Τη Νέα Δημοκρατία εκπροσώπησε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και βουλευτής Ευβοίας κ. Κώστας Μαρκόπουλος στο Συνέδριο του ΑΚΕΛ την Πέμπτη 25 και την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου στην Κύπρο.
Στο χαιρετισμό του ο κ. Μαρκόπουλος, αφού μετέφερε τη συμπαράσταση και τη στήριξη στον Κυπριακό λαό, της ΝΔ και του προέδρου Αντώνη Σαμαρά, επεσήμανε τα εξής:
"Χαίρομαι γιατί διαπίστωσα κόμμα ισχυρό με συνοχή και υψηλό επίπεδο πολιτικού λόγου, αλλά και υπευθυνότητα. Δεν έχει σημασία αν έχουμε εξαιρετικά διαφορετικές ιδεολογίες. Ισχυρά κόμματα σημαίνουν, ισχυρό και αποτελεσματικό πολιτικό σύστημα. Μόνον έτσι στεριώνουν οι δημοκρατίες. Η κρίση απαιτεί αποφάσεις, μεταρρυθμίσεις, συνεννόηση. Εμείς στην Ελλάδα που το μεταπολιτευτικό μοντέλο απέτυχε, το ζούμε πιο έντονα.
Είπα και πριν, έχουμε διαφορετική ιδεολογία αλλά τα διλήμματα είναι κοινά και οι συνθήκες μέσα στην Ε.Ε. κοινές... Έχετε κατορθώσει να προσαρμόσετε την αριστερή σας ιδεολογία μέσα στις συνθήκες μιας παγκοσμιοποιημένης οικονομίας. Εμείς είμαστε ένα κεντροδεξιό κόμμα. Πιστεύουμε στην ελεύθερη οικονομία και στις ευκαιρίες ανάπτυξης.
Συμπίπτουμε ωστόσο σε ένα σημείο. Στην τεράστια σημασία του κοινωνικού κράτους, που ιδιαίτερα μέσα στην κρίση αποτελεί βάλσαμο για τους ασθενέστερους. Είναι το καλύτερο συστατικό για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Εμείς στη Ν.Δ. το έχουμε εισάγει στη δική μας κοσμοθεωρία. Είμαστε οπαδοί του κοινωνικού φιλελευθερισμού. Έχουμε δηλαδή πάρει τις αναγκαίες αποστάσεις από τις αρχές του νεοφιλελευθερισμού.
Η Ελλάδα περνάει δύσκολες ώρες. Η μεγάλη ανάγκη δανεισμού μας οδήγησε σε ένα μνημόνιο με την Τρόϊκα. Η Ν.Δ. ποτέ δεν διαφώνησε με το δανεισμό. Διαφωνεί όμως κάθετα με τη δανειακή σύμβαση που λέγεται μνημόνιο. Και δυστυχώς, επαληθεύεται συνεχώς, γιατί νέα μέτρα λαμβάνονται για να ικανοποιηθούν οι υποχρεώσεις μας. Το κόμμα μας ασκεί συνετή αντιπολίτευση με προτάσεις. Στηρίζει τις μεταρρυθμίσεις και πιέζει την Κυβέρνηση να επιταχύνει την ανάπτυξη. Δεν είμαστε ευχαριστημένοι ωστόσο από την Ελληνική Κυβέρνηση σε αυτό.
Το ίδιο σκεπτικοί είμαστε και στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Νιώθουμε γύρω μας μια μυστική ατζέντα διπλωματικών πρωτοβουλιών χωρίς καμία συνεννόηση και δηλώνουμε ότι η κρίση δεν μπορεί να γίνει άλλοθι για υποχωρήσεις.
Είχαμε την τιμή να ακούσουμε τον Πρόεδρο κ. Χριστόφια στην Ελληνική Βουλή να επεξηγεί τις συνθήκες και τις πρωτοβουλίες για το Κυπριακό. Νομίζω ότι όλοι οι βουλευτές μείναμε ικανοποιημένοι από τις ξεκάθαρες θέσεις. Στηρίζουμε ανεπιφύλακτα τη διζωνική ομοσπονδία ενός ενιαίου κυπριακού κράτους. Με μια ταυτότητα μια προσωπικότητα και μια υπηκοότητα. Στηρίζουμε τις τριμερείς συνομιλίες υπό τον ΟΗΕ και υπενθυμίζουμε ότι με CASUS BELLI από Τουρκία προς Ελλάδα και με εκδημοκρατισμό στην Τουρκία, η Ε.Ε. δεν μπορεί να αποτελεί σταθερό στόχο της Τουρκίας.
Το Κυπριακό δεν παύει να είναι μια περίπτωση βάναυσης στρατιωτικής κατοχής που παραβιάζει κατάφορα τις αρχές του ΟΗΕ αλλά και της Ε.Ε. της οποίας αποτελείται αναπόσπαστο μέλος.
Αντιλαμβανόμαστε, όπως και ο Πρόεδρός σας δήλωσε, ότι συμφωνία χωρίς συμβιβασμούς δεν υπάρχει. Εσείς έχετε τον τελευταίο λόγο. Η Ελλάδα στηρίζει, όλα τα κόμματα είναι εδώ. Τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς εσάς....
Είμαι σίγουρος για την ανοιχτή και ειλικρινή γραμμή επικοινωνίας με την Ελλάδα".