Με επιστολή του ο δήμαρχος Ελυμνίων Ανέστης Ψαρρός προς τους αρμόδιους υπουργούς΄καταγράφει τα προβλήματα από τις τελευταίες βροχοπτώσεις στα οδικά δίκτυα της περιοχής και επανέρχεται στο πάγιο αίτημα για την κατασκευή του παραλιακού δρόμου.
"Έπειτα από τις τελευταίες βροχοπτώσεις έχει διαφανεί καθαρά η άθλια κατάσταση στην οποία βρίσκονται όλα τα οδικά δίκτυα της περιοχής μας.
Ιδιαίτερα οξυμένα είναι τα προβλήματα στους δρόμους, Ροβιές- Αιδηψός, Ροβιές- Βουτά- Ιστιαία, Ροβιές- Μονή Οσίου Δαυίδ- Κερασιά και στην είσοδο της Λίμνης από Παναγιά ως Λίμνη.
Είναι αξιοπρόσεκτο ότι στο σύνολο τους αυτοί οι δρόμοι είναι κατασκευασμένοι την τελευταία 25ετία που ως κύριο χαρακτηριστικό έχουν την έντονη και άγρια επέμβαση στο περιβάλλον, αφού στη κατασκευή τους καλύφθηκαν ρεματιές, άλλαξε η ροή των υδάτων, κατασκευάστηκαν τεράστια πρανή κ.α.
Το οδικό δίκτυο στη Βόρεια και Βορειοκεντρική Εύβοια διέρχεται μέσα από εδαφικές εξάρσεις, από υψόμετρα, από απότομες κλήσεις, ενώ χρειάζεται να διανυθούν τεράστιες αποστάσεις για να υπάρξει σύνδεση των πόλεων και των χωριών με τα αστικά κέντρα Χαλκίδα και Αθήνα.
Όλα αυτά βοήθησαν ώστε να βρεθούμε στη σημερινή κάθετη πτώση της τοπικής οικονομίας ενώ δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι η έλλειψη οδικού δικτύου βοήθησε, σε ένα βαθμό, και στο κλείσίμο των μεταλλευτικών επιχειρήσεων.
Κάτω από το πρίσμα αυτής της ζοφερής εικόνας θα πρέπει να επανεξετασθεί από μηδενική βάση ο σχεδιασμός και η χάραξη του οδικού δικτύου, με προϋποθέσεις την γρήγορη και ασφαλή διακίνηση και τον σεβασμό στο περιβάλλον και στους νόμους της φύσης.
Για να επιτευχθεί αυτό χρειάζεται βελτίωση των δρόμων, Προκόπι- Αγία Αννα- Ιστιαία, Ροβιές- Αιδηψού, Ροβιές- Βουτάς-Ιστιαία, Ροβιές- Μονή Οσίου Δαυίδ- Κερασιά και επιτέλους η κατασκευή του παραλιακού δρόμου Λίμνη - Πολιτικά - Ψαχνά, όπου μειώνει κατά 40% την χιλιομετρική απόσταση Λίμνη - Χαλκίδα.
Εάν τα παραπάνω γίνουν πραγματικότητα, σε συνδυασμό με την επαναλειτουργία των μεταλλευτικών επιχειρήσεων είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει αναστροφή του αρνητικού κλίματος που υπάρχει στην περιοχή που τόσα δεινά έχει επιφέρει και όχι μόνο σε οικονομικό επίπεδο. Υπάρχει παράλληλα μια τεράστια κοινωνική διάσταση όπου ολόκληρες πληθυσμιακές ομάδες όταν δεν οδηγούνται στην μετανάστευση αναγκάζονται να ζουν στο περιθώριο, σε οριακές καταστάσεις φτώχειας, κάτω από το βάρος ψυχολογικών πιέσεων που καταλήγουν στην απομόνωση και την αναζήτηση από τη νεολαία ψεύτικων παραδείσων.
Η ανάπτυξη στη Βορειοκεντρική Εύβοια δεν είναι ένα ζήτημα ελάσσονος περιφερειακού ενδιαφέροντος, αποτελεί κομβικό σημείο τόνωσης της τοπικής οικονομίας, της οικονομίας του Νομού και της εθνικής οικονομίας αφού πέρα από την μείωση της ανεργίας και της οικονομικής δραστηριότητας θα αναπτυχθεί και θα αξιοποιηθεί ένα από τα ομορφότερα κομμάτια του Ελλαδικού χώρου.
Αυτή η εικόνα ντροπής που παρουσιάζει η Βόρεια και Βορειοκεντρική Εύβοια σήμερα, δεν τιμά τον πολιτισμό μας και το πολιτικό σύστημα. Πρέπει να μας απασχολήσει όλους, (Κυβέρνηση, Βουλευτές, Περιφέρεια, Νομαρχία, Δήμους και πολίτες) έως ότου η φράση «αξιοπρεπής διαβίωση» ξαναβρεί το νόημα της σ' ένα τόπο που απέχει λίγα μόλις χιλιόμετρα από το χώρο που θα τελεσθούν Ολυμπιακοί αγώνες..."
|