"Από το 2008 είχαν αποσταλεί από το δήμο Μεσσαπίων και τη διεύθυνση περιβάλλοντος της Νομαρχίας στο αρμόδιο Υπουργείο στοιχεία και είχε υποβληθεί πρόταση για ένταξη του έργου της απομάκρυνσης των στερεών και υγρών αποβλήτων από συγκεκριμένες περιοχές. Στη συνέχεια όταν ανέλαβε η νέα κυβέρνηση εστάλησαν εκ νέου έγγραφα στην περιφέρεια και προς το ΥΠΕΧΩΔΕ".
Αυτό επεσήμανε μιλώντας στο "Σερβιτόρο της Εύβοιας" ο δήμαρχος Μεσσαπίων κ. Μπαζώτης Αντώνης, τονίζοντας, ότι η ειδική γραμματέας περιβάλλοντος κα Καραβασίλη είχε από το Δεκέμβριο του 2009 στο συρτάρι της την πρόταση ένταξης του συγκεκριμένου έργου.
"'Ένα χρόνο μετά εγκρίθηκαν τα χρήματα -δήλωσε ο κ. Μπαζώτης- και πλέον αποδεικνύεται περίτρανα ποιος έχει την ευθύνη για τις εγκρίσεις που έδιναν σε περιβαλλοντικές μελέτες και τις άδειες λειτουργίας που χορηγούσαν σε εργοστάσια, τα οποία στη συνέχεια μετέφεραν και εναπόθεταν τα απόβλητά τους σε προκαθορισμένες, βάσει των μελετών, περιοχές. Και ενώ υπάρχει πρόστιμο από την ΕΕ για 600.000 τόνους τοξικών αποβλήτων, που είναι διάσπαρτα σε όλη την Ελλάδα και στην περιοχή μας, μέχρι σήμερα δεν είχαν κάνει καμία προσπάθεια για την αντιμετώπιση του προβλήματος".
Ο κ. Μπαζώτης εξέφρασε την ευχή να ξεκινήσει έστω και με καθυστέρηση το έργο της απομάκρυνσης των αποβλήτων που μόλυναν τον υδροφόρο ορίζοντα και στη συνέχεια να αποκατασταθούν οι χώροι που έχουν ρυπανθεί. "Εύχομαι -είπε- να καθαρίσει η περιοχή".
Το φράγμα των Ψαχνών θα συμβάλλει στην αποκατάσταση της περιοχής"
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο θέμα του πόσιμου νερού, λέγοντας πως έλαβε προεκλογικά αγωγές, επαναλαμβάνοντας ότι "δικαιώθηκε πλήρως, γιατί δεν έδωσε στους πολίτες ακατάλληλο νερό".
Για μία ακόμα φορά ήταν κατηγορηματικός: "Δεν ξεπεράσαμε τα όρια που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία και άλλωστε, όπως απάντησε σε ερώτηση της κας Περλεπέ η ίδια η υπουργός περιβάλλοντος, δεν υπάρχει όριο εξασθενους χρωμίου και η νομοθεσία προβλέπει όριο 50 mg ανά λίτρο του ολικού χρωμίου. Αυτή τη στιγμή μάλιστα ήμαστε και κάτω από τα 2 mg που όρισε η δικαστική απόφαση. Έχουμε το καλύτερο νερό, σε Κοντοδεσπότι και Ψαχνά το μηδένισα".
Ο δήμαρχος τόνισε, επίσης, ότι για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των τοξικών αποβλήτων θα χρειαστούν δεκαετίες καθώς "απαιτούνται έργα για να καθαριστούν οι περιοχές από τα νιτρικά και το χρώμιο. Ο καλύτερος τρόπος είναι να κατασκευαστεί το φράγμα των Ψαχνών, ένα έργο για το οποίο υπάρχει έχει τεχνικό δελτίο για δημοπράτηση και αν δοθούν τα χρήματα ξεκινάει άμεσα. Το φράγμα μπορεί να σώσει περιοχή και να χρησιμοποιηθεί για άρδευση και να κλείσουν και οι γεωτρήσεις που αντλούν νερό με χρώμιο και νιτρικά. Με τον τρόπο αυτό σιγά- σιγά θα εμπλουτιστεί ο υδροφόρος ορίζοντας μεν καθαρό νερό και σε μία δεκαετία θα έχει εξυγιανθεί η περιοχή".
Σχετικό θέμα: