Στις 13 Οκτωβρίου έγινε ακόμα ένας πλειστηριασμός από την εκκαθαρίστρια Τράπεζα Πειραιώς για την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας Δάριγκ.
Οικόπεδα, κτιριακές εγκαταστάσεις, μηχανολογικός εξοπλισμός, προϊόντα, πρώτες ύλες, μετοχικά δικαιώματα κ.α. βγαίνουν στο σφυρί. Την ίδια ώρα οι πρώην εργαζόμενοι στο "κουφάρι", σήμερα, της Δάριγκ περιμένουν υπομονετικά να εισπράξουν αυτά που τους οφείλονται, αυτά που έχουν δουλέψει.
Συνολικά οι απαιτήσεις τους ανέρχονται στο ποσό περίπου των 10 εκ. ευρώ. Ακριβώς το ύψος του δανείου, που είχε υποσχεθεί ο δήμαρχος κ. Ζεμπίλης, ότι θα λάβει ο δήμος Χαλκιδέων, προκειμένου να καταθέσει προσφορά για την αγορά του οικοπέδου.
Ο δήμαρχος είχε επαναλάβει, ότι παρακολουθούν την υπόθεση και περιμένουν να μειωθούν οι προσφορές για να λάβουν μέρος στη διαδικασία, εκτιμώντας, ότι δεν θα βρεθεί άλλος αγοραστής.
Ήδη, όμως, έχει πωληθεί το οικόπεδο στη Ριτσώνα, αντί του τιμήματος των 703.000 ευρώ και στον πλειστηριασμό της Τετάρτης 13 Οκτωβρίου βρέθηκε αγοραστής για την αποθήκη της εταιρείας, που βρίσκεται πίσω από το εργοστάσιο, 440 τ.μ, αντί του ποσού των 90.000 ευρώ.
Ο πρώην πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων τον κ. Ζυγογιάννης, μιλώντας στο "Σερβιτόρο της Εύβοιας" εμφανίστηκε επιφυλακτικός όσον αφορά στις πραγματικές προθέσεις του δήμου, λέγοντας, ότι θα έπρεπε ήδη να είχε ληφθεί το δάνειο για να μπορέσει να συμμετάσχει στον πλειστηριασμό και να αγοράσει το οικόπεδο, κάτι που όλοι επιθυμούν.
Υποστήριξε, πως αν περιμένουν να μειωθεί και άλλο η τιμή της προσφοράς ενδεχομένως να μην πάρουν τα χρήματά τους οι εργαζόμενοι, καθώς αυξάνονται και τα έξοδα της εκκαθάρισης.
Ο κ. Ζυγογιάννης ανέφερε, επίσης, ότι πλέον δεν έχει νόημα να συναντηθούν με τον δήμαρχο κ. Ζεμπίλη, εκτιμώντας ότι εάν υπήρχε η πραγματική βούληση δεν θα είχε τεθεί ζήτημα ενός ή δύο εκατομμυρίων ευρώ, στο αρχικό ποσό του δανείου, αλλά θα είχαν ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες για τη λήψη του και θα είχαν καταθέσει προσφορά. "Οι εργαζόμενοι -είπε- δεν θέλουν να ακούσουν για δεύτερη φορά ψέματα και δικαιολογίες."
Σε επικοινωνία μας με τον Διευθυντή της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου Χαλκιδέων τον κ. Κοσμά Νικολόπουλο λάβαμε την απάντηση, ότι αυτό το διάστημα απαγορεύεται να ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση που θα δεσμεύει την επόμενη δημοτική αρχή, όπως είναι η αγορά ακινήτων ή η λήψη δανείων. Ο Κώδικας αναφέρει ότι απόφαση μπορεί να ληφθεί μόνο για θέματα που έχουν το χαρακτηρισμό του κατ' επείγοντος.
Διευκρίνισε ότι το Φεβρουάριο του 2010, οπότε και είχε γίνει η επίμαχη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, είχε καταρχήν εκφραστεί η πολιτική πρόθεση για τη λήψη του δανείου και η απόφαση αφορούσε την εξουσιοδότηση για τη διερεύνηση των δυνατοτήτων, που υπάρχουν.
Τότε, ο δήμαρχος κ. Ζεμπίλης είχε κάνει λόγο για ιστορική απόφαση, χαρακτηρίζοντάς τη ως τη μόνη λύση για την αποπληρωμή των εργαζομένων και είχε τονίσει ότι η οικονομική κατάσταση του δήμου τους επιτρέπει να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της δανειοδότησης.
Ο κ. Νικολόπουλος τόνισε, ότι η διαδικασία για τη λήψη ενός δανείου είναι χρονοβόρα καθώς απαιτούνται εξειδικευμένες αποφάσεις, όπως είναι η υποβολή αιτήματος, η έγκριση, η αποδοχή των όρων και ο προσυμβατικός έλεγχος από τα κεντρικά του Ελεγκτικού Συνεδρίου λόγω του ότι το συγκεκριμένο ποσό είναι μεγάλο.
Είπε χαρακτηριστικά, πως αν σήμερα ξεκινούσε η διαδικασία θα χρειάζονταν έξι μήνες για να ολοκληρωθεί.
Τόνισε, ωστόσο, ότι το θέμα το παρακολουθεί ο ίδιος ο δήμαρχος, επισημαίνοντας για μία ακόμα φορά, ότι μέχρι την 1η Ιανουαρίου δεν υπάρχει δυνατότητα λήψης καμίας απόφασης.
Να υπενθυμίσουμε, ότι ο δήμαρχος κ. Ζεμπίλης είχε δηλώσει στο "Σερβιτόρο της Εύβοιας" ότι τηρούν στάση αναμονής μέχρι να πέσει η προσφορά στα 10 εκ. ευρώ, εκτιμώντας ότι δεν θα υπάρξει ενδιαφέρον από άλλον αγοραστή, καθώς το σχέδιο πόλεως προβλέπει συγκεκριμένη χρήση για το εν λόγω οικόπεδο των 54 περίπου στρεμμάτων.
Σχετικό θέμα: