Τελικά ο τρόπος που έγινε η περαίωση είναι "γκάφα", σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας κα Κατσέλη, ή όχι;
Όποιος φορολογούμενος δεν επιθυμεί να υπαχθεί στην περαίωση μπορεί να αγνοήσει τα σημειώματα χωρίς καμία επίπτωση, όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου, ή δεν μπορεί;
Είναι η περαίωση "απολύτως προαιρετική" και "δυνητική επιλογή" για το κλείσιμο ανέλεγκτων χρήσεων ή δεν είναι;
Τα ερωτήματα αυτά και πολλά ακόμα απασχολούν πολλούς επαγγελματίες και όχι μόνο, αφού σημειώματα έφτασαν εκτός από συνταξιούχους ακόμα και σε νεκρούς...
Οι απαντήσεις που δίνουν οι πιο ειδικοί είναι ότι όσοι δεν υπαχθούν στην περαίωση θα ζουν με το φόβο του ελέγχου ανά πάσα στιγμή. Όποιος λοιπόν έχει κάτι να φοβάται, ενδεχομένως σε κάποιο έλεγχο να κληθεί να να πληρώσει περισσότερους φόρους σε πρόστιμα και προσαυξήσεις σε σχέση με το ποσό της περαίωσης.
Αρα, όσοι είναι πιστοί της ρήσης "καθαρός ουρανός, αστραπές δεν φοβάται", μπορούν να την αγνοήσουν.
Σταμάτης Σπύρου: "Μεγάλη αποχή στην περαίωση"
Μιλώντας στο "Σερβιτόρο της Εύβοιας" ο πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Εύβοιας κ. Σπύρου Σταμάτης δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η περαίωση δεν θα αποδώσει τα αναμενόμενα στο κράτος, καθώς μέχρι σήμερα και χωρίς να έχει ακόμα ολοκληρωθεί η διαδικασία αποστολής των σημειωμάτων "είναι ζήτημα αν θα ανταποκριθεί το 50%".
Όπως είπε χαρακτηριστικά: "Θα υπάρξει αποχή, όπως έγινε και με τις εκλογές".
Σε κάθε περίπτωση πάντως τόνισε, πως θα πρέπει οι επιτηδευματίες να εξετάσουν με μεγάλη προσοχή το θέμα των εκκρεμοτήτων, εάν έχουν, γιατί αν διαπιστωθούν παραβάσεις τότε τα ποσά που θα κληθούν να πληρώσουν είναι σημαντικά.
Ανέφερε, ότι έχουν γίνει πάρα πολλά λάθη και πρόσθεσε ότι ως Ένωση Φοροτεχνικών έχουν δώσει οδηγίες στα μέλη τους να χειριστούν κάθε υπόθεση με τους επαγγελματίες.
Κώστας Ρουσόπουλος: "Η περαίωση δεν θα αποδώσει χρήματα στην εφορία"
"Πολλά είναι τα "παρατράγουδα" της περαίωσης καθώς σημειώματα φτάνουνε σε πρόσωπα που δεν ζουν, κάτι που συνέβη και στην Εύβοια. Τα λάθη που γίνονται δημιουργούν άσχημη εικόνα και προκαλούν έντονες αντιδράσεις". Αυτό τόνισε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου κ. Κώστας Ρουσόπουλος και πρόσθεσε, ότι η όλη κατάσταση δεν συνάδει με το πνεύμα της περαίωσης για την τακτοποίηση εκκρεμοτήτων.
Ο κ. Ρουσόπουλος σε δηλώσεις του στο "Σερβιτόρο της Εύβοιας" υποστήριξε πως παρά το γεγονός, ότι η περαίωση θεωρείται ότι γίνεται με ευνοϊκούς όρους, εντούτοις δεν θα υπάρξει ανταπόκριση από τη στιγμή που λόγω έλλειψης ρευστότητας, κάποιοι που ενδεχομένως να θέλουν να τακτοποιήσουν τις οφειλές, δεν θα το πράξουν. Επίσης, υπάρχουν και οι επαγγελματίες που δεν θα πληρώσουν, γιατί δεν έχουν να "κρύψουν" κάτι και δεν ανησυχούν για μελλοντικό έλεγχο στα βιβλία τους, Α' ή Β' κατηγορίας.
Ο κ. Ρουσόπουλος ανέφερε, ωστόσο,πως αν κάποιος έχει κάνει παρατυπίες προτιμότερο θα ήταν να σκεφτεί πιο σοβαρά αν αποδεχτεί ή όχι τους ευνοϊκούς όρους της περαίωσης.
Χαρακτήρισε δε αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα ως κωμικοτραγικο τονίζοντας ότι "δεν θα αποδώσει έσοδα στην εφορία, γιατί ο επιτηδευματίας είναι ήδη πιεσμένος οικονομικά".
Γιώργος Μητροπέτρος: "Να συμβουλευτούν τους λογιστές για την περαίωση"
Ο οικονομολόγος, πρώην πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου κ. Μητροπέτρος Γιώργος απαντώντας στο ερώτημα, αν θα πρέπει οι φορολογούμενοι που λαμβάνουν τα σημειώματα της περαίωσης να επαναπαυτούν από τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών, ότι είναι προαιρετική και ότι δεν θα υπάρξουν συνέπειες, ήταν κατηγορηματικός: "δεν πρέπει να τον πιστέψουν, γιατί η δήλωσή του έγινε προεκλογικά".
Όπως είπε, θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να υπάρξει συνεννόηση με τους λογιστές και ο κάθε επιτηδευματίας να σταθμίσει παράγοντες, όπως ο φόβος ελέγχου σε παλαιότερες χρήσεις, για να αποφασίσει στη συνέχεια εάν θα αποδεχτεί ή όχι την περαίωση.
Πρόσθεσε, πως ο έλεγχος θα γίνει κατά προτεραιότητα κυρίως σε επιχειρήσεις με φορολογικό ενδιαφέρον, οι οποίες κάνουν μεγάλο τζίρο. Σε αυτή την περίπτωση αν ορισμένοι έχουν εκκρεμότητες τους συμφέρει να κάνουν χρήση των ευνοϊκών όρων της περαίωσης γιατί τα ποσά που θα πληρώσουν είναι μικρότερα.
Ανέφερε, επίσης, ότι οι επιχειρηματίες με τζίρο πάνω από 1 εκ. ευρώ είναι εκείνοι που θα σπεύσουν να πληρώσουν, ενώ οι μικρομεσαίοι θα αγνοήσουν τα σημειώματα λόγω της οικονομικής κρίσης και του καταιγισμού υποχρεώσεων προς τα διάφορα ταμεία.
Ο κ. Μητροπέτρος επανέλαβε, πως πρέπει να συμβουλευτούν τους λογιστές, να γίνει ταυτοποίηση των στοιχείων ακαθάριστων εσόδων με αυτά της περαίωσης και στη συνέχεια να ζητήσουν περαιτέρω διευκρινίσεις από το ειδικό τμήμα στην εφορία.