Αυξημένη θνησιμότητα από καρκίνο στα Οινόφυτα δείχνουν τα αποτελέσματα επιδημιολογικής μελέτης.
Τα αποτελέσματα της επιδημιολογικής μελέτης του Πανεπιστημίου Αθηνών σύμφωνα με την παρουσίαση του πρώτου μέρους της έρευνας, καταδεικνύουν κάτι το οποίο ήδη ήταν γνωστό. Ότι παρατηρείται αυξημένη θνησιμότητα από καρκίνο μεταξύ των κατοίκων της περιοχής των Οινοφύτων σε σχέση με την υπόλοιπη Βοιωτία.
Όπως ανακοίνωσε η επιστημονική υπεύθυνη της έρευνας καθηγήτρια Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κα. Αθηνά Λινού, η μελέτη κατέδειξε αυξημένη θνησιμότητα από καρκίνο του ήπατος, των νεφρών, της ουροδόχου κύστεως και του πνεύμονα κατά 14% στα Οινόφυτα, σε σύγκριση με την υπόλοιπη Βοιωτία.
Οι επιστήμονες κατέληξαν στη διαπίστωση, ότι στη διάρκεια 11 ετών καταγράφηκαν 474 θάνατοι, από τους οποίους οι 118 από καρκίνο.
Σχετικά με τα αίτια αναφέρουν, ότι το πρόβλημα ενδέχεται να προκλήθηκε από το μολυσμένο με χρώμιο νερό της περιοχής - ζήτημα το οποίο ωστόσο όπως λένε χρήζει περαιτέρω διερεύνησης. Στη μελέτη πήραν μέρος 5.842 άτομα, που ήταν δημότες την περίοδο 1999-2009 αλλά και μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής.
Οι επιστήμονες θεωρούν ότι είναι σκόπιμο να επεκταθεί η μελέτη τόσο χρονικά, όσο και τοπικά σε κοντινές περιοχές ή άλλες περιοχές με παρόμοιες μορφές ρύπανσης.
Σοβαρά προβλήματα με τη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα και την ποιότητα του πόσιμου νερού αντιμετωπίζουμε και στην περιοχή της Μεσσαπίας.
Η εν λόγω μελέτη θα παρουσιαστεί στο συνέδριο της Παγκόσμιας Εταιρείας Περιβαλλοντικής Επιδημιολογίας, που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στη Σεούλ. Υπεύθυνη είναι η καθηγήτρια επιδημιολογίας του πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού, ενώ η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από το Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).
Να υπενθυμίσουμε, ότι το ΣτΕ, στο οποίο είχαν προσφύγει κάτοικοι διαμαρτυρόμενοι για τη ρύπανση του Ασωπού ποταμού, είχε πρόσφατα ζητήσει από τις βιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος.
Αλλαγές στον κανονισμό για το νερό αποφασίστηκαν σε σύσκεψη υπό την υπουργό κα Μπιρμπίλη
"Στην εκ βάθρων αναθεώρηση του κανονισμού για το πόσιμο νερό, προχωρά το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με στόχο τη διακριτή αναφορά των ορίων επικινδυνότητας για το εξασθενές χρώμιο".
Αυτό αναφέρει σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ, με αφορμή το θέμα της μόλυνσης του ποταμού Ασωπού, στην οποία καταγράφονται οι μέχρι τώρα ενέργειες της πολιτικής ηγεσίας γύρω από την επίλυση του προβλήματος.
"Το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ήδη από τις θέσεις που ανέπτυξε η Υπουργός στα Οινόφυτα, ξεκάθαρα αναγνώρισε το μεγάλο πρόβλημα της περιοχής και την επικινδυνότητα του εξασθενούς χρωμίου, καθώς και την ανάγκη διαφοροποίησής του από το ολικό χρώμιο.
Με την Κοινή Υπουργική Απόφαση για τον Ασωπό, μεταξύ ενός μεγάλου αριθμού παραμέτρων, καθόρισε ένα αυστηρό και χωριστό όριο για το εξασθενές χρώμιο (3 μg/l) και σύντομα θα καθορίσει όρια για ένα μεγάλο σύνολο παραμέτρων- μεταξύ των οποίων- και για το εξασθενές χρώμιο, σε όλα τα επιφανειακά νερά της χώρας.
Το ΥΠΕΚΑ παρακολουθεί την υλοποίηση των δράσεων που απαιτούνται για την επίτευξη των στόχων της ΚΥΑ, με την έκδοση σχετικής Εγκυκλίου και επιδιώκει τη στενή συνεργασία με τις βιομηχανίες της περιοχής. Σε συνέχεια προηγούμενων επαφών μεταξύ εκπροσώπων του ΣΕΒ και του ΥΠΕΚΑ, η περαιτέρω και με συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης προώθηση της συνεργασίας αυτής αποτέλεσε το αντικείμενο σύσκεψης, στις 26 Αυγούστου με παρουσία της Υπουργού, Τίνας Μπιρμπίλη, και στην οποία συμμετείχαν οι Ειδικοί Γραμματείς του ΥΠΕΚΑ, Μαργαρίτα Καραβασίλη, και Ανδρέας Ανδρεαδάκης, καθώς και ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, Ευθύμιος Βιδάλης.
Από τον Απρίλιο του 2010, σε στενή συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ, την Περιφέρεια και τις τοπικές Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης και τους ΟΤΑ έχουν δρομολογηθεί συγκεκριμένες ενέργειες για την ασφαλή υδροδότηση των κατοίκων της περιοχής με καθαρό πόσιμο νερό, έχουν εξασφαλισθεί οι απαιτούμενοι για το σκοπό αυτό πόροι και η ΕΥΔΑΠ έχει ολοκληρώσει τις απαιτούμενες διερευνήσεις.
Τα Οινόφυτα ήδη τροφοδοτούνται με νερό του Μόρνου.
Με χρηματοδότηση του ΥΠΕΚΑ, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας θα δημοπρατήσει άμεσα τα απαιτούμενα έργα αναβάθμισης του διυλιστηρίου των Οινοφύτων και μεταφοράς νερού από τον Μόρνο στις κοινότητες που υδροδοτούνται με το προβληματικό νερό της περιοχής. Τα έργα αυτά θα γίνουν σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ, αξιοποιώντας παράλληλα και την τεχνογνωσία της".
Σχετικό θέμα: