Την ανοδική πορεία της ευβοϊκής εταιρείας "Μανιτάρια Δίρφυς" παρουσιάζει δημοσίευμα της εφημερίδας "Έθνος", αποδεικνύοντας πως όποιος τολμά επιβραβεύεται.
* * * *
Ο Λευτέρης Λαχούβαρης διήνυε τον δεύτερο χρόνο των σπουδών του στο Γεωπονικό Αθηνών το 1990, όταν ένας καθηγητής του τον ενημέρωσε για την αγγελία που ζητούσε εποχικούς εργάτες για καλλιέργειες μανιταριών στη Γερμανία.
Αποφάσισε να πάει το καλοκαίρι απλώς για να βγάλει το χαρτζιλίκι του και η κατάληξη ήταν να ερωτευτεί το αντικείμενο.
Έκανε μάλιστα τη δουλειά του με τέτοιο ζήλο που ο ιδιοκτήτης της Lutjenseer Champignon-kulturen τον ξεχώρισε ανάμεσα σε 300 εργάτες. «Το επόμενο καλοκαίρι, με πήρε στη μονάδα του, που βρίσκεται στο Αμβούργο, και με μύησε στα μυστικά του επαγγέλματος», θυμάται ο κ. Λαχουβάρης.
Επιστρέφοντας, λοιπόν, για να ολοκληρώσει τις σπουδές του είχε όρεξη, όνειρα, αλλά και στόχους. Εκείνη την εποχή στη χώρα μας δεν υπήρχε σχετικό με τα μανιτάρια μάθημα στο Πανεπιστήμιο.
«Εψαξα να βρω ποιος θα μπορούσε να με βοηθήσει να διευρύνω τις γνώσεις μου. Εντόπισα τον κ. Γιώργο Ζερβάκη, που τελείωνε το διδακτορικό του στο είδος Pleurotus.
Μόλις είχε επιστρέψει από το Πανεπιστήμιο του Μπορντό και έτσι συνεργαστήκαμε για την πτυχιακή μου». Η εργασία κατέληξε σε πρωτότυπα επιστημονικά ευρήματα που παρουσιάστηκαν το 1995 στο Παγκόσμιο Συνέδριο Μανιταριών στην Οξφόρδη.
Ως κορυφαίος στην Ελλάδα ειδικός στα μανιτάρια, έγινε σύντομα διευθυντής μιας καινούργιας, φιλόδοξης μονάδας καλλιέργειας λευκών μανιταριών που δημιουργήθηκε στην Εύβοια από τον επιχειρηματία Δημήτρη Ασημομύτη. Μαζί του πήρε τον καλό του φίλο από τη Γεωπονική κ. Θανάση Μαστρογιάννη. Ο Λευτέρης ειδικεύτηκε στο κομμάτι της καλλιέργειας και ο Θανάσης στην παραγωγή κομπόστ, του υποστρώματος που χρησιμοποιείται για την παραγωγή των μανιταριών.
Το 2003 αποχώρησαν από τη μονάδα, λίγο πριν ο όμιλος επιχειρήσεων Ασημομύτη διακόψει τη λειτουργία της. «Είχε έρθει η ώρα να κάνουμε πράξη τα όνειρά μας, άλλωστε είχαμε πλέον "τριφτεί" για τα καλά στο αντικείμενο. Κάπως έτσι τολμήσαμε το μεγάλο βήμα, κατασκευάζοντας τη δική μας μονάδα στην περιοχή Καθενών Ευβοίας», λέει ο κ. Μαστρογιάννης.
Η επιχείρηση παρήγαγε τα υποστρώματα που στη συνέχεια πωλούνταν σε ανεξάρτητους καλλιεργητές για να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή μανιταριών. Ταυτόχρονα αναλάμβανε να παρέχει την απαραίτητη τεχνογνωσία στις συνεργαζόμενες παραγωγικές μονάδες.
Πρωτοπορία και ανάπτυξη.
Με την εταιρεία «Μανιτάρια Δίρφυς», οι κ.κ. Λευτέρης Λαχουβάρης και Θανάσης Μαστρογιάννης δημιούργησαν το πρώτο δορυφορικό σύστημα καλλιέργειας μανιταριών στην Ελλάδα. «Η κίνηση αυτή μεταμόρφωσε το τοπίο της προσφοράς και ζήτησης των μανιταριών στη χώρα μας».
Μέχρι το 2003 υπήρχαν ελάχιστοι παραγωγοί που διοχέτευαν στη εγχώρια αγορά περί τους 400 τόνους μανιταριών ετησίως. Ωστόσο, η ανάπτυξη ενός συστήματος όπου μια μητρική μονάδα εξασφαλίζει στους δορυφόρους της την τεχνογνωσία και το- πανακριβο για να παραχθεί μεμονωμένα- υπόστρωμα, μείωσε σημαντικά το βαθμό δυσκολίας.
Οι μονάδες παραγωγής έγιναν βιώσιμη επένδυση και πολλαπλασιάστηκαν, ενώ η παραγωγή έφτασε τους 1.200 τόνους ετησίως.
«Η ζήτηση εκτοξευτηκε επειδή ο καταναλωτής μπορούσε πλέον να βρει φρέσκα μανιτάρια στο γειτονικό σουπερ μάρκετ ή μανάβικο», εξηγούν οι δυο επιχειρηματίες. Σε αυτό, βέβαια, συνέβαλε η γενικότερη στροφή προς την υγιεινή διατροφή, αλλά και η τάση για πειραματισμό με νέες γεύσεις.
Τα μανιτάρια, εκτός από αγαπημένο υλικό των καλοφαγάδων, αποτελούν τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία ενώ ταυτόχρονα είναι φτωχά σε κορεσμένα λίπη, κάλιο και θερμίδες.
Η εταιρεία κατασκεύασε στην συνέχεια δική της μονάδα παραγωγής. Το βασικότερο προϊόν είναι τα Pleurotus αλλά καλλιεργούνται και άλλα εξωτικά είδη. Επίσης, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, είναι γεγονός η καλλιέργεια των φαρμακευτικών μανιταριών Shiitake που παραδοσιακά παράγονται στην Κίνα από το 1000 μ.Χ.
Αυτήν τη στιγμή η «μανιτάρια Δίρφυς» παράγει ετησίως 350 τόνους μανιταριών, τα οποία διοχετεύονται σε delicatessen, σούπερ μάρκετ, λαϊκές αγορές και μανάβικα στην Ελλάδα και σε επιλεγμένα καταστήματα στο εξωτερικό. Πολλά από τα προϊόντα της έχουν αποσπάσει πληθώρα βραβείων.
Η προσοχή εστιάζεται πλέον στην έρευνα και στην ανάπτυξη, σε συνεργασία με πανεπιστημιακά ιδρύματα, αλλά και νοσοκομεία. «Σήμερα το μεγάλο στοίχημα είναι να παραχθεί από την ποικιλία Shiitake ένα φάρμακο που προλαμβάνει τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας».
Οι Λευτέρης Λαχουβάρης και Θανάσης Μαστρογιάννης είναι αισιόδοξοι πως θα είναι οι πρώτοι που θα τα καταφέρουν.