Η οικονομική κρίση, η ανεργία σε συνδυασμό με το χαμηλό εισόδημα αρκετών οικογενειών είναι μερικές από τις αιτίες που έχουν οδηγήσει πολλούς συνανθρώπους μας στο σημείο να μην είναι σε θέση να εξασφαλίσουν στις οικογένειές τους ούτε ένα πιάτο φαΐ. Η καθημερινή επιβίωση για τους άπορους δημότες φαντάζει "Γολγοθάς" και αναζητούν τη βοήθεια μέσα από τη φιλανθρωπική δραστηριότητα των ενοριών και των δήμων.
Τα στοιχεία που υπάρχουν είναι αποκαρδιωτικά, καθώς οι ανάγκες αυξάνονται και σε καθημερινή βάση ζητούν τα απολύτως απαραίτητα είδη για την επιβίωσή τους και δεν καλύπτονται πλέον από τις προσφορές ειδών πρώτης ανάγκης την περίοδο των εορτών.
Καθημερινά ζητούν βοήθεια από το δήμο Χαλκίδας οι άπορες οικογένειες
Κέντρο υποδοχής αστέγων δεν υπάρχει στο δήμο της Χαλκίδας, ωστόσο έχει συσταθεί γραφείο πρόνοιας και κοινωνικής πολιτικής απόρων δημοτών με υπεύθυνη την κα Μακαρώνα-Ψυχογυιού Αναστασία.
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο "Σερβιτόρο της Εύβοιας" η κα Μακαρώνα, οι οικογένειες, που ζητούν βοήθεια έχουν αυξηθεί. Την περίοδο των εορτών μοίρασαν τρόφιμα σε 200 περίπου οικογένειες και παράλληλα, έδωσαν, με την υπόδειξη των ενοριών, σε επιπλέον 98 οικογένειες δωροεπιταγή αξίας 100 ευρώ.
Τόνισε, ότι προσφέρουν όσο περισσότερα είδη μπορούν μέσω χορηγιών για να ανταποκριθούν στις ανάγκες όχι μόνο τα Χριστούγεννα και το Πάσχα, αλλά και κάθε μήνα. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν άμεση ανάγκη από τρόφιμα, γάλατα, είδη ένδυσης και υπόδησης ακόμα και σχολικά είδη.
Οι άπορες οικογένειες αυξάνονται και πλέον μπορεί κανείς να πει ότι αλλάζει και η εικόνα των ανθρώπων που βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση.
Συσσίτια από τα ενοριακά σπίτια γαλήνης
Σημαντική και η φιλανθρωπική δραστηριότητα της Μητρόπολης Χαλκίδας μέσω των ενοριακών εκκλησιαστικών συσσιτίων αλλά και της Τράπεζας Τροφίμων και Ενδυμάτων.
Σήμερα δεν μιλάμε για δεκάδες συμπολίτες μας, αλλά για εκατοντάδες που επιβιώνουν χάρη στα καθημερινά συσσίτια των ενοριών.
Αξίζει κανείς να αναφέρει πως από την Τράπεζα Τροφίμων και Ενδυμάτων της Ιεράς Μητρόπολης το διάστημα 1η Νοεμβρίου 2008 έως 31 Οκτωβρίου 2009 εξυπηρετήθηκαν περίπου 1.300 περιπτώσεις, εκτός συσσιτίων και άλλων παροχών.
Ένα πρώτο συμπέρασμα, χωρίς να υπάρχουν στατιστικά στοιχεία, είναι ότι παρατηρείται αύξηση των αιτημάτων των ανθρώπων, που ζητούν βοήθεια και η ζήτηση για εγγραφή στο πρόγραμμα των συσσιτίων είναι μεγαλύτερη, σύμφωνα με τα όσα μας δήλωσε η Κοινωνική Λειτουργός, υπεύθυνη της Τράπεζας Τροφίμων κα Στέφου.
Καθημερινά προσφέρεται φαγητό από τις ενορίες του
Το έργο των ενοριακών σπιτιών γαλήνης συνδράμουν και άλλες ενορίες, όπως της Αγίας Παρασκευής, με το να δίνουν στις άπορες οικογένειες κουπόνια για αγορές τροφίμων.
Ο αριθμός των μερίδων που κάθε μέρα λαμβάνουν όσοι δεν μπορούν με άλλο τρόπο να εξασφαλίσουν τα προς το ζην ανέρχεται σε 350.
Θα πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί πως το πρόγραμμα σίτισης δεν λειτουργεί στη λογική του διπλασιασμού κάθε χρόνο, αλλά παρέχεται ο ίδιος αριθμός μερίδων από τις ενορίες, προκειμένου να μπορούν να καλύψουν και ποιοτικά τις ανάγκες, αφού προηγουμένως έχουν διασταυρώσει ότι πρόκειται για πραγματικές περιπτώσεις συνανθρώπων μας που ζουν στα όρια της ανέχειας. Για το λόγο αυτό δεν μπορεί κανείς να μιλά με συγκεκριμένα ποσοστά, αλλά η όποια καταγραφή κατά προσέγγιση και με βάση τα νέα αιτήματα.
Εικόνες εξαθλίωσης και στην περιοχή της Καρυστίας
Η εικόνα των ανθρώπων που αναζητούν βοήθεια τείνει να γίνει σύνηθες φαινόμενο. Οι ανάγκες στην πυρόπληκτη περιοχή της Καρυστίας αυξάνονται, καθώς περιουσίες και καλλιέργειες καταστράφηκαν.
Σύμφωνα με τον πατέρα Λευτέριο, Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο Καρυστίας και Σκύρου, τα γηροκομεία της Καρύστου και της Κύμης προσφέρουν σε όσους έχουν ανάγκη εκτός από τους ανθρώπους που φιλοξενούνται. Μάλιστα, τόνισε, ότι έχουν αυξηθεί οι ανάγκες και περισσότεροι ζητάνε βοήθεια, μεταξύ των οποίων συνταξιούχοι και άνεργοι κάθε ηλικίας.
"Τη Μητρόπολη καθημερινά κατακλύζουν συνάνθρωποί μας ακόμα και περαστικοί από την περιοχή" δήλωσε χαρακτηριστικά ο πατήρ Λευτέριος και πρόσθεσε, ότι σημαντικό έργο προσφέρουν και τα φιλόπτωχα, καθώς καλύπτουν ανάγκες, δίνοντας χρήματα ακόμα και για αγορά φαρμάκων.
"Δυστυχώς, τα προβλήματα που προκάλεσε η οικονομική κρίση επιδεινώθηκαν και λόγω των ζημιών από την πρόσφατη πυρκαγιά. Οι κάτοικοι δεν έχουν χρήματα για ζωοτροφές, οι καλλιέργειες καταστράφηκαν και σπίτια κάηκαν" ανέφερε ο πατήρ Λευτέριος.
Τη σημερινή εποχή, η οικονομική ανέχεια ξυπνά μνήμες άλλων εποχών, που κάποιοι έζησαν και είναι αυτοί που εύχονται να μη τις ζήσουν οι νεότερες γενιές...