Καταγγελίες για αυθαίρετες εργασίες και κατάληψη του ποταμού Μανικιάτη, στο Στόμιο Οξυλίθου, έκαναν κάτοικοι της περιοχής στο "Σερβιτόρο της Εύβοιας", τονίζοντας, ότι "μετά την τελευταία καταστροφή στην περιοχή λόγω υπερχείλισης του ποταμού γίνονται προσπάθειες να αλλάξει η κοίτη του ποταμού".
Για τις εργασίες αυτές, αναφέρουν, ότι "επικαλούνται προφορική εντολή του Νομάρχη για το έργο διευθέτησης και καθαρισμού του χειμάρρου", χωρίς, ωστόσο, με βάση πάντα τις καταγγελίες των κατοίκων "να υπάρχει σχετική μελέτη, αφού δεν ολοκληρώθηκε λόγω κόστους και παράλληλα, το Λιμεναρχείο -ύστερα από ειδοποίησή τους- σταμάτησε τις εργασίες που γίνονταν στο ποτάμι από ιδιώτες".
Το ερώτημα που διατυπώνουν οι κάτοικοι της περιοχής είναι, "εάν η εντολή του Νομάρχη να εκτελέσει δημόσιο έργο ο ιδιώτης, χωρίς να υπάρχει απόφαση και έγκριση της εργολαβίας είναι νόμιμη".
Παράλληλα, καταγγέλλουν, ότι παράνομα κόπηκαν 120 δέντρα, που βρίσκονταν στην απέναντι πλευρά του ποταμού.
Οι κάτοικοι προτίθενται να προβούν σε επιστολές -ύστερα από υπόδειξη της Επιθεώρησης Περιβάλλοντος του Υπουργείου- προς την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Νομαρχίας, ζητώντας την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης.
Σε επικοινωνία του "Σερβιτόρου της Εύβοιας" με το Λιμεναρχείο Κύμης δόθηκαν διευκρινήσεις σχετικά με την υπόθεση και επισημάνθηκε, ότι ήταν απαραίτητο να γίνουν εργασίες διάνοιξης στο σημείο όπου εκβάλλει ο ποταμός στη θάλασσα καθώς είχε δημιουργηθεί ένας βούρκος και έπρεπε τα νερά να διοχετευτούν στη θάλασσα.
Τονίστηκε, ότι έχει ζητηθεί για τις εργασίες της διοχέτευσης του νερού στη θάλασσα η έγκριση της Κτηματικής Υπηρεσίας και το ίδιο αίτημα έχουν καταθέσει ο Δήμος Κύμης και η Νομαρχία Εύβοιας για να προστατευθούν οι περιουσίες όχι μόνο του ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου αλλά και των κατοίκων που έχουν τα σπίτια τους στην περιοχή.
Η γνωμοδότηση του Λιμεναρχείου ήταν θετική προκειμένου να γίνει το έργο, το οποίο πληρώνεται από τη Νομαρχία.
Κατέστη δε σαφές ότι δεν γίνεται καμία παρέμβαση στον αιγιαλό του ποταμού Μανικιάτη.
Ο αντινομάρχης κ. Αδάμ δήλωσε, ότι θέλουν να ανοίξουν τον ποταμό και όχι να τον μπαζώσουν και μάλιστα υπάρχει επίσημο έγγραφο της Νομαρχίας προς τον Λιμενάρχη για τη διάνοιξη και τον καθαρισμό του ποταμού. Απάντησε, πως πρόκειται για έργο της Νομαρχίας και έχει υπογραφεί σύμβαση με εργολάβο.
Όσο για τα μηχανήματα, σύμφωνα πάντα με τον κ. Αδάμ, είναι της Νομαρχίας και υπάρχει και μία τσάπα στην εκβολή του ποταμού, την οποία μίσθωσαν από ιδιώτη.
Τόνισε, επίσης, ότι μετά και την άδεια που δόθηκε, οι εργασίες συνεχίζονται κανονικά, αφορούν αποκλειστικά στον καθαρισμό του ποταμού από τους κορμούς των δέντρων και αν δεν γίνουν- όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αδάμ "θα πνιγεί ο κόσμος" .
Η επικοινωνία μας με τον Δήμαρχο Κύμης προκειμένου να έχουμε απαντήσεις στις καταγγελίες των κατοίκων, δεν κατέστη δυνατή.