"Ο κόσμος κατάλαβε ότι ο Δήμος ανήκει στους Δημότες και όχι στα κόμματα. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν είναι υποκατάστατο των κομμάτων". Αυτό δηλώνει ο Δήμαρχος Κύμης και υποψήφιος για το νέο διευρυμένο δήμο Κύμης-Αλιβερίου κ. Θωμάς Δημήτρης. Αναφερόμενος στις ανεξάρτητες αυτοδιοικητικές κινήσεις κάνει λόγο για "εκφυλισμό της λέξης" και απορεί, όταν ακούσει πως όλοι τελικά οι υποψήφιοι είναι ανεξάρτητοι.
Κρίνοντας το έργο των απερχόμενων δημοτικών αρχών ο κ. Θωμάς υποστηρίζει, ότι από τη μέχρι τώρα περιοδεία του σε κάθε γωνιά του νέου Δήμου, διαπίστωσε την ανυπαρξία υποδομών, κατεστραμμένους αγροτικούς δρόμους, απουσία κοινωνικών δομών, όπως ΚΑΠΗ, Πολιτιστικά Κέντρα, την ανυπαρξία τομέα καθαριότητας και αθλητισμού, την απουσία σημαντικών αναπτυξιακών έργων.
Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στις προτεραιότητες που έχουν θέσει για την αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και στη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη μέσα από την άρτια οργάνωση των υπηρεσιών του νέου Δήμου. Σε ό,τι έχει να κάνει με τους πόρους και τα οικονομικά ελλείμματα των δήμων που συνενώνονται απαντά, πως στο Δήμο Κύμης αξιοποιούν τα εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα, δεν αφήνουν καμία ευκαιρία να πάει χαμένη και δεν είναι τυχαίο ότι έχει μπει σε τροχιά ανάπτυξης, καθώς και ότι ο Δήμος της Κύμης είναι από τους πρώτους πανελλαδικά σε απορρόφηση κονδυλίων.
Απαντώντας στο ερώτημα κατά πόσο η έδρα του νέου Δήμου έχει τις απαιτούμενες υποστηρικτικές δομές δηλώνει πως το Αλιβέρι δυστυχώς δεν τις έχει και είναι ένα από τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουν και να βρούμε λύση ώστε να μπορέσει να γίνει ένα σύγχρονο Διοικητικό Κέντρο.
"Η πρώτη μεγάλη πρόκληση θα είναι η οργάνωση των Υπηρεσιών του νέου Δήμου και η διάταξή τους με τέτοιο τρόπο που να μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των πολιτών και των αναγκών του Δήμου". Ο κ. Θωμάς απευθυνόμενος στους Δημότες τους ζητά να τους εμπιστευθούν, γιατί, όπως τονίζει: "είμαστε ο μόνος συνδυασμός που δίνει αποδείξεις συνέπειας από το έργο της οκταετίας σε όλους τους τομείς σε όλα τα χωριά και όλα αυτά αποτελούν εγγυήσεις για το αύριο".
Ποια εκτιμάτε ότι πρέπει να είναι τα χαρακτηριστικά των υποψηφίων, προκειμένου να ανταποκριθούν στις προκλήσεις των καιρών και κυρίως στα νέα δεδομένα και τις απαιτήσεις του σχεδίου "Καλλικράτης".
Εμπειρία, γνώση, υπευθυνότητα, εργατικότητα, συνέπεια, μεράκι, ανιδιοτέλεια και καταξίωση στον επαγγελματικό τους χώρο, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουν με αποτελεσματικότητα τα προβλήματα, τις ανάγκες και τις προοπτικές του νέου δήμου. Με αυτά τα κριτήρια έχει καταρτιστεί εξάλλου ο συνδυασμός μας.
Τα "χρίσματα" των κομμάτων σε υποψηφίους κατευθύνουν την ψήφο των πολιτών;
Παλαιότερα ναι, τα τελευταία όμως χρόνια αυτό δεν ισχύει. Ο κόσμος κατάλαβε ότι ο Δήμος ανήκει στους Δημότες και όχι στα κόμματα. Αφήσαμε πίσω τις διακρίσεις και τους διαχωρισμούς, Είναι ξεκάθαρο πια, ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν είναι υποκατάστατο των κομμάτων, γιατί τα κόμματα δεν μπορούν να υποκαθιστούν τις τοπικές κοινωνίες και το δικαίωμα που αυτές έχουν να διαχειρίζονται τα του Δήμου τους.
Χαρακτηριστικό αυτής της προεκλογικής περιόδου είναι η συνεχής αναφορά σε ανεξάρτητες αυτοδιοικητικές κινήσεις. Πως το σχολιάζετε;
Εκφυλισμό της λέξης! Τουλάχιστον στο Δήμο Κύμης-Αλιβερίου είναι αυτό που πραγματικά με σοκάρει. Όταν ακούω ότι όλοι τελικά είμαστε ανεξάρτητοι, τι να πω; Ότι μόνο ο κύριος Μιχαήλ είναι κομματικά υποστηριζόμενος; Θεωρώ θεμιτό από τους συνυποψήφιους να χρησιμοποιούν τα όσα επιχειρήματα διαθέτουν για να κερδίσουν. Όμως η υποτίμηση της νοημοσύνης και ο εκφυλισμός των λέξεων δεν έχει νόημα.
Σε περίπτωση που έχουμε δεύτερο γύρο εκλογών είναι ανοιχτό από την πλευρά σας το ενδεχόμενο συνεργασίας;
Ναι σίγουρα είναι ανοιχτό. Θα συνεργαστούμε με ανθρώπους, που θα διαπιστώσουμε ότι όπως και εμείς, το πρόγραμμα τους προσεγγίζει το δικό μας. Δηλαδή αποτυπώνει τις ελπίδες, τις αγωνίες αλλά και τις Προσδοκίες των πολιτών του Νέου Δήμου και δίνει ρεαλιστικές λύσεις.
Πως κρίνετε το έργο των δημοτικών αρχών στους δήμους που θα απαρτίσουν το νέο δήμο;
Είναι γνωστό ότι από τέλη Μαϊου μέχρι σήμερα γύρισα κάθε γωνιά του νέου Δήμου. Μίλησα με δεκάδες ανθρώπους, περπάτησα κάθε χωριό. Έκπληκτος διαπίστωσα ότι: Παντού είναι κατεστραμμένοι οι αγροτικοί δρόμοι, σε κακή κατάσταση οι δρόμοι μέσα στους οικισμούς. Δεν υπάρχει πουθενά στους άλλους τέσσερις Δήμους: Τεχνική υπηρεσία, ΚΑΠΗ - όταν εμείς έχουμε τρία, Πολιτιστικά Κέντρα ή στέκι για την νεολαία - όταν εμείς έχουμε πέντε. Δεν υπάρχει πουθενά βιολογικός καθαρισμός, με εξαίρεση του Αλιβερίου που όμως δεν καλύπτει τις σημερινές ανάγκες και χρειάζεται αναβάθμιση. Ανύπαρκτος ο τομέας της καθαριότητας και του αθλητισμού. Δεν έχει γίνει καμία πολιτιστική έκδοση ή δράση τουριστικής προβολής! Δεν θα αναφερθώ στην επίλυση σοβαρότερων προβλημάτων όπως το φράγμα στα Μανίκια ή η βιομηχανία στο Αλιβέρι ή η ανάδειξη της λίμνης του Δύστου ή τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα, όταν δεν καλύφθηκε η καθημερινότητα καν.
Ποια είναι τα τρία σημαντικότερα προβλήματα, που θα πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστούν στο δήμο και δεν προλάβατε να αντιμετωπίσατε μέχρι σήμερα;
Όσον αφορά το Δήμο Κύμης δεν υπάρχουν έργα που δεν προλάβαμε να ασχοληθούμε μαζί τους. Υπάρχει το μείζον θέμα του παραλιακού δρόμου Στόμιο - Πλατάνα - Παραλία Κύμης που δεν ήταν αρμοδιότητα μας και που με τα νέα δεδομένα του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» σταματά να υφίσταται. Υπάρχουν τα μεγάλα έργα τα οποία έχουν ήδη ξεκινήσει αλλά θέλουν πολύ δουλειά μέχρι να λειτουργήσουν: Λιμάνι, Ινστιτούτο Παπανικολάου, Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κύμης και φυσικά ο οδικός άξονας Χαλκίδα - Κύμη. Για το Δήμο Κύμης - Αλιβερίου κυρίαρχοι στόχοι είναι και η ανάπτυξη του Ενεργειακού Κέντρου του Αλιβερίου. Το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του νέου Δήμου το οποίο θα οργανώσει τις χρήσεις γης, θα επιλύσει τα προβλήματα της βιομηχανίας στο Αλιβέρι- με την δημιουργία ΒΙΟΠΑ, της οικιστικής και ορθολογικής ανάπτυξης των παραλιακών οικισμών, της αξιοποίησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Τέλος η άρτια οργάνωση των υπηρεσιών και η διεκδίκηση για την άμεση κατασκευή του ΧΥΤΑ της Νότιας Εύβοιας.
Ποια τα σημαντικότερα προβλήματα του νέου Δήμου σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος και ποιες οι ενέργειές σας για την επίλυσή τους.
Οι συγκρουόμενες χρήσεις γης στο νέο Δήμο, Βιομηχανία, πλούσιο φυσικό και πολιτιστικό Περιβάλλον, Ανεμογεννήτριες και άναρχη οικιστική ανάπτυξη ή υποβάθμιση παραδοσιακών οικισμών είναι το ένα θέμα που θα λυθεί από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο. Ενώ το θέμα από τις φυσικές καταστροφές, φωτιές και πλημμύρες, που τόσο έχει βασανίσει την περιοχή θα λυθεί με το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας. Επίσης η ολοκλήρωση του φράγματος στα Μανίκια και η σωστή λειτουργία της επιχείρησης ύδρευσης στο νέο Δήμο, θα συμβάλλει στην προφύλαξη των υδάτινων πόρων. Φυσικά Ανακύκλωση, ευαισθητοποίηση των πολιτών και αναπλάσεις αναδείξεις μνημείων - πολιτιστικών και περιβαλλοντικών διαδρομών είναι κάτι που για τα οποία έχουμε δείξει δείγματα γραφής αυτά τα χρόνια και τα γνωρίζουμε καλά.
Ποιες οι τρεις πρώτες κινήσεις σας για τη βελτίωση της καθημερινότητας.
Η άρτια οργάνωση των υπηρεσιών για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών είναι το μεγάλο μας στοίχημα. Μέριμνα για την Τρίτη ηλικία και τις ευπαθείς ομάδες. Δράσεις και έργα πολιτισμού και αθλητισμού.
Πως μπορεί να παρέμβει η Δήμος στο πρόβλημα της αστυνόμευσης;
Με τη δημιουργία Δημοτικής αστυνομία, η οποία θα επισκέπτεται περιοδικά όλες τις Τοπικές Κοινότητες. Θα είναι υπεύθυνη για τις παρεμβάσεις σε καταλήψεις δημόσιων χώρων και πεζοδρομίων, καταλήψεις παραλιών και ρεμάτων. Το υπαίθριο Εμπόριο (Πλανόδιο ή Στάσιμο), την εφαρμογή των διατάξεων του κανονισμού καθαριότητας και την λειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Υπάρχουν δυνατότητες να συμβάλλει ο δήμος στην αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας;
Φυσικά και υπάρχει. Ειδικά για το Δήμο Κύμης - Αλιβερίου είναι απορίας άξιο πως μπορεί ένας τόσο πλούσιος τόπος να έχει φτωχούς ανθρώπους. Αυτό, είναι επιτακτική ανάγκη ν' αλλάξει. Με έργα αναπτυξιακά και δράσεις που θα αναδεικνύουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε περιοχής. Ανάπτυξη πολιτικών και δράσεων για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Προβολή των τοπικών αγορών.
Υπάρχει σχεδιασμός για να χρησιμοποιηθεί η νέα τεχνολογία, διαδίκτυο στις υπηρεσίες του δήμου με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών;
Φυσικά και υπάρχει. Ήδη ο Δήμος Κύμης καλύπτεται ευρυζωνικά, έχει μια αρκετά ενημερωμένη ιστοσελίδα με τα τεκταινόμενα στο Δήμο. Η εμπειρία μας και σε αυτόν τον τομέα μπορεί να δώσει εγγυήσεις για το αποτέλεσμα.
Η έδρα του δήμου έχει την απαιτούμενη υποδομή να γίνει το νέο διοικητικό κέντρο;
Δυστυχώς το Αλιβέρι δεν έχει τις απαραίτητες υποδομές και είναι ένα από τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε και να βρούμε λύση ώστε αυτό να μπορέσει να γίνει ένα σύγχρονο Διοικητικό Κέντρο. Η πρώτη πάντως μεγάλη πρόκληση θα είναι η οργάνωση των Υπηρεσιών του νέου Δήμου και η διάταξή τους με τέτοιο τρόπο που να μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των πολιτών και των αναγκών του Δήμου. Επίκεντρο αυτής της προσπάθειας πρέπει να είναι οι πολίτες. Η γρήγορη και αποτελεσματική εξυπηρέτησή τους όσο το δυνατόν περισσότερο κοντά στον τόπο κατοικίας και εργασίας τους.
Επαρκεί το στελεχιακό δυναμικό των δήμων που συνενώνονται για να ανταποκριθούν στις ανάγκες απρόσκοπτης λειτουργίας του νέου δήμου;
Για το εάν επαρκεί θα σας απαντήσω στις 2 του Γενάρη, όμως βασική μας μέριμνα είναι η διοικητική αναδιάρθρωση του Δήμου και η ορθολογική διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού. Ένα μεγάλο κεφάλαιο του νέου Δήμου είναι οι εργαζόμενοι των πέντε σημερινών δήμων. Χωρίς αυτούς δεν γίνεται η μεταρρύθμιση που επιδιώκουμε. Πιστεύουμε στη σωστή οργάνωση και αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και είμαστε σίγουροι πως το αποτέλεσμα θα μας δικαιώσει.
Ποια είναι σήμερα η οικονομική κατάσταση των δήμων που συνενώνονται; Γνωρίζετε εάν υπάρχει έλλειμμα και σε τι ποσό ανέρχεται;
Αλλο ένα ερώτημα που θα απαντηθεί το Γενάρη. Το μόνο που ξέρω είναι ότι σίγουρα ο Δήμος Κύμης δεν ανήκει στους Δήμους που αντιμετωπίζουν θέματα μεγάλων οικονομικών ελλειμμάτων.
Η αναπτυξιακή προοπτική προϋποθέτει και πόρους. Με ποιο τρόπο θα εισρεύσουν έσοδα στο ταμείο του δήμου
Αξιοποιούμε τα εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα, όλα αυτά τα χρόνια στο Δήμο Κύμης μην αφήνοντας ούτε μια ευκαιρία να πάει χαμένη. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Δήμος Κύμης έχει μπει σε τροχιά ανάπτυξης πια, είναι από τους πρώτους Πανελλαδικά σε απορρόφηση κονδυλίων. Να τονίσω δε πως στους πρώτους στόχους είναι η πιστοποίηση όλων των υπηρεσιών του Δήμου, καθώς και η δημιουργία ειδικής υπηρεσίας ευρωπαϊκών προγραμμάτων.
Σήμερα συνεχώς γίνονται συζητήσεις για το πως θα βγει η Εύβοια από το αδιέξοδο και το τέλμα στο οποίο βρίσκεται τα τελευταία χρόνια. Ποιο είναι υπό τις παρούσες συνθήκες το ζητούμενο για να οδηγηθεί ο δήμος τον οποίο διεκδικείτε στην ανάπτυξη και σε ποιους τομείς;
Καταρχάς η ανάπτυξη δεν έρχεται από έναν τομέα ποτέ! Πιστεύουμε στην ισόρροπη και ταυτόχρονη ανάπτυξη για να είναι βιώσιμη. Η έλλειψη υποδομών είναι ο κύριος ανασταλτικός παράγοντας σε όλους τους τομείς. Τα προϊόντα δεν μεταφέρονται χωρίς δρόμους, ο τουρισμός δεν αναπτύσσεται όταν τα λύματα πέφτουν στη θάλασσα. Εδώ και χρόνια έχω κατηγορηθεί για τις πρωτοβουλίες μου για την ενίσχυση των υποδομών στην Εύβοια. Δεν πτοήθηκα και δεν θα πτοηθώ γιατί μόνο σε σωστές υποδομές μπορεί να βασιστεί η ανάπτυξη.
Ποια είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου,τα οποία θα εκμεταλλευτείτε;
Ενεργειακό Κέντρο Αλιβερίου - Λιμάνι Κύμης - Φράγμα Μανικίων - Αξιοποίηση της Λίμνης Δύστου - Φυσικό και πολιτιστικό Περιβάλλον Αυλώνος αλλά και υπόλοιπων Δήμων, - Γεωργία - Κτηνοτροφία - Εξειδικευμένος Τουρισμός.
Ο τουρισμός είναι ένα κεφάλαιο που έχει μείνει αναξιοποίητο σε μεγάλο βαθμό στην Εύβοια. Τι προτίθεστε να πράξετε στο δήμο Κύμης-Αλιβερίου, προκειμένου να αξιοποιηθούν οι νέες ευκαιρίες και να γίνει άνοιγμα σε αγορές του εξωτερικού.
Ανάπτυξη των υποδομών και σωστή τουριστική προβολή. Στο Δήμο Κύμης στην οκταετία η πληρότητα ξεπέρασε το 100% τους καλοκαιρινούς μήνες και ενώ οι διατιθέμενες κλίνες διπλασιάστηκαν. Με τις στοχευμένες ενέργειες για εξειδικευμένο τουρισμό- διεθνή συνέδρια, πανελλήνια πρωταθλήματα, (Ανάβαση κλπ) άλλαξε και η διάρκεια της τουριστικής περιόδου.
Με ποιο τρόπο θα εξασφαλιστεί η ισόρροπη ανάπτυξη της έδρας του νέου δήμου με τα υπόλοιπα Δημοτικά Διαμερίσματα;
Με τον ίδιο που εξασφαλίστηκε και η ισόρροπη ανάπτυξη μεταξύ Κύμης και Μετοχίου ή Ταξιαρχών, Οξυλίθου και ας ήταν οικισμοί απομακρυσμένοι από την έδρα. Χωρίς διακρίσεις!
Πως θα πείσετε τον απλό πολίτη, που καθημερινά βιώνει τις συνέπειες της κρίσης όχι μόνο της οικονομικής, αλλά και των αξιών, που κατακρίνει το πολιτικό σύστημα, να σας εμπιστευθεί. Γιατί τώρα να δεχτεί, ότι κάποια πράγματα μπορούν να αλλάξουν.
Γιατί είμαστε ο μόνος συνδυασμός που δίνει αποδείξεις συνέπειας από το έργο της οκταετίας σε όλους τους τομείς σε όλα τα χωριά και όλα αυτά αποτελούν εγγυήσεις για το αύριο. Από τη μία πλευρά υπάρχει ένα μπλοκ δυνάμεων που κατευθύνουν τις τύχες του Δήμου τα τελευταία χρόνια με τα γνωστά αποτελέσματα. Από την άλλη πλευρά υπάρχει η παράταξή μας που δίνει εγγυήσεις - ελπίδα και προοπτική. Που πιστεύει ότι πολλά πράγματα εξαρτώνται από εμάς τους ίδιους και του πόσο ενεργοί πολίτες είμαστε.