Δίνοντας την υπόσχεση ότι ο αγώνας συνεχίζεται και ότι θα λειτουργούν ως παράταξη με παρεμβάσεις στα δημοτικά δρώμενα ο κ. Αναγνωστάκης Δημήτρης ανακοίνωσε την απόφαση της μη καθόδου στις αυτοδιοικητικές εκλογές.
"Δεν θα είμαστε απόντες, είπε, θα συνεχίσουμε να υπάρχουμε, είναι δέσμευση τιμής, θα είμαστε σε κάθε κινητοποίηση που στόχο θα έχει την επίλυση των μεγάλων προβλημάτων της ανάπτυξης, του περιβάλλοντος, της απασχόλησης. Δεν κατεβάζουμε τη σημαία, δεν παραιτούμαστε και δεν παραδίδουμε τα όπλα. Η πολιτική συγκυρία μας οδήγησε σε εκλογική αποστασιοποίηση".
Δεν παρέλειψε δε να ευχαριστήσει όλους εκείνους που στάθηκαν στο πλευρό του, έχοντας κοινό όραμα και που "δεν υπέκυψαν σε εκβιασμούς και πιέσεις", μεταξύ των οποίων ο κ. Μπαντούνας Γιώργος και η κα Σμυρναίου Μαρία.
Ο κ. Αναγνωστάκης άφησε σαφείς αιχμές για συμπεριφορές και τακτικές, τονίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ απέδειξε πως είναι "είναι όμηρος εκβιασμών και συμφερόντων. Αυτό το ΠΑΣΟΚ και αυτών που το έκαναν να βρίσκεται σε αυτή την πολιτική συμπεριφορά δεν με εκφράζει" τόνισε χαρακτηριστικά.
Διευκρίνισε πως δεν είναι στις επιδιώξεις τους να διχάσουν, ούτε να δώσουν άλλοθι. Με αίσθημα ευθύνης πήραν την απόφαση της μη συμμετοχής στις εκλογές, καθώς δεν τους ενδιαφέρει η καρέκλα και οι ρόλοι, αλλά το να είναι ωφέλιμοι στην πόλη. Για το λόγο αυτό δεν θα υπάρξει καμία συμμετοχή σε άλλο συνδυασμό, ούτε και στο περιφερειακό ψηφοδέλτιο.
Αλλωστε, όπως είπε ο κ. Αναγνωστάκης, σε καμία περίπτωση δεν θα επέλεγαν μία αδύναμη συμμετοχή που δεν εκφράζει το σύνολο της τοπικής κοινωνίας, κάτι που αποτυπώνεται και στον αριθμό των υποψηφίων που απαιτεί ο νόμος για ένα πλήρως ανεπτυγμένο ψηφοδέλτιο και είναι τα 143 άτομα, έστω και αν δίνεται η δυνατότητα για τον οριακό αριθμό των 96 υποψηφίων, αλλά και τελικά των 39 περίπου στο πλαίσιο πάντα του νόμιμου. Αυτό θα θα σήμαινε, ότι είναι ένα αδύναμο ψηφοδέλτιο που δεν εκφράζει μεγάλη μερίδα της κοινωνίας του νέου διευρυμένου δήμου.
Απάντησε συγκεκριμένα ότι δεν μπόρεσαν να συγκροτήσουν ένα πλήρως αναπτυγμένο ψηφοδέλτιο. Εκτός αυτού δεν θα ήθελε να καταγραφεί ως ανερχόμενη πολιτική δύναμη ούτε ως διασπαστής. Δεν ήταν επιδίωξή τους να πάνε σε "τυφλή αντιπαράθεση" και παράλληλα πιστεύουν, ότι όταν ένας πολιτικός σχηματισμός ζητά την εμπιστοσύνη του λαού πρέπει να εξαντλήσει αυτό που ο νόμος δίνει ως δυνατότητα. "Δεν μπορώ να διανοηθώ -τόνισε- μεγάλοι αυτοδιοικητικοί σχηματισμού να πάνε στις εκλογές με λιγότερους από 143 υποψηφίους".
Ιδιαίτερα αποκαλυπτικός ήταν σχετικά και με τα όσα έγιναν στο παρασκήνιο το προηγούμενο διάστημα, λέγοντας ότι ο ίδιος επιχείρησε να έρθει σε συνεννόηση με τον κ. Παγώνη, "πολύ πριν εμφανιστεί ως μπαμπούλας η τρίτη λύση", η υποψηφιότητα του κ. Μπουραντά, "αλλά κάποιοι στα κεντρικά του ΠΑΣΟΚ δεν έχουν αντιληφθεί το μέγεθος της ευθύνης". Η προσπάθεια ήταν ατελέσφορη και δήλωσε ότι δεν υπήρχε στη συνέχεια καμία βάση συνεργασίας.
Ανατρέχοντας στο παρελθόν και αναφερόμενος στα αίτια της ήττας στις εκλογές του 2006 ο κ. Αναγνωστάκης υποστήριξε, ότι ένας από τους λόγους σε συνδυασμό με τυχόν λάθη και παραλείψεις ήταν ότι συγκρούστηκαν με συγκεκριμένα εργολαβικά συμφέροντα και διαμήνυσε προς κάθε κατεύθυνση ότι εάν αυτά εκφράζονται μέσω ψηφοδελτίων δεν θα κλείσουν τα μάτια, αλλά θα είναι απέναντί τους.
Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Αναγνωστάκης ανέφερε πως το μέγεθος της αμηχανίας εκείνων που πήραν την τελική απόφαση για την ανάδειξη του υποψηφίου του ΠΑΣΟΚ στο δήμο της Χαλκίδας, καταδεικνύει το γεγονός ότι ενημερώθηκε για την επιλογή του κ. Παγώνη μέσω του διαδικτύου και κανείς δεν μπήκε στον κόπο να σηκώσει το τηλέφωνο και να επικοινωνήσει μαζί του. Χαρακτήρισε, μάλιστα, πρωτόγνωρο το ότι είχαν φθάσει στο σημείο να τους πούνε "βρείτε τα" ή ακόμα και σε άλλους δήμους να "παίξουν τις υποψηφιότητες κορώνα-γράμματα".
Όσο για το αρνητικό αποτέλεσμα των επαφών που είχε με τους υποψηφίους κ.κ. Βλαχογιώργο, Κουκουβίνο και Φρατζή, απάντησε πως παρόλο που διαπιστώθηκε προγραμματική σύγκλιση, εντούτοις ετέθη ζήτημα επιλογής του ποιος θα ήταν ο πρώτος μεταξύ των ίσων.