Συζητήθηκε στη Βουλή επερώτηση του ΛΑΟΣ με θέμα την πορεία ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Η βουλευτής Εύβοιας κα Ουρανία Παπανδρέου κατά την ομιλία της μεταξύ άλλων τόνισε ότι η ανεργία, η έλλειψη επενδύσεων και η μη παραγωγικότητα στην Εύβοια έχουν πάρει ανησυχητικές διαστάσεις και σύμφωνα με επίσημα στοιχεία η ανεργία στην Εύβοια έχει φτάσει στο 11%.
Μάλιστα, ανέφερε πως: "το τελευταίο διάστημα, μεγάλη αγανάκτηση αλλά και ανασφάλεια διακατέχουν το σύνολο επιχειρηματιών και εργαζομένων σε διάφορες επιχειρήσεις της Εύβοιας, καθώς βλέπουν τη μία μετά την άλλη εταιρεία να κλείνουν, να εξαγοράζονται ή να αδυνατούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους με αποτέλεσμα το μέλλον να δείχνει δυσοίωνο".
Δεν παρέλειψε δε να κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην κατάσταση που βιώνουν εργαζόμενοι σε σειρά επιχειρήσεων στην Εύβοια.
Στην ομιλία της τόνισε τα εξής: "Δυστυχώς οι πολιτικές των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας τα τελευταία χρόνια, έχουν κάνει τόσο μεγάλο κακό στην πολύπαθη Ελλάδα που όλοι οι Ευρωπαϊκοί δείκτες μας κατατάσσουν στις τελευταίες θέσεις όσον αφορά την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και την παραγωγικότητα.
Η Ελλάδα Κύριε Υπουργέ δεν παράγει. Δεν αναπτύσσει και φυσικά ποιος είναι αυτός που θα επενδύσει στην Ελλάδα των τεραστίων δημοσιονομικών προβλημάτων, του ελλείμματος και της ατελείωτης γραφειοκρατίας. Σας προκαλώ να δείτε μόνο τις διαφορές που υπάρχουν σήμερα από γραφειοκρατικής και μόνο απόψεως σε κάποιον επιχειρηματία να επενδύσει στην Ελλάδα και στην Τουρκία.
Ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας ήταν στο -1,5% του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο του 2010 σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat, που δόθηκαν στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.
Βάσει των στοιχείων της ευρωπαϊκής υπηρεσίας, την ίδια περίοδο στην ευρωζώνη και τους «27» το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1%. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurostat, το δεύτερο τρίμηνο του 2010 σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2009, ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ελλάδα ήταν στο -3,5% ενώ την ίδια περίοδο τόσο στην ευρωζώνη όσο και στην ΕΕ το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,9%.
Η ανεργία στην Ελλάδα μεγαλώνει καθημερινά και η νέα γενιά δεν κάνει πλέον όνειρα Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι. Αν είναι δυνατόν σε αυτούς που αποτελούν τον μέλλον της πατρίδας μας αντί να βρίσκουμε τρόπους ούτως ώστε να πολεμήσουμε την ανεργία να μένουμε αμέτοχοι χωρίς άμεσες λύσεις και προτάσεις. Η ανεργία, η έλλειψη επενδύσεων και η μη παραγωγικότητα στην Εύβοια Κύριε Υπουργέ έχουν πάρει ανησυχητικές διαστάσεις. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία η ανεργία στην Εύβοια έχει φτάσει στο 11%.
Το τελευταίο διάστημα, μεγάλη αγανάκτηση αλλά και ανασφάλεια διακατέχουν το σύνολο επιχειρηματιών και εργαζομένων σε διάφορες επιχειρήσεις της Εύβοιας, καθώς βλέπουν τη μία μετά την άλλη εταιρεία να κλείνουν, να εξαγοράζονται ή να αδυνατούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους με αποτέλεσμα το μέλλον να δείχνει δυσοίωνο.
Συγκεκριμένα η εταιρεία, ΛΑΡΚΟ κλείνει, η Selman παραπαίει, η Ηλεκτρομηχανική Κύμης έχει προβλήματα, η Νεοσετ απολύει αδιακρίτως, η Αtlantik ΑΕ έχει τεράστια οικονομικά προβλήματα, ενώ ακούγονται διάφορα και για κακοδιαχείριση. Αυτές οι συνθήκες δεν δημιουργούν προβλήματα μόνο στους εργαζομένους αλλά και σε μικρομετόχους οι οποίοι αντιλαμβάνονται ότι τα χρηματά τους είναι σε επισφαλή θέση. Για την Εύβοια, μία περιοχή που θα μπορούσε να συνεισφέρει και να βοηθήσει τη χώρα με τις δομές της σε αυτή την περίοδο πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης, δυστυχώς δεν υπάρχει όραμα.
Οι οικονομικές αποδόσεις από το ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στη μακρύ περίοδο της Μεταπολίτευσης είναι πενιχρές. Σήμερα σε σύνολο 183 οικονομιών η Ελλάδα κατατάσσεται στην 109 θέση και σε σχέση με πέρυσι έχασε εννέα θέσεις. Είναι ευκολότερο να λειτουργήσει και να επενδύσει ένας επιχειρηματίας στην Αιθιοπία, την Μολδαβία την Τουρκία ή την Αλβανία, παρά στην Ελλάδα.
Επιτέλους ας αγαπήσουμε τη χώρα μας και ας εκμεταλλευτούμε όλα όσα έχουμε βρει ως προίκα και που μόνο ο Ελλαδικός χώρος μπορεί να προσφέρει. Συγκεκριμένα η Ελλάδα έχει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα έναντι άλλων χωρών.
1. Κλίμα-φυσικό περιβάλλον: Μπορούμε να εκμεταλλευτούμε την ενέργεια του ήλιου καθώς και τα γεωθερμικά πεδία που υπάρχουν σε πολλές περιοχές της χώρας.
2. Γεωγραφική Θέση: Θα έπρεπε να έχουμε τις καλύτερες συγκοινωνίες Θαλάσσιες-Εναέριες, με τα καλύτερα λιμάνια και αεροδρόμια, δηλαδή καλύτερο και λειτουργικότερο διαμεσολαβητικό κέντρο, έτσι ώστε να έρχεται πιο εύκολα και να περνάει καλύτερα ο τουρίστας και όχι να κλείνουμε τα λιμάνια σε τέτοιες περιόδους.
3. Τουρισμός: Ποιοτικό τουρισμό παντού με αναβάθμιση των υπηρεσιών. Καλύτερα Ξενοδοχεία, Ψυχαγωγία, Λιμάνια, Αεροδρόμια. Απαραίτητη είναι και η προώθηση του αθλητισμού με καλύτερα και αξιοκρατικότερα πρωταθλήματα και διαφήμιση της χώρας μέσω αυτών αλλά και του πολιτισμού μας. Διαφήμιση της Αρχαίας Ελλάδας.
4. Παιδεία: ποιοτική και καλύτερη παιδεία για τους Έλληνες.
5. Υγεία: ποιοτική και δωρεάν Υγεία για τους Έλληνες. Εκμετάλλευση ιαματικών πηγών για ίδρυση Θεραπευτηρίων-Χώρους αναψυχής και σύσταση νέων Νοσοκομείων.
Αν εξάγουμε τα παραπάνω: Ενέργεια - Μεταφορές - Τουρισμο - Παιδεία(αθλητισμό) - Υγεία τότε θεωρούμε ότι η ανάπτυξη στη χώρα μας θα είναι θέμα χρόνου. Επιτέλους ας αγαπήσουμε την Ελλάδα και ας αξιοποιήσουμε ό,τι ο θεός την έχει προικίσει".