Εκτός από το "ανοιχτό μέτωπο" της διοίκησης της εταιρείας Σέλμαν με τους εργαζόμενους στο εργοστάσιο στο Βασιλικό, όπου συνεχίζει τις απολύσεις, υπάρχουν και άλλα προβλήματα και τα "ανοιχτά μέτωπα" αυτή τη φορά είναι με συνέταιρο του κ. Αδαμόπουλου.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για τη δικαστική διαμάχη που έχει ξεκινήσει εδώ και 10 μήνες μεταξύ της Σέλμαν Α.Ε και της Σέλμαν Σοφιανός Παρκέτα Α.Ε και πλέον θέτουν ερωτήματα για το αν τελικά το "όραμα του νέου προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου είναι η ανάπτυξη και όχι η συρρίκνωση", όπως ο ίδιος είχε αρχικά επισημάνει.
Στις 15 Νοεμβρίου εκδικάστηκε η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά του κ. Νίκου Σοφιανού, διευθύνοντα συμβούλου της θυγατρικής εταιρείας, με στόχο, σύμφωνα με τις δηλώσεις του ίδιου στον "Σερβιτόρο της Εύβοιας" "να πετύχει προσωρινή διοίκηση για να πάρει ο νέος πρόεδρος και διευθύνων πρόεδρος κ. Αδαμόπουλος Αντώνης τη διοίκηση της εταιρείας".
Από αυτή την πρώτη δικαστική αναμέτρηση ο κ. Σοφιανός βγήκε αλώβητος, καθώς απορρίφθηκε η αίτηση της Σέλμαν, ωστόσο, ακολουθεί νέα δικάσιμος στις 8 Δεκεμβρίου. Ο κ. Σοφιανός εκτιμά πως και αυτή τη φορά η απόφαση θα είναι υπέρ του. Σε αυτή την περίπτωση, όπως δηλώνει, θα ζητήσει αποζημίωση από τον κ. Αδαμόπουλο, κάτι το οποίο ναι μεν χαρακτηρίζει δυσάρεστο, αλλά δεν έχει άλλη επιλογή, από τη στιγμή που δεν τηρήθηκαν τα συμφωνηθέντα.
Ο κ. Σοφιανός ανέφερε: "...ο κ. Αδαμόπουλος έχει κάθε δικαίωμα να θέλει να λύσει τη συνεργασία που ξεκίνησε το 2006, αλλά έπρεπε αυτό να γίνει με βάση το συμφωνητικό που έχει υπογραφεί, να θέσει δηλαδή ένα τίμημα για το 50% που έχει η θυγατρική εταιρεία.
Αυτό όχι μόνο δεν έγινε, αλλά ο κ. Αδαμόπουλος απάντησε, πως δε τον νοιάζει τι έχουμε υπογράψει και ότι θα κλείσει την εταιρεία μου.
Είναι σαφές ότι υπάρχουν άλλα σχέδια και σε αυτά είμαστε εμπόδιο. Το παρκέτο είναι το μοναδικό τελικό προϊόν προς τον καταναλωτή και αυτό θα μπορούσε να διαφημιστεί και να γίνει σημαία του ομίλου. Αυτό το προϊόν δεν το ελέγχει. Θέλει, λοιπόν, τον έλεγχο και το όνομα κάτι που είναι δικαίωμά του, πρέπει, όμως,να σεβαστεί τη διαδικασία που προβλέπει το συγκεκριμένο συμφωνητικό.
Σύμφωνα με τα όσα ακούγονται το τελευταίο διάστημα ενδεχομένως να υπάρχουν άλλα σχέδια για την πορεία της Σέλμαν σε σχέση με την πορεία της Alfa Wood από την πλευρά του νέου ιδιοκτήτη".
Ο κ. Σοφιανός, παρόλο που δεν έχει σχέση με το εργοστάσιο της Σέλμαν στο Βασιλικό, εντούτοις ανέφερε πως το θέμα που έχει προκύψει με τις απολύσεις των εργαζομένων είναι μία πονεμένη ιστορία. Συγκεκριμένα, τόνισε, πως "...θα μπορούσε να βρεθεί άλλη λύση και όχι να ακολουθηθεί η χειρότερη που είναι να έχεις απέναντι τους εργαζόμενους, κάνοντάς τους εχθρούς" και πρόσθεσε: "Για μένα το ζητούμενο και κύριο μέλημά μου είναι η συνεργασία και όχι ο εκφοβισμός. Πρέπει να βρεθεί τρόπος να σε στηρίζουν οι εργαζόμενοι".
Το ιστορικό της υπόθεσης:
"Η Σέλμαν δια του τότε Αντιπροέδρου της κ. Τίτου Κομνηνού, ήρθε σε επαφή με τον Νίκο Σοφιανό το 2005 προκειμένου να διερευνήσει πιθανότητα συνεργασίας. Μετά από μήνες υπεγράφη τον Μάρτιο 2006 προσύμφωνο και, μετά τον νομικό και λογιστικό έλεγχο από την PWC, τελικό συμφωνητικό τον Οκτώβριο 2006 όπου η Σέλμαν εξαγόρασε το 40% της εταιρίας Sofrom Parquet S.A., (ανήκε στους Κωνσταντίνο και Νίκο Σοφιανό), η οποία παράγει ξύλινα δάπεδα (παρκέτα) από το 2000 στο Buzau Ρουμανίας.
Ταυτόχρονα, ιδρύθηκε και μία εμπορική εταιρία παρκέτων στην Αθήνα με την επωνυμία ΣΕΛΜΑΝ ΣΟΦΙΑΝΟΣ ΠΑΡΚΕΤΑ Α.Ε. στην οποία η ΣΕΛΜΑΝ συμμετέχει κατά 50% (με 49% συμμετέχει η SOFROM και με 1% ο Νίκος Σοφιανός). Στην εταιρία αυτή είναι από την ίδρυσή της Διευθύνων Σύμβουλος ο Νίκος Σοφιανός και παρουσιάζονται κέρδη από ιδρύσεως, σε αντίθεση με την μητρική ΣΕΛΜΑΝ η οποία έχει την τελευταία εξαετία διογκούμενες ζημιές, με αποκορύφωμα τις ζημιές εξαμήνου 2010 (17 εκατ. Ευρώ) επί διοίκησης Αντ. Αδαμόπουλου.
Ζημιές είχε η Σέλμαν και στον τομέα των παρκέτων και με τον παραπάνω συνεταιρισμό επιτύγχανε τα εξής:
Η συνεργασία με την Σέλμαν μέχρι το τέλος του 2009 όπου η οικογένεια Π. Ηλιάδη πούλησε το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών στην Alfawood του κ. Αντ. Αδαμόπουλου ήταν ανέφελη. Και οι δύο εταιρίες (Sofrom και Σέλμαν Σοφιανός) πήγαιναν εξαιρετικά και η γενικότερη σχέση μεταξύ Νίκου Σοφιανού και Τίτου Κομνηνού ήταν άριστη. Στην Ελλάδα κερδίσαμε διάφορα καλά έργα με αποκορύφωμα το μεγαλύτερο έργο που έχει προκύψει στον κλάδο μας, το ξενοδοχειακό συγκρότημα COSTA NAVARINO στην Πύλο Μεσσηνίας, μεταξύ 40 άλλων ανταγωνιστών.
Τον Ιανουάριο 2010 ο Αντ. Αδαμόπουλος συναντήθηκε με τον Νίκο Σοφιανό (ο Κωνσταντίνος Σοφιανός απεβίωσε τον Ιούνιο 2009) και του ανακοίνωσε ότι δεν επιθυμεί να είναι πλέον συνέταιρος με τον Νίκο Σοφιανό. Κάτι τέτοιο είναι ασφαλώς δικαίωμά του και μάλιστα η περίπτωση αυτή είχε προβλεφθεί με το Συμφωνητικό Μετόχων που είχε υπογραφεί μεταξύ Νίκου Σοφιανού και Σέλμαν. Ο Νίκος Σοφιανός πρότεινε στον Αντ. Αδαμόπουλο να ενεργοποιήσει την διαδικασία του Συμφωνητικού Μετόχων (η οποία προβλέπει αποτίμηση των εταιριών και μετά πρόταση εξαγοράς ή πώλησης των μετοχών) και ο τελευταίος απάντησε ότι δεν τον ενδιαφέρει τι είχε υπογραφεί με τον Ηλιάδη (ενώ το συμφωνητικό ήταν μεταξύ Νίκου Σοφιανού και Σέλμαν) και ότι ουσιαστικά θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του προκειμένου να σταματήσει τη λειτουργία των δύο εταιριών.
Ουσιαστικά αυτό που ενοχλεί ιδιαίτερα τον Αντ. Αδαμόπουλο είναι που μέσα στον όμιλο Σέλμαν - Alfawood που ελέγχει υπάρχει μία εταιρία όπου:
Όλα τα παραπάνω τον ενοχλούν ιδιαίτερα και θέλει να απαλλαγεί από αυτά αλλά χωρίς κόστος".
Σχετικά θέματα: