Στην Κύμη, γενέτειρα του μεγάλου γιατρού και ευεργέτη της ανθρωπότητας Γεωργίου Παπανικολάου, διεξάγεται, διεθνές ιατρικό σεμινάριο, αφενός για να τιμηθεί ο μεγάλος γιατρός και αφετέρου για να τεθούν οι πρώτες βάσεις καθιέρωσης της Κύμης, ως πόλης Υγείας.
Πρόκειται για το 3ο Πανευρωπαϊκό Σεμινάριο κυτταρολογίας, Tutorial 2010 οι εργασίες του οποίου θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου και στο οποίο παίρνουν μέρος επιστήμονες από όλα τα Ευρωπαϊκά κράτη, από την Αυστραλία, τον Καναδά, τα Αραβικά Εμιράτα, το Πακιστάν και άλλα.
Το σεμινάριο, που τελεί υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου Παπανικολάου της Κύμης, διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Κυτταρολογικών Εταιριών, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Κλινικής Κυτταρολογίας.
Κατά την διάρκεια του σεμιναρίου διακεκριμένοι επιστήμονες αναλύουν τις νεότερες εξελίξεις στην βασική διάγνωση της κυτταρολογίας, η οποία περιλαμβάνει, εκτός από το pap test, προχωρημένες εφαρμογές, σχετικές με την διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και την εξάλειψή του.
Την έναρξη του σεμιναρίου κήρυξε η γιατρός κυτταρολόγος, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Κλινικής Κυτταρολογίας, Χαρά Μάργαρη, η οποία αναφέρθηκε στην ζωή του μεγάλου Έλληνα Γεωργίου Παπανικολάου, που έσωσε και σώζει εκατομμύρια γυναίκες με το γνωστό pap test. Ακολούθησε προβολή βίντεο, με πλάνα από την ζωή του Γ. Παπανικολάου.
Χαιρετισμό απηύθυναν, η πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής της European Federation of Cytology Societes Amanda Herbert και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου των Ελλήνων γιατρών της Νέας Υόρκης κ. Τσιούλιας, από το πανεπιστήμιο Kornell της Ν. Υόρκης, του οποίου πρώτος πρόεδρος υπήρξε ο Γ. Παπανικολάου.
«Συμπατριώτες» αποκάλεσε τους Έλληνες και ξένους γιατρούς στο χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Γεώργιος Παπανικολάου, Δήμαρχος Κύμης, Δημήτρης Θωμάς, γιατί, όπως είπε, «ο κάθε ένας γιατρός που επισκέπτεται την Κύμη, την Πατρίδα του μεγάλου Ερευνητή - Γιατρού είναι σαν να επισκέπτεται την δεύτερη πατρίδα του. Για όλους εμάς τους Κυμαίους, οι γιατροί επισκέπτες είναι στην καρδιά μας και συμπατριώτες μας», συμπλήρωσε.
Ο δήμαρχος Κύμης μίλησε ακόμη για την μεγάλη κληρονομιά που άφησε στην Κύμη ο Γ. Παπανικολάου και τις προσπάθειες που γίνονται τα τελευταία 5-6 χρόνια από τον Δήμο Κύμης, για να τιμηθεί ο Έλληνας γιατρός. Στο σημείο αυτό, αναφέρθηκε στην αγορά από τον Δήμο Κύμης της πατρικής οικίας του Γ. Παπανικολάου και την προσπάθεια ίδρυσης Μουσείου Παπανικολάου.
Ακόμη αναφέρθηκε στον δεύτερο στόχο, που είναι να μετατραπεί η Κύμη «Πόλη Υγείας», με ένα σχέδιο που ήδη επεξεργάζεται ο Δήμος και βρίσκεται σε καλό δρόμο. Το σχέδιο περιλαμβάνει την δημιουργία απλών υποδομών έως ερευνητικού εργαστηρίου, χώρους συνεδρίων, εκπαιδευτικό Μουσείο, κατασκηνώσεις υγείας, για νέους και παιδιά.
Την παρουσίαση της εκδήλωσης έκανε η γιατρός κυτταρολόγος Ειρήνη Αναγνωστοπούλου. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με δείπνο, που παρέθεσε στους συνέδρους ο πρόεδρος του Ινστιτούτου, Δήμαρχος Κύμης, Δημήτρης Θωμάς.