Στο θέμα της ρύπανσης στην περιοχή της Αυλίδας και των όμορων δήμων αναφέρεται η κα Ευτυχία Φίλιππα, Πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Ληλαντίων «Πορφύρα» και Μέλος της Γραμματείας του Δικτύου Περιβαλλοντικών Συλλόγου Εύβοιας μετά και τις καταγγελίες που είχαν γίνει από το Σύλλογο Αλιβερίου και των Ενεργών Πολιτών και οι οποίες αφορούσαν στη δράση των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, αλλά και στις απειλές που δέχονται όσοι διαμαρτύρονται.
Η κα Φίλιππα υπενθυμίζει ότι πριν από δύο χρόνια σε επικοινωνία της με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Νομαρχίας Εύβοιας είχε ζητήσει να ενημερωθεί για τις δυσάρεστες οσμές που έφταναν στο Μπούρτζι από την περιοχή της Νεοχημικής, για να λάβει τότε την απάντηση ότι είναι "υποκειμενικό θέμα και είναι η μόνη που τις αισθάνεται".
Σήμερα, όπως αναφέρει, που αποδείχθηκε ότι οι οσμές δεν είναι υποκειμενικό θέμα, έχουν γίνει αποδέκτες πληθώρας καταγγελιών και ζητάνε από τις αρμόδιες υπηρεσίες να τους ενημερώσουν ποιες είναι οι χημικές ουσίες που εισπνέουν, καθώς και να εφαρμοστούν όσα προβλέπει η περιβαλλοντική νομοθεσία".
Η ανακοίνωση έχει ως εξής:
"Πριν από δύο χρόνια επικοινώνησα με τον Κο Γιαννάκο, Προϊστάμενο της Δ/νσης Ανάπτυξης της Νομαρχίας Εύβοιας, ζητώντας να ενημερωθώ για τις δυσάρεστες οσμές που έφταναν στο Μπούρτζι από την περιοχή της Νεοχημικής και οι οποίες δημιουργούσαν στους κατοίκους πονοκεφάλους και σιελόρροια, αναγκάζοντας μας να κρατάμε τα παράθυρα κλειστά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Η απάντηση που έλαβα ήταν ότι οι οσμές είναι υποκειμενικές και ότι είμαι η μόνη που τις αισθάνομαι. Η κατάσταση γινόταν χειρότερη και η δυσάρεστη οσμή εμφανιζόταν συχνότερα ιδίως κατά τις νυχτερινές ώρες.
Έτσι επικοινώνησα με τον Κο Δερμιτζάκη, προϊστάμενο τότε των επιθεωρητών περιβάλλοντος, ο οποίος με ενημέρωσε ότι η Νεοχημική έχει απασχολήσει αρκετές φορές στο παρελθόν την υπηρεσία του και ότι της έχουν επιβληθεί τα ανάλογα πρόστιμα. Όσον αφορά το θέμα των οσμών πρέπει να τον ενημερώσω την ώρα ακριβώς που τις αισθανόμαστε ώστε να γίνει έλεγχος εκείνη ακριβώς τη στιγμή. Δεν ξέρω ποια από τις παραπάνω απαντήσεις είναι η πιο αστεία.
Τώρα που αποδείχθηκε ότι οι οσμές της Νεοχημικής δεν είναι υποκειμενικό θέμα όπως το θεώρησε η Δ/νση Ανάπτυξης, αλλά είναι αισθητές εκτός από την Αυλίδα και στο Ληλάντιο (Μπούρτζι, Λάμψακο) και Χαλκίδα, ιδίως στην περιοχή Μπαταριά έχουμε δεχθεί πολλές καταγγελίες.
Ζητάμε από τις αρμόδιες υπηρεσίες να μας ενημερώσουν ποιες είναι οι χημικές ουσίες που φτάνουν στη μύτη μας και εισέρχονται στον οργανισμό μας.
Όταν μια χημική βιομηχανία δεν σέβεται την υγεία και την ποιότητα της ζωής των ανθρώπων δεν μπορεί να σέβεται και το τριγύρω οικοσύστημα.
Μελέτη του γεωλογικού πανεπιστημίου της Αθήνας του 2004 αναφέρει σαν κύριους ρυπαντές των νερών του Ευβοϊκού, το Τσιμεντάδικο, τα ναυπηγεία και τις χημικές βιομηχανίες.
Είναι εγκληματικό να λειτουργούν ανεξέλεγκτα όταν η τεχνολογία μπορεί να διασφαλίσει την προστασία του περιβάλλοντος.
Το Δίκτυο Περιβαλλοντικών Συλλόγων της Ευβοίας
Οι κάτοικοι της Αυλίδας δεν βρίσκονται μόνοι τους σε αυτόν τον αγώνα, μας έχουν δίπλα τους. Η περιοχή της Αυλίδας εξάλλου κρύβει και άλλο ένα ένοχο μυστικό. Μεταξύ Νεοχημικής και Τσιμεντάδικου βρίσκεται ο ναός της Αυλίδειας Αρτέμιδος και αρμόζει καλύτερη τύχη σε αυτόν τον ιερο τόπο (από τις οσμές τις Νεοχημικής, τις σκουριές των Ναυπηγείων και τις σκόνες του Τσιμεντάδικου). Ο αρχαιολογικός κόσμος της Ελλάδος κατατάσσει την Αυλίδα μέσα στους τέσσερις αρχαιότερους χώρους της πατρίδας μας (Ακρόπολη, Δελφοί, Ολυμπία, Αυλίδα)".
Σχετικά θέματα: