Συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Ευβοίας της Ν.Δ. Κώστας Μαρκόπουλος προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με θέμα «Λουκέτα και Υποβάθμιση σε Νοσοκομεία».
Ο κ. Μαρκόπουλος στην πρωτολογία του ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι "στην Εύβοια υπάρχουν δημοσιεύματα που μιλούν για υποβάθμιση του Νοσοκομείου Καρύστου και του Νοσοκομείου Κύμης, από νοσοκομεία σε κέντρα υγείας. Την ίδια στιγμή ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη κατασκευαστικό σχέδιο στο Κέντρο Υγείας Ιστιαίας και η μετατροπή του σε μικρό νοσοκομείο, δεν αναφέρετε τίποτα γι' αυτό."
Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Μαρκόπουλος υπάρχουν δυο πολύ βασικά ερωτήματα για την Κυβέρνηση.
"Πρώτα από όλα σε ποιο βαθμό και με ποιο αξιολογικό σύστημα είναι αυτή η φημολογία περί συγχωνεύσεων;
Ποιος είναι ο νέος υγειονομικός χάρτης στον οποίο θέλει να πάει η Κυβέρνηση; Με ποιον τρόπο θα πάει η Κυβέρνηση; Και πώς αυτό θα εξυπηρετήσει τα ζητήματα της δημόσιας υγείας;
Αυτό αφορά ειδικότερα το Νομό της Εύβοιας, όπου είναι ένας Νομός του οποίου η απόσταση από τα δυο άκρα στο κέντρο ξεπερνάει το σύνολο των πέντε ωρών. Είναι δυόμισι ώρες από το ένα άκρο μέχρι το κέντρο του νομαρχιακού νοσοκομείου της Χαλκίδας, το οποίο και αυτό είναι μικρότερο του αναμενομένου. Είναι γνωστό ότι έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ το σχέδιο για το νέο νοσοκομείο και ότι υπάρχει τεράστια ανησυχία".
Ζήτησε συγκεκριμένα να διευκρινιστούν οι προθέσεις της Κυβέρνησης, πρώτα από όλα για το αξιολογικό σύστημα με το οποίο θα κάνει τον «Καλλικράτη» και δεύτερον, σχετικά με το τι λέει ο στρατηγικός σχεδιασμός για το Νομό της Εύβοιας, γιατί υπάρχει ένα ζήτημα.
Απαντώντας ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μιχαήλ Τιμοσίδης διαβεβαίωσε, ότι, σχετικά με το ερώτημα γύρω από το αν θα κλείσουν νοσοκομεία ή αν θα συγχωνευτούν νοσοκομεία και γύρω από το αν υπάρχουν ειλημμένες αποφάσεις, κρυφές ή όχι, δεν έχει γίνει καμμία συζήτηση, δεν έχει παρθεί καμμία απόφαση και δεν τίθεται αυτή τη στιγμή ζήτημα, είτε συγχωνεύσεων, είτε καταργήσεων, είτε κλεισίματος νοσοκομείων.
Διευκρίνισε ότι έχουν ανακοινώσει έναν υγειονομικό χάρτη, κάτι που συζητείται για πάρα πολλά χρόνια, αλλά υπάρχει η ρητή και κατηγορηματική δέσμευση ότι αυτή η μελέτη θα μπορέσει να διαχειριστεί το θέμα της παροχής υπηρεσιών υγείας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Έχουν, όπως είπε, δεσμευτεί ότι στο τέλος Μαρτίου θα παραδοθεί αυτή η πρόταση από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας.
Υπενθύμισε, επίσης, ότι "ήδη υπάρχει πρωτοβουλία, την οποία εμείς υλοποιούμε και έχουμε κάνει ήδη συναντήσεις με το Υπουργείο Εργασίας και Ασφάλισης σχετικά με το άρθρο 31, με το οποίο γίνεται η μεταφορά όλων των υπηρεσιών παροχής υγείας από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία στο Υπουργείο Υγείας Πρόνοιας.
Επίσης, νομίζω ότι έχει συμφωνήσει και το δικό σας Κόμμα να γίνει και η μεταφορά των πόρων των ασφαλιστικών ταμείων σε έναν ενιαίο φορέα, ώστε να υπάρχει καλύτερη διαχείριση αυτών των πόρων και να έχουμε τη δυνατότητα μέσα από ένα κέντρο να ασκήσουμε μία πολιτική που θα είναι για το καλό των πολιτών."
Στη δευτερολογία του ο κ. Μαρκόπουλος ανέφερε ότι από την απάντηση του υφυπουργού ικανοποιήθηκε στο σκέλος που αφορά στο γεγονός ότι θα συζητηθεί -εντός και εκτός Βουλής- το ζήτημα της μείωσης των σπαταλών στον τομέα της υγείας.
Δεν έμεινε ικανοποιημένος, ωστόσο, από την απάντηση στο πως θα κόψουν κι από πού θα μειώσουν τα περίπου 9 δισεκατομμύρια τα οποία είναι υπογεγραμμένα στο μνημόνιο για τα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια στον τομέα της υγείας, χωρίς να μειωθούν οι κλίνες.
Ο κ. Μαρκόπουλος ανέφερε ότι περιμένει τη δέσμευση, "ότι δεν θα μειωθούν οι κλίνες και κυρίως για το νομό της Εύβοιας, ότι τα δύο περιφερειακά νοσοκομεία της Κύμης και της Καρύστου δεν θα κλείσουν, ότι δεν θα υποβαθμιστούν σε κέντρα υγείας κι ότι δεν θα χάσουν τη δυνατότητα της νοσηλείας".
"Μάλιστα, το Νοσοκομείο της Κύμης έχει και μονάδα τεχνητού νεφρού καινούργια. Το Νοσοκομείο Καρύστου είναι βαθμολογημένο με 100%, σε ό,τι αφορά την αποδοτικότητα από την έκθεση της δημόσιας υγείας και με 97% είναι βαθμολογημένο το Νοσοκομείο της Κύμης. Είναι από τα πρώτα Νοσοκομεία σε πανελλαδική απόδοση, έστω όπως χρησιμοποιεί την έννοια αυτή η Σχολή Δημόσιας Υγείας. Αυτά είναι τα βασικότερα ερωτήματα τα οποία αφορούν το Νομό της Εύβοιας και για τα οποία θα ήθελα σαφή απάντηση την οποία δεν έχω πάρει κι εύχομαι να την πάρω." κατέληξε ο κ. Μαρκόπουλος.
Μιχάλης Τιμοσίδης: "Τίποτα από όσα φημολογούνται δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα"
Δίνοντας συγκεκριμένες απαντήσεις ο υφυπουργός τόνισε στη δευτερολογία του σε σχέση με τα 9 δισεκατομμύρια που πρέπει να περικοπούν, ότι υπήρχε μία κατασπατάληση πόρων και ότι πετυχαίνουν βήμα - βήμα τις μειώσεις αυτές που πρέπει και ήδη έχουν δεσμευτεί ως το 2011, χωρίς να υπάρχει κανένα πρόβλημα για τους Έλληνες και τις Ελληνίδες ασθενείς, να κάνουν αυτήν την περικοπή.
Αναφερόμενος στα συγκεκριμένα ερωτήματα για την Εύβοια επισήμανε:
"Έχετε δίκιο, πράγματι ο νομός Εύβοιας είναι ένας ιδιαίτερος νομός, ένας νομός που πέρα από τη μεγάλη απόσταση του ενός άκρου με το άλλο, παρουσιάζει μορφολογικά χαρακτηριστικά τα οποία καθιστούν πολύ δύσκολη την επικοινωνία.
Συμφωνώ μαζί σας, ότι τα πρώτα λεπτά, τα πρώτα δέκα με δεκαπέντε λεπτά είναι και τα πιο κρίσιμα λεπτά. Αρα, λοιπόν, ο σχεδιασμός θα είναι τέτοιος, που δεν θα δημιουργήσει τέτοιου είδους προβλήματα.
Να σας πω συγκεκριμένα: Επειδή είπατε ότι μπορεί να κλείσει το Γενικό Νοσοκομείο Καρύστου ή το Γενικό Νοσοκομείο Κύμης, δεν υπάρχει και δεν έχει συζητηθεί τέτοιο πράγμα. Θέλω να σας διαβεβαιώσω γι' αυτό.
Δεύτερον, για ενίσχυση μάλιστα των υπηρεσιών αυτών έχουν συσταθεί στο τρέχον έτος συνολικά τέσσερις θέσεις ειδικευμένων γιατρών ΕΣΥ, παθολογίας και παιδιατρικής στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας και δέκα θέσεις στο Γενικό Νοσοκομείου Κέντρο Υγείας Καρύστου, νεφρολογίας, παθολογίας, αναισθησιολογίας και πέντε θέσεις για το Γενικό Νοσοκομείο - Κέντρο Υγείας Κύμης. Αρα, λοιπόν, αυτό και μόνο υποδηλώνει ότι δεν θα υπάρξει ένας τέτοιος συνδυασμός, όπως τουλάχιστον επισημαίνετε εσείς.
Θέλω δε να πω ότι το Νοσοκομείο Χαλκίδας -το ξέρετε πολύ καλά κι εσείς- έχει μία περιπέτεια. Εδώ και χρόνια έχει ξεκινήσει η ιστορία να κατασκευαστεί, γιατί όντως είναι μικρό το νοσοκομείο και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις πραγματικές ανάγκες που έχει ο νομός.
Θα πω μόνο ότι είναι εξασφαλισμένη, πράγματι, από το επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 2007-2013 η προμήθεια του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού. Είναι πολύ συγκεκριμένα αυτά και μπορώ να σας δώσω λεπτομέρειες. Όσο δε για την κατασκευή του έργου, είναι δεσμευμένο κι αυτό το ποσό, το οποίο αφορά στην κατασκευή.
Υπήρξε το πρόβλημα της εύρεσης του συμπληρωματικού οικοπέδου, το οποίο ήταν ιδιοκτησία του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας κι γι' αυτό έχει συνεννοηθεί το Υπουργείο Οικονομικών με το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Εχθές συζήτησα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, που είναι ο επισπεύδων πια, και μου είπε ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα -γιατί πιέστηκε ιδιαίτερα και από άλλες ερωτήσεις και από άλλους συναδέλφους της δικής μας παράταξης και άλλων κομμάτων και από εσάς κι από εμάς που πιέζουμε προς αυτήν την κατεύθυνση- είναι αισιόδοξος ότι θα επιλυθεί και αυτό το πρόβλημα και θα ξεκινήσει, επιτέλους, η κατασκευή αυτού που χρειάζεται όντως ο νόμος Εύβοιας.
Για το Κέντρο Υγείας Ιστιαίας, το οποίο πράγματι είναι προγραμματισμένο να έχει και κάποιες κλίνες, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι υπήρξε μία καθυστέρηση τεσσάρων μηνών, γιατί δεν είχε ολοκληρωθεί. Θα σας πω ακριβώς τι μας απάντησε η ΔΕΠΑΝΟΜ:
"Επειδή υπήρξε μία παράταση της τμηματικής προθεσμίας της ολοκλήρωσης των οικοδομικών και ηλεκτρομηχανολογικών εργασιών κατά τέσσερις μήνες, αυτό οδηγεί και σε παράταση της ολοκλήρωσης του έργου κατά τέσσερις μήνες".
Δηλαδή, ενώ έπρεπε να παραδοθεί το έργο στις 29/11 -από 29/9 που ήταν η κανονική ημερομηνία, που έπρεπε να τελειώσει- πήραν παράταση οι οικοδομικές και ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες τον Ιανουάριο και επειδή ακριβώς καθυστέρει αυτό, διαβεβαιώνει ότι θα είναι έτοιμη -κι αυτό το έχω ελέγξει κι εγώ- στις 29 Απριλίου του 2011 και θα παραδοθεί το έργο. Σήμερα, δηλαδή, είναι κοντά στο 40% η υλοποίησή του και θα ολοκληρωθεί γιατί θα τρέξει με πιο γρήγορο ρυθμό.
Ολοκληρώνοντας, θέλω να σας διαβεβαιώσω, ότι δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή θέμα και τίποτα από αυτά που γράφονται ή φημολογούνται δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Εδώ, λοιπόν, στη Βουλή θα τα πούμε όλα και θα συναποφασίσουμε -μακάρι- όλα τα κόμματα της Βουλής, για να βρούμε το καλύτερο δυνατό για την ανάπτυξη Εθνικού Συστήματος Υγείας σε όλη τη χώρα".