ακολουθήσουν και επιπλέον εκτιμήσεις. Κατά την ελληνική αλλά και διεθνή βιβλιογραφία αναφέρεται ότι μια καρπόδεση στο 15% των ανθέων μας εξασφαλίζει μια πλούσια παραγωγή.
Επί πλέον μια μειωμένη ελαιοπαραγωγή οφείλεται σε πολλά αίτια όπως παρενιαυτοφορία των ελαιοδένδρων, πλημμελείς καλλιεργητικές φροντίδες κ.λ.π. Ζημιές από πυρκαγιές οι οποίες διαταράσσουν το βιολογικό κύκλο των ελαιοδένδρων και δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Ο κάθε ένας παράγοντας έχει το ποσοστό συμμετοχής του στη μειωμένη παραγωγή και δεν πρέπει αυτή να αποδοθεί μόνο σε ένα από αυτούς.
Επειδή στα δημοσιεύματα διατυπώνονται και απορίες του τύπου: Πώς κατέληξε η Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης ότι το ποσοστό ζημιών είναι μικρότερο του 30% αφού δεν υπάρχουν συγκρίσιμα μεγέθη και ταυτόχρονα καταλογίζονται ευθύνες θα πρέπει να γίνει γνωστό ότι και συγκρίσιμα μεγέθη υπάρχουν και για να είναι αντικειμενική η εκτίμηση δε λαμβάνεται υπόψη μόνο η ελαιοπαραγωγή της προηγούμενης χρονιάς αλλά και ο μέσος όρος ελαιοπαραγωγής της προηγούμενης τριετίας.
|