Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Σε άμεσο κίνδυνο η λειτουργία των ελληνικών ιαματικών πηγών και λουτροπόλεων

Τρίτη, 7 Σεπτεμβρίου 2010, 14:52
Περισσότερα νέα από την τοπική επικαιρότητα




-
- - -


Το πρόβλημα της απαξίωσης και της υποβάθμισης των ιαματικών φυσικών πόρων και των ιαματικών πηγών, που έχει ως αποτέλεσμα να αφήνονται οι λουτροπόλεις στην τύχη τους, όπως είναι η Αιδηψός, επισημαίνουν σε ερώτηση που κατέθεσαν προς τους υπουργούς Πολιτισμού, Τουρισμού και Περιβάλλοντος βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως αναφέρουν: "Το καθεστώς που αφορά στις ιαματικές πηγές και τη λειτουργία των λουτροπόλεων κατοχυρώθηκαν θεσμικά για πρώτη φορά με το Νόμο 2188/1920, ενώ μέχρι σήμερα αναγνωρίστηκαν περίπου εκατό ιαματικές πηγές, οι οποίες στην πλειονότητά τους λειτουργούν με ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στη συνέχεια με τροποποιήσεις και προσθήκες στο Νόμο φθάνουμε στις αρχές της δεκαετίας του '60, οπότε αρχίζουν οι αρνητικές επιπτώσεις και μία άνευ προηγουμένου απαξίωση του τομέα.

Αντίθετα στις χώρες της Ευρώπης ανθίζει ο θερμαλισμός, καθώς η φροντίδα της ανθρώπινης σωματικής, ψυχικής και πνευματικής υγείας σε περιβάλλον υγιεινό, με σύγχρονες υποδομές και καταρτισμένο προσωπικό συνδέεται με κοινωνικές δομές, εργασιακά σωματεία και ασφαλιστικούς φορείς.

Επιπλέον στις παραπάνω χώρες η πρόσβαση στα θερμαλιστικά κέντρα συστήνεται σε όλους τους εργαζόμενους, διευκολύνεται με απλές διαδικασίες και ασφαλιστική κάλυψη.

Τον Σεπτέμβρη του 2004 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κατέθεσε δύο μέρες πριν κλείσει η Βουλή σχετικό Σχέδιο Νόμου, με τίτλο "Ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού και του θερμαλισμού και άλλες διατάξεις", το οποίο όμως απέσυρε πριν τις εκλογές.

Τελικά ψηφίστηκε από τη Νέα Δημοκρατία ο Νόμος 3498/24.10.2006 με τίτλο "Ανάπτυξη ιαματικού τουρισμού και λοιπές διατάξεις".

Ο ισχύον νόμος προβλέπει την εκ νέου αναγνώριση των ιαματικών φυσικών πόρων, δίδοντας τριετή προθεσμία για την υποβολή των απαιτούμενων δικαιολογητικών στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού.

Μέχρι σήμερα και σχεδόν ένα χρόνο μετά τη λήξη της τριετούς προθεσμίας κατατέθηκαν ελάχιστες αιτήσεις από το σύνολο των εκατό λουτροπόλεων, λόγω αφενός μεν του υπερβολικά μεγάλου αριθμού δικαιολογητικών και αφετέρου της οικονομικής αδυναμίας των φορέων να καλύψουν το υψηλό κόστος των μελετών, αναλύσεων και πιστοποιήσεων που απαιτούνται.

Τον Δεκέμβρη του 2009 στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, με τη συμμετοχή αντιπροσώπων των 69 δήμων-μελών, εκπροσώπων του Υπουργείου Πολιτισμού Τουρισμού και κομμάτων, εγκρίθηκε ομόφωνα η πρόταση του Συνδέσμου για την ψήφιση νέου νόμου.

Ταυτόχρονα το Υπουργείο δεσμεύτηκε να καταθέσει το Σχέδιο Νόμου έως τις 15 Ιανουαρίου 2010, το οποίο δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει υποβληθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Συνέπεια των παραπάνω είναι ότι σήμερα καμία από τις Μονάδες Ιαματικής Θεραπείας δεν διαθέτει το ειδικό σήμα λειτουργίας του ΕΟΤ, καθώς επίσης άδεια και κανονισμό λειτουργίας. Επιπροσθέτως ο ΕΟΤ επισημαίνει με έγγραφά του ότι δεν επιτρέπεται η λειτουργία των θεραπευτηρίων μέχρι την έκδοση του ειδικού σήματος, με αποτέλεσμα ο ελληνικός ιαματικός τουρισμός-θερμαλισμός, ο οποίος αποτελεί ένα σημαντικό δημόσιο κοινωνικό αγαθό, να οδηγείται στη συνεχή απαξίωση και υποβάθμιση".

Συγκεκριμένα ζητάνε να ενημερωθούν πότε προτίθενται να καταθέσουν για δημόσια διαβούλευση το νέο νόμο για την βιώσιμη ανάπτυξη του ελληνικού ιαματικού τουρισμού-θερμαλισμού προκειμένου να ξεπεραστούν τα εμπόδια και οι κίνδυνοι για τη συνέχιση της λειτουργίας των ιαματικών κέντρων που προκύπτουν από τον ισχύοντα νόμο και με ποιες άμεσες ενέργειες θα ενισχυθούν οι φορείς λειτουργίας των ιαματικών κέντρων για τη βελτίωση των υποδομών τους, τις προσλήψεις του απαραίτητου προσωπικού, με στόχο την εύρυθμη και αποτελεσματικότερη λειτουργία τους;


© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.