Την ώρα που αναμένεται η επίσκεψη στα Ψαχνά της υπουργού Περιβάλλοντος κας Μπιρμπίλη Τίνας για να ανακοινώσει μέτρα αντιμετώπισης της τοξικής ρύπανσης, την ίδια στιγμή τα αποτελέσματα νέων μετρήσεων είναι αποκαρδιωτικά όσον αφορά στο τι νερό πίνουν οι κάτοικοι.
Σήμερα, δυστυχώς, έχουμε φθάσει στην εποχή που λέμε το νερό ...νεράκι και κανείς δεν μπορεί να διασφαλίσει για πόσο ακόμα θα τρέχει από τις βρύσες και τις πηγές.
Τι πίνουμε; εξασθενές χρώμιο, αρσενικό, νικέλιο, νιτρικά και φωσφορικά, με δυο λόγια καρκινογόνες ουσίες.
Η ανέλεγκτη απόρριψη βιομηχανικών αποβλήτων, αστικών λυμάτων οδήγησε στο αναμενόμενο, τη ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα.
Ένα από τα πολλά παραδείγματα και η περιοχή της Μεσσαπίας και οι αγώνες που έκαναν οι περιβαλλοντικοί σύλλογοι να σταματήσει το έγκλημα της απόκρυψης ουσιαστικά των κινδύνων.
Τα αποτελέσματα των επιδημιολογικών μελετών επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές. Επιβεβαιώνουν τις συνέπειες που έχει για τον ανθρώπινο οργανισμό το εξασθενές χρώμιο.
Νέες μετρήσεις στη Μεσσαπία
Νέες αναλύσεις του Γενικού Χημείου του Κράτους προκαλούν ανησυχία για το νερό που τρέχει από τις βρύσες σε διάφορες περιοχές της Εύβοιας, όπου διαπιστώνεται η τοξικότητά του.
Οι μετρήσεις που έγιναν τον Ιούλιο σε Ψαχνά, Δάφνη και Καστέλλα έδειξαν συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου της τάξεως των 28,0 mg/l σε Ψαχνά και Καστέλλα και στη Δάφνη το CrVi να αγγίζει τα 21 mg/l, τη στιγμή που το μονομελές πρωτοδικείο Χαλκίδας με απόφασή του έχει απαγορεύσει στο δήμο Μεσσαπίων να παρέχει πόσιμο νερό με περιεκτικότητα σε εξασθενές χρώμιο μεγαλύτερη των 2 mg/l.
Η υπουργός, λοιπόν, κα Μπιρμπίλη έρχεται για να εξαγγείλει μέτρα που θα διασφαλίζουν καθαρό πόσιμο νερό στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, οι οποίοι δεν ξέρουν πια ποιον να εμπιστευθούν.
Το ερώτημα που εύλογα προκύπτει είναι: Οι υπεύθυνοι αυτού του τεράστιου οικολογικού εγκλήματος θα μείνουν ατιμώρητοι;