Για τοξικά απόβλητα - θάνατο από τις βιομηχανίες κάνει λόγο σε εκτενές ρεπορτάζ της η εφημερίδα "Press Time", στις 18 Σεπτεμβρίου. Το ρεπορτάζ αναφέρεται στους 300.000 τόνους επικίνδυνων ουσιών αποβλήτων που έχουν "εξαφανιστεί" και οι επιστήμονες θεωρούν ότι έχουν θαφτεί σε διάφορες περιοχές της χώρας. Μέρος των αποβλήτων έχει αποθηκευτεί στην περιοχή της Μεσσαπίας, όπου οι ειδικοί πιστεύουν ότι έχει μολυνθεί ολος ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας. Ο επίκουρος καθηγητής Χημείας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννης Ζαμπετάκης κάνει λόγο για "μαφία τοξικών αποβλήτων".
Κοντοδεσπότι, Νεροτριβιά, Δάφνη, Καστέλλα και Ψαχνά είναι οι περιοχές με τη μεγαλύτερη μόλυνση στη Μεσσαπία. "Το πρόβλημα είναι ίδιο και χειρότερο με τον Ασωπό. Τον Ασωπό τον ξέρουμε και λίγο πολύ ασχολούμαστε. Στη Μεσσαπία δεν ασχολείται κανείς. Πλέον, έχει μολυνθεί όλος ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας και το νερό μεταφέρει εξασθενές χρώμιο, νικέλιο και πολλά βαρέα μέταλλα παντού. Γι' αυτό δεν έχει νόημα να γίνονται καινούργιες γεωτρήσεις όπως κάνει τώρα το ΙΓΜΕ σε συνεργασία με το δήμο" σχολιάζει ο κ. Ζαμπετάκης.
Κάποιοι επιστήμονες κα περιβαλλοντικές οργανώσεις φωτογραφίζουν τη ΛΑΡΚΟ ως την κύρια αιτία του κακού. "Αμεσα δεν κάνει κάτι κακό. Απλώς δεν κάνει καμία αποκατάσταση του περιβάλλοντος. Πηγαίνουν και φυτεύουν δυο δεντράκια και τίποτε άλλο. Έχει όμως μπαζώσει τα υδατορέματα και το νερό της βροχής μένει μέσα στο χώρο εξόρυξης και γίνεται αυτό που επιστημονικά λέγεται όξινη απορροή. Η ΛΑΡΚΟ βγάζει σιδηρονικέλιο και το περιβάλλον είναι όξινο. Όταν πέφτει η βροχή λόγω του χαμηλού ΡΗ γίνονται πολλές οξειδωτικές αντιδράσεις και τα μέταλλα μετατρέπονται σε οξείδια. Αυτά δεν έχουν άλλη διέξοδο, με το νερό της βροχής ξεπλένονται και καταλήγουν στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα. Επειδή η περιοχή έχει οφιόλιθους, παράγεται εξασθενές χρώμιο που καταλήγει στο νερό", λέει ο κ. Ζαμπετάκης σχολιάζοντας ότι "Ένα σοβαρό επίσημο κράτος θα έπρεπε να τσεκάρει τη ΛΑΡΚΟ όχι μόνο περιβαλλοντικά αλλά και τι κάνει ως εταιρία. Μέχρι σήμερα το επίσημο κράτος δεν έχει πάει ποτέ να κάνει επίσημο έλεγχο...".
Σε άλλο σημείο ο ίδιος επισημαίνει ότι το πρόβλημα της Μεσσαπίας δεν αφορά μόνο τη ΛΑΡΚΟ, το πιο πιθανό είναι οι βιομηχανίες του Ασωπού να έριχναν και να ρίχνουν ακόμη τα απόβλητα στη Μεσσαπία γιατί δεν μπορούν να το κάνουν στον Ασωπό λόγο δημοσιότητας.
Στην εφημερίδα φιλοξενούνται και δηλώσεις του κ. Νίκου Χασάνδρα, προέδρου του περιβαλλοντικού συλλόγου "Γαία": "Είναι δυο χρόνια που γνωρίζουμε επίσημα το πρόβλημα. Οι κάτοικοι ανησυχούν. Τα παιδιά του Γυμνασίου Μεσσαπίας πήραν την πρωτοβουλία να κάνουν γκάλοπ. Διαπίστωσαν ότι το 90% των κατοίκων δεν πίνει νερό από τη βρύση. Όμως εγώ πώς θα ελέγξω το παιδί μου όταν είναι μόνο του; Είναι η δημοτική αρχή που πρέπει να μας προστατέψει. Η πολιτεία πρέπει να κάνει επιδημιολογική μελέτη και μελέτη για την απορρύπανση".
Στην ίδια εφημερίδα, σε άλλο ρεπορτάζ της στις 11 Σεπτεμβρίου, παρουσιάζονται στοιχεία από έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών από τον καθηγητή κ. Ζαμπετάκη: "Έχουμε πάρει τρόφιμα από όλες τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ στην Αθήνα. Πατάτες, κρεμμύδια, καρότα Θηβών και Οινοφύτων κ.α. Εντοπίσαμε σε αυτά κάποια υψηλά επίπεδα μετάλλων... Τα τρόφιμα - βολβοί, όπως ονομάζονται πατάτες κλπ. έχουν μεγάλη κατανάλωση και αυτό είναι επίκίνδυνο. Πρόκειται για τρόφιμα, μάλιστα που εν δυνάμει απορροφούν τα πάντα - όλα τα βαρέα μέταλλα που υπάρχουν στον υδροφόρο ορίζοντα. Από τα μέταλλα που έχουμε εντοπίσει εμείς αυτά που χρήζουν προσοχής είναι το χρώμιο και το νικέλιο".
Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι εκτός από τις καρκινογενέσεις είναι δυνατόν να προκληθεί ακόμα και μετάλλαξη του DNA. "Οι κίνδυνοι είναι από πολύ απλός όμως μια δερματίτιδα έως ένας εν δυνάμει καρκίνος". Επίσης σημειώνει ότι οι φορείς της πολιτείας θα έπρεπε να κινηθούν ανάλογα για τη γεωργική παραγωγή σε περιοχές που έχουν πρόβλημα: "Η πρακτική, γεωργική και γεωπονική, λέει όταν όταν έχουμε μια ρυπασμένη περιοχή καλύτερα να παράγουμε τρόφιμα που έχουν υπέργειο καρπό (οπωροφόρα, αμπέλι, ελιά) γιατί εκεί δεν περνάνε τα βαρέα μέταλλα. Φτάνουν μόνο μέχρι την επιφάνεια του εδάφους. Γι αυτό καλύτερα να μην παράγουμε τρόφιμα βολβούς. Αυτό θα έκανε μια συγκροτημένη πολιτεία".