Δεν ικανοποίησε το βουλευτή Ευβοίας της ΝΔ, Σίμο Κεδίκογλου η απάντηση από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Μωραΐτη σε ερώτησή του σχετικά με την αξιοποίηση των λιμνών Κακάβου και Παρασκευορέματος, στο δήμο Κηρέως, που δημιουργήθηκαν μετά την απόληψη μεταλλεύματος.
Ο βουλευτής, μεταξύ άλλων, υπογραμμίζει ότι οι δύο λίμνες συγκεντρώνουν υπέρ τα 6,50 εκατ. κυβικά μετρα ύδατος και μετά από άντληση, ώστε να ανέλθουν τα ύδατα, έχουν τη δυνατότητα με απλή βαρύτητα να αρδεύσουν ολόκληρη την πεδιάδα μεταξύ Μαντουδίου - Αγίας Αννας και Κεχριών με δίκτυο σωληνωτό υπό πίεση. Παράλληλα δε διυλιζόμενα να υδρεύσουν την περιοχή από Λιχάδα και Αιδηψό έως και την Αγία Αννα και το Προκόπι. Επίσης, το μεγάλο υψόμετρο στο οποίο βρίσκονται οι λίμνες, ιδιαίτερα αυτή του Κακάβου, δίνει και τη δυνατότητα Υ/Η παροχής, ενώ η λίμνη του Παρασκευορέματος έχει και σημαντικές δυνατότητες τουριστικής αξιοποίησης.
"Φαίνεται πως η ηγεσία του Υπουργείου δεν αντιλαμβάνεται την οξύτητα του προβλήματος ύδρευσης και άρδευσης που αντιμετωπίζει η επαρχία Ιστιαίας" σχολιάζει ο κ. Κεδίκογλου.
Στην απάντηση, αναφέρεται ότι η Κεντρική Υπηρεσία Υδάτων είναι αρμόδια για τη χάραξη και υποστήριξη της πολιτικής για τους υδατικούς πόρους της χώρας, καθώς και ότι οι αρμοδιότητες για την προστασία και διαχείριση των υδάτων ανά Περιφέρεια ασκούνται από τις οικείες Διευθύνσεις Υδάτων.
Σε άλλο σημείο επισημαίνεται, ότι σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Υ.Π.Ε.Κ.Α έχει ξεκινήσει από την Υπηρεσία η διαδικασία για την προκήρυξη των σχετικών έργων για την εκπόνηση των Σχεδίων Διαχείρισης όλων των λεκανών απορροής της χώρας, τα οποία θα αντιμετωπίσουν συνολικά το πρόβλημα διαχείρισης και προστασίας των υδάτων και ήδη έχει προκηρυχθεί η μελέτη κατάρτισης των Σχεδίων Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταμών και Υδατικών Διαμερισμάτων Θεσσαλίας, Ηπείρου και Δυτικής Στερεάς Ελλάδας και έχει ξεκινήσει η διενέργεια διαγωνισμού. Στο πλαίσιο κατάρτισης, διαβούλευσης και έγκρισης του Σχεδίου Διαχείρισης θα ληφθούν υπόψη όλες οι μελέτες και προτάσεις για την ορθολογικότερη διαχείριση των υδάτων κάθε υδατικού διαμερίσματος.
Τέλος, παραπέμπουν σε σχετικό συμπληρωματικό έγγραφο του Δασαρχείου Λίμνης σύμφωνα με το οποίο η λίμνη Κακάβου ιδιοκτησιακά ανήκει στο διακατεχόμενο δάσος Ιεράς Μονής Γαλατάκη και του Παρασκευορέματος ανήκει στο συνιδιόκτητο μετά του Δημοσίου δάσος Προκοπίου-Δραζίου. Ακόμη γίνεται γνωστό ότι οι εν λόγω λίμνες δεν έχουν ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα αξιοποίησης από την Υπηρεσία.
Εμφάνιση όλων των άρθρων του Ιουλίου 2010
|