Τα χιόνια που έλιωσαν, αποκάλυψαν ότι η περιοχή της Αγίας Αννας δέχθηκε μεγάλο πλήγμα, αφού το φαινόμενο της κατολίσθησης δεν είναι ενός τετραγωνικού χιλιομέτρου που είχε αρχικά υπολογιστεί, αλλά πολύ μεγαλύτερο.
Σύμφωνα με τον Γιάννη Πρωτονοτάριο, καθηγητή Εδαφομηχανικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, που επισκέφθηκε την πληγείσα περιοχή μαζί με τον πρώην βουλευτή του ΣΥΝ Βαγγέλη Αποστόλου και κλιμάκιο των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας, «η κατολίσθηση είναι μεγαλύτερου μεγέθους από αυτό της Μαλακάσας».
Για να αντιμετωσπιστεί, πρέπει να αποτυπωθεί και να ερμηνευθεί με ακρίβεια, να γίνει πλήρης γεωλογική και γεωτεχνική μελέτη της ευρύτερης περιοχής, και του οικισμού, να γίνει μελέτη αποκατάστασης και να εφαρμοστεί αυτή. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι με την ευκαιρία αυτή πρέπει να γίνει μικροζωνική μελέτη της περιοχής εφόσον μάλιστα βρίσκεται στη ζώνη 3 του αντισεισμικού κανονισμού.
«Πρόκειται για περίπτωση εκτεταμένης αστοχίας πρανούς», εξηγεί ο Γιάννης Πρωτονοτάριος. «Η πλαγιά στις νότιες άκρες του χωριού κινήθηκε προς τα κάτω δημιουργώντας τεράστιες παραμορφώσεις, μετατοπίσεις της τάξης μέτρων. Ετσι παραμόρφωσε σε απίθανο βαθμό οτιδήποτε βρισκόταν πάνω, στο τμήμα της πλαγιάς που μετακινήθηκε. Το τμήμα του νομαρχιακού δρόμου Χαλκίδας - Ιστιαίας, 3.000 μέτρων, έχει μεταβληθεί σε ανοιχτό ακορντεόν με αναβάσεις και καταβάσεις ύψους περίπου δέκα μέτρων και διάφορες κλίσεις».
Οσον αφορά τα αίτια του φαινομένου, φαίνεται ότι αιτία είναι η μαλακή άργιλος, με χαμηλή αντοχή, μικρή αντίσταση στην τάση να παραμορφωθεί. Ακόμη και πλαγιές με κλίση χαμηλή σε τέτοια εδάφη, εάν δεχθούν μεγάλες ποσότητες νερού από βροχόπτωση ή χιονόπτωση, μπορεί να αστοχήσουν, να κατολισθήσουν.
Σύμφωνα με τον Γιάννη Πρωτονοτάριο, ο βασικός λόγος είναι ότι, όταν το υπόγειο νερό ανεβαίνει, ασκεί με το βάρος πίεση και σπρώχνει τη μάζα του εδάφους αργίλου, που βέβαια δεν αντέχει να κρατηθεί άλλο λόγω της μικρής αντοχής του». Πηγή: Ελευθεροτυπία
|