Οικονομική κρίση, ύφεση της ελληνικής οικονομίας, μέτρα λιτότητας προδιαγράφουν ένα ζοφερό μέλλον για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που κλείνουν η μία μετά την άλλη σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, στο λιανεμπόριο, τον τουρισμό, τις κατασκευές, τη μεταποίηση.
Βραχνάς για τις επιχειρήσεις η έλλειψη ρευστότητας, η μείωση του τζίρου, η άρνηση των τραπεζών να εγκρίνουν δάνεια και να διευκολύνουν τις επιχειρήσεις για την τακτοποίηση των οφειλών.
Η αγορά κατακλύζεται από ακάλυπτες επιταγές και οι επιχειρήσεις κατεβάζουν ρολά.
Σύμφωνα με έρευνα του Ι.Μ.Ε. (Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων) της Γενικής Συνομοσπονδίας Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας για το 2010 προβλέπεται ότι περίπου 175 χιλιάδες μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα κλείσουν και θα χαθούν 300 χιλιάδες θέσεις εργασίας, οδηγώντας την ανεργία σε ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά, ενώ το 26% των επιχειρήσεων μελετά το ενδεχόμενο μετεγκατάστασης λόγω της υψηλής φορολόγησης.
Μία στις πέντε επιχειρήσεις το πρώτο εξάμηνο του 2010 αναγκάστηκαν να μειώσουν τον αριθμό του προσωπικού τους, ενώ για το δεύτερο εξάμηνο αναμένονται νέες μειώσεις του προσωπικού των επιχειρήσεων, ενώ μόλις το 2,8% των επιχειρήσεων δηλώνει ότι θα προχωρήσει σε νέες προσλήψεις.
Εμπορικά καταστήματα κλείνουν στη Χαλκίδα
Η ίδια εικόνα και στη Χαλκίδα, όπου το εμπόριο φθίνει με τις επιχειρήσεις να μην μπορούν να ανταποκριθούν στα έξοδα και να κλείνουν. Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί είναι η έρευνα που πραγματοποίησε ο Εμπορικός και Βιομηχανικός Σύλλογος Χαλκίδας, όπου από τα 768 καταστήματα, ανοικτά παραμένουν τα 678. Το συνολικό ποσοστό των κλειστών καταστημάτων αγγίζει το 11,72% . Το υψηλότερο ποσοστό κλειστών επιχειρήσεων, που αγγίζει το 33,33%, εμφανίζεται στην οδό Βύρωνος και το μηδενικό σε Ερμού και Ορ. Μακρή, όπου έχουμε 100% ποσοστό ανοικτών καταστημάτων.