Με αφορμή την πυρκαγιά που ξέσπασε στον υδροβιότοπο του Δύστου ο επικεφαλής του περιφερειακού ψηφοδελτίου "Ριζοσπαστική και Οικολογική Συνεργασία- Πολίτες Ενάντια στο Μνημόνιο" κ. Στουπής Νίκος μαζί με τον γραμματέα του συλλόγου Προστασίας Αλιβερίου κ. Σπίθα Βαγγέλη βρέθηκαν στον τόπο της καταστροφής, τονίζοντας ότι "στην μέση της εκλογικής διαδικασίας και με το ενδιαφέρον των πολιτικών στις κάλπες, ένα έγκλημα συντελείται στον υδροβιότοπο του Δύστου της Νότιας Εύβοιας αφού η πυρκαγιά για δεύτερη μέρα κατακαίγει τον καλαμιώνα της Λίμνης Δύστου, έχοντας αποτεφρώσει μέχρι στιγμής περί το 10% της συνολικής έκτασης της περιοχής."
Η Λίμνη Δύστος είναι χαρακτηρισμένη ως περιοχή υψηλής προστασίας με κωδικό GR 2420008 SPA 2636,00, και βρίσκεται σε απόσταση 57 χιλιομέτρων από τη Χαλκίδα.
Η συνολική της έκταση υπολογίζεται σε 4.750 στρέμματα, αλλά κατά τους θερινούς μήνες περιορίζεται λόγω ξηρασίας. Είναι περιοχή με απέραντους καλαμιώνες όπου ενδημούν και συναντώνται πολλά είδη πτηνών (πάπιες, χήνες, ερωδιοί, νερόκοτες κ.λ.π.), αποτελεί ενδιάμεσο σταθμό για αποδημητικά πτηνά, γεγονός που την καθιστά σημαντικό υδροβιότοπο.
Ο Νίκος Στουπής με το τέλος της περιοδείας στην περιοχή δήλωσε:
"Με την πυρκαγιά στον υδροβιότοπο του Δύστου καταστρέφεται ένας σημαντικός πνεύμονας ζωής για την περιοχή του Δύστου. Οι καιρικές συνθήκες (δυνατοί άνεμοι) και το ανάγλυφο του εδάφους δεν επιτρέπουν την πρόσβαση σε επίγεια και αέρια μέσα πυρόσβεσης ενώ η ρίψη αλμυρού νερού έτσι ή αλλιώς δεν συνιστά και καλή περιβαλλοντική πρακτική.
Καταγγέλλουμε την αδιαφορία και ανυπαρξία της συντεταγμένης πολιτείας. Όχι γιατί έτσι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις. Όχι μόνο γιατί συναντήσαμε την πυροσβεστική Υπηρεσία να είναι θεατής. Την καταγγέλλουμε για την ανύπαρκτη κινητοποίηση της. Για την αργή και με ρυθμό χελώνας ενεργοποίηση των μηχανισμών. Την καταγγέλλουμε για τον αποσυντονισμό των υπηρεσιών της. Σήμερα δεν υπάρχει συντονισμός με ειδικούς και επιστήμονες για να μην έχουμε ολοσχερή καταστροφή της λίμνης του Δύστου. Οι Δήμοι απουσίαζαν. Νομαρχία, τμήμα Περιβάλλοντος και Δασική υπηρεσία δεν ήσαν ενήμεροι.
Καταγγέλλουμε την πολιτεία για την αδιαφορία της. Η Περιοχή για πάνω από 15 χρόνια θεωρείται ως υπό ένταξη στο δίκτυο NATURA χωρίς δυστυχώς να εγγράφεται στον ειδικό κατάλογο. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει Διαχειριστικό Σχέδιο ούτε βεβαίως και Φορέας Διαχείρισης για την περιοχή. Το θέμα έχει τεθεί επανειλημμένα και διαχρονικά από τον τέως Βουλευτή του Συνασπισμού Βαγγέλη Αποστόλου και τον αείμνηστο σύντροφο μας βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλη Παπαγιαννάκη, χωρίς την λήψη οποιουδήποτε μέτρου.
Έκτοτε πέρασαν τέσσερις εναλλασσόμενοι Γενικοί Γραμματείς Περιφερειών διορισμένοι από την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ξοδεύτηκαν δεκάδες εκατομμύρια Ευρώ για πολλά, αλλά δεν στάθηκε δυνατόν να δοθούν ούτε μερικές δεκάδες χιλιάδες € για μια μελέτη διαχείρισης της περιοχής του Δύστου.
Ακόμη και όταν προτείναμε διαχειριστική μελέτη στο πλαίσιο του Ολοκληρωμένου Προγράμματος Ανάπτυξης Καρυστίας (άξονας 1 μέτρο 8 του ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας) που θα άνοιγε τον δρόμο για την δημιουργία Φορέα Διαχείρισης και ενώ έγινε η σχετική προκήρυξη του έργου με δικαιούχο φορέα τον Δήμο Δυστίων, ο τότε Περιφερειάρχης Σκορδάς φρόντισε να μην υλοποιηθεί, λέγοντας πως δεν υπάρχουν πιστώσεις.
Υπάρχει τέλος ένα σοβαρό θέμα. Μετά την καταστροφή που ελπίζουμε να σταματήσει εδώ, χρειάζονται εξειδικευμένες πολιτικές και μέτρα. Τι θα γίνει με τα ενδημικά είδη που ζουν στην περιοχή και των οποίων θα έχει καταστραφεί ο χώρος κατοικίας; Τι θα γίνει με τη αποδημητικά πουλιά και τα διερχόμενα είδη που δεν θα μπορέσουν να σταματήσουν σε ένα χώρο καταστραμμένο; Πως θα αποκτήσει σύντομα ο Δύστος την παλιά του ομορφιά;
Θα χρειαστεί κινητοποίηση της συνταγμένης πολιτείας και των φορέων ιδιαίτερα του ΥΠΕΚΑ, της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης στο τέλος της θητείας της, έτσι ώστε σε συνεργασία με τους φορείς περιβάλλοντος, το επιστημονικό προσωπικό, την Αυτοδιοίκηση να αντιμετωπίσουν όλες τις πλευρές του θέματος.
Η παράταξή μας στο Περιφερειακό Συμβούλιο θα θέσουμε αποφασιστικά την προστασία των περιοχών NATURA, την δικτύωση αυτών, την κάλυψή τους με επιστημονικό προσωπικό, την εκπόνηση διαχειριστικών σχεδίων και την δημιουργία Φορέων Διαχείρισης".
Σχετικό θέμα: